Vozili smo: Harley Davidson Street 750

U nemilosrdnoj trci za svakog kupca, Harli je predstavio motor sasvim drugačijeg koncepta. Vodeno hlađeni motor, mala kubikaža, pristojna snaga, lako upravljanje i vrlo umerena cena. Pravi urbani motor

Prva asocijacija na Harli Dejvidson motore, većini je najverovatnije otvoreni drum i krajolik koji se lagano menja pred očima vozača. Međutim, od ove godine mnogima slika može da postane sasvim drugačija.

Novi model iz fabrike u Milvokiju, koji se našao na našem testu, namenjen je najpre urbanim sredinama.
“Strit 750” nije tipičan proizvod, kakav bi smo očekivali od motocikla sa oznakom HD na rezervoaru.

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test
Strit 750 nije tipičan Harli proizvod

Tipični Harli motori su vazdušno hlađeni, sa cilindrima pod uglom od 45 stepeni, a cenovno su spadali u premijum klasu motocikala. Sada nam je fabrika predstavila nešto sasvim drugačije – vodeno hlađeni motor pod uglom od 60 stepeni, a cena? Pa ako govorimo o Harli Dejvidson proizvodu, tih 8.590 evra koliko traže za njega je prava sitnica.

Međutim ni na tren nećete pomisliti da je reč o niskobudžetnom motoru, ili nekom koji podseća na bilo kog drugog (japanskog) proizvođača. “Strit 750” je još jedan punokrvni predstavnik Harlija. Mat crne boje, sa tek po kojim hromiranim detaljem, izgleda moćno i vrlo privlačno.

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test
Ovaj model ima vodeno hlađeni motor

Naravno u skladu trendom koji prati većinu modela izostavljen je obrtomer, a zvuk koji dopire iz motora je prepoznatljiv “harlijevski”. Minimalistički stil ni malo nije uticao na udobnost, jer je sedište veoma udobno, a ergonomija skoro savršena, ukoliko niste visoki kao košarkaš.

Ono što je nas najviše oduševilo je kako se ovaj motor vozi. Neverovatno koliko je “strit 750” lak za upravljanje. Radijus okretanja je veoma mali, pa je vrlo zgodan za provlačenje kroz gradske gužve. Pri tome je motor izuzetno živahan.

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test
Mišelin guma sa HD potpisom

Na komandu ručice gasa odgovara skoro momentalno, a raspoloživa snaga dozvoljava brz start. Tokom vožnje na otvorenom putu pri brzini od nekih 110 km/h, motor krstari u šestoj brzini pri oko 4.500 obrtaja u minuti. To znači da vam je u svakom trenutku dostupno još 3.500 o/min, do limitera, što je dovoljno i za vrlo ekstremne situacije. Definitivno ima sportsko srce.

Iako volimo kad imamo ekskluzivnu mogućnost da prvi u Srbiji vozimo neki motocikl, uvek ostane ona žal, jer vam motor dođe sa tek po kojim pređenim metrom. A mi jednostavno nemamo srce da potpuno novu mašinu teramo do krajnjih granica. Međutim, u gradskim uslovima u srednjem režimu obrtaja i pri zakonski dozvoljenim brzinama, “strit” nas je sa lako osvojio svojom energijom, ubrzanjima i agilnosti.

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test
Jedan disk napred je više nego dovoljan

Kada neka fabrika napravi motocikl koji je i tri puta jeftiniji od standardnih modela, ne možete da se otrgnete utisku da se negde štedelo. Koliko god se trudili da nađemo zamerku ovom motoru, nije nam uspelo. Harli Dejvidson je znatno proširio sloj svojih budućih kupaca sa novim “stritom 750”.

Mogu ga voziti početnici, jer je izuzetno lak za upravljanje, a sportske osobine su privlačne onima koji imaju nešto energičniji stil vožnje, a pri tome je u cenovnom rangu sa maksi skuterima. O da, bila je ovo ljubav na prvi kilometar.
Nela Tasić

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test

Harley Davidson Street 750
Motor: četvorotaktni, vodeno hlađeni V2 pod uglom od 60 stepeni, 749 ccm, 42 kW, obrtni moment 59 Nm pri 4000 o/min,
Menjač: šestostepeni
Dimenzije: dužina 2225 mm, visina sedišta 709 mm, masa 216 kg
Pneumatici: 100/80 R17 napred, 140/75 R15 pozadi
Kočnice: jednostruki plivajući disk sa dvoklipnim klještima napred i nazad

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test

Premijum kvalitet
Pored mat crne, “strit 750” dostupan je u bordo i sjajno crnoj boji. Fabrika uvek naglašava posebnost i kvalitet boja i laka na svojim motociklima, od čega se ni na novom modelu nije odstupalo. Završna obrada je takođe visokom nivou, pa čak i na komandama na upravljaču koje su ovde izrađene od plastike.

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test

Asesoari
Ovako sveden motor uvek možete jednostavno personalizovati. Harli je poznat po skoro beskrajno dugačkom spisku dodatne opreme, pa tako jednostavno možete prikazati svoj stil na svom ljubimcu. Mi svakako uvek predlažemo opciono sedište ukoliko se vozite u paru – “sisi bar” (sissy bar) sa malo hroma mogao bi da bude izuzetan detalj.

auto magazina magazinauto.com harley davidson street 750 test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring