Vozili smo: Honda NC 750X

Da li vam "NC 750X" deluje samo kao ušminkani nejkid? Grdno se varate. Ovo je model sa kojim komotno možete sići sa asfalta i zaputiti se u avanturu

Hondina “NC” familija jedva da je tri godine stara. Prve verzije imale su motor od 700 ccm, ali su ih nakon samo dve godine zamenili veći od 750 kubika.

Kao što je i do sada bio slučaj ovaj motor dele dva motocikla i jedan skuter – “integra”, “NC 750S” i verzija koja je gostovala u našoj redakciji “NC 750X”. Oznaka “X” odnosi se, kao i na prethodnoj verziji, na motor koji je sposoban da siđe sa asfalta, tačnije enduro.

Nemojte da vas ovaj podatak zavara i da pomislite da je reč samo o motoru koji dizajnerski prešminkan da liči na enduro. Sa ovim motorom moguće je sići sa asfalta i zaputiti se zemljanim putem u nežniju of-roud avanturu.

auto magazin srbija Honda NC 750X test review
Sa ovim motorom moguće je sići sa asfalta i zaputiti se zemljanim putem

Ipak, kako su na našem test modelu bile standardne gradske gume, nismo baš iskušavali sreću i pokušali da iza sebe ostavimo metre zemlje i prašine, ali sudeći po onome u čemu smo se oprobali sa pneumaticima namenjim vožnji po ekstremnijim terenima i ovo bi bilo moguće.

I zvuk koji dopire iz rednog dvocilindričnog motora je tipičan za endure. Prepoznatljivo brektanje je utišano, pa do vozača dopire šaputavi zvuk koji se i očekuje od Honde. Druga generacija “NC”-a ima motor veće zapremine od 750 ccm (prethodna je imala 700ccm) i više snage, 54,8 “konja” što je sedam više nego kog pređašnje verzije.

auto magazin srbija Honda NC 750X test review
Sedi se ravno, ruke su opušteno smeštene na ručice upravljača

Položaj za upravljačem je takođe svojstven ovoj vrsti motocikala. Sedi se ravno, ruke su opušteno smeštene na ručice upravljača, a ukoliko teren zahteva vozač se jednostavno uspravlja u polustojeći stav. Sedište je ergonomski vrlo dobro podešeno i sa visinom od  830 mm pogodno kako za muškarce, tako i za dame.

Ono što nam se posebno dopalo je suvozacevo sedište. Iako nismo preveliki ljubitelji sedenja kao u školskoj klupi položaj na “hondi NC 750X” je veoma udoban. Ruka suvozača, bez obzira na to da li govorimo o dami od 170 cm ili o dvometrašu, spušta se na držač koji je smešten taman tako gde treba.

auto magazin srbija Honda NC 750X test review
Brektanje dvocilindraša je utišano, pa do vozača dopire šaputavi zvuk koji se i očekuje od Honde

“NC 750X” vozi se veoma lako i pogodan je kako za mlađe vozače i početnike, tako i za one iskusne kojima će pružiti sasvim dovoljno snage u gradskoj svakodnevici iako raspolaže sa nepunih 55 konjskih snaga. I van urbane gradske sredine njegove mogućnosti su sasvim solidne.

Na otvorenom drumu ponaša se onako kako se od jednog enduro motora i očekuje – obara se lako, kočenje pred ulazak u krivinu je glatko a odziv na ručicu gasa gotovo trenutan.

auto magazin srbija Honda NC 750X test review
Jedan disk prečnika 320 mm sa dvostrukim klipom odlično zaustavlja ovu hondu

Ni silazak sa asfalta mu ne predstavlja poteškoću, pa vožnja po utabanom zemljanom drumu pričinjava pravu zabavu. Truckanje i poskakivanje je neminovnost, ali svakako ćete ovo vreme provesti sa širokim osmehom ispod kacige.

Druga generacija „NC“ motora sa oznakom „X“ je jedan sasvim solidan motor. U crnoj boji kao naš testni model, bez upadljivih detalja, nije privlačio mnogo pažnje prolaznika ali su poznavaoci dvotočkaša bili više nego radoznali. Sa cenom od 6.850 evra, vrlo je konkuretntan sličnim modelima  u klasi, a njegova široka upotrebna namena može biti zanimljiva široj populaciji različite starosne dobi.
Nela Tasić

auto magazin srbija Honda NC 750X test review

Dostupan i automatik
“NC 750X” dostupan je i u verziji sa robotizovanim sekvencijalnim menjačem sa  dvostukim kvačilom. I ranije je bilo ovakvih verzija, ali uvek im se zameralo da prerano promene brzinu, te da automatika nikako ne dozvoljava da uđete u više obrtaje.

Ovde to nije slučaj, te ovako osmišljen prenos osim opuštene vožnje donosi i onu neophodnu zabavu i dozu adrenalina koju svaki motociklista voli. Ova verzija ima cenu koja je veća za nešto više od 700, konkretno – 7.690 evra.

auto magazin srbija Honda NC 750X test review

Honda NC 750X
Motor: redni dvocilindrični, četvorotaktni vodeno hlađeni, 745 ccm
Snaga:           54,8 KS (40,3 kW) pri 6250 o/min
Max. obrtni moment:           68 Nm pri 4750 o/min
Menjač:          šestostepeni manuelni
Dimenzije:     2210x840x 1285 mm
Masa: 219 kg
Visina sedišta:         830 mm
Pneumatici:  120/70 R17 napred, 160/60 R 17 nazad
Kočnice:        disk 320 mm sa dvoklipnim čeljustima napred, disk 240 mm pozadi

auto magazin srbija Honda NC 750X test review

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring