Auto magazin

Vozili smo: Mazda 6 i CX-5 nakon detaljne obnove

Vozili smo: Mazda 6 i CX-5 nakon detaljne obnove
24.04.2015.
Mazda osluškuje

Tačno dve godine od premijere „mazde 6” i tri godine od „CX-5”, japanski gigant je rešio da modernizuje i osavremeni svoju limuzinu i SUV. Na svetskoj prezentaciji rekli su nam da su pažljivo slušali sve kritike novinara i kupaca i da su se pre svega njima vodili Barselona, Španija Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Španija, a naročito regija oko Barselone, vrlo je popularna destinacija za predstavljanje novih automobila u zimskim i prolećnim mesecima. Klima je prilično blaga, putevi su kvalitetni, a blizina mora olakšava biranje mesta za fotografisanje.

Međutim, pokazalo se da ni taj region ne nudi neograničene mogućnosti. Sigurno ćete na fotografijama u narednih nekoliko strana prepoznati mesta sa nekih ranijih prezentacija kojima smo prisustvovali.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Mazda 6 karavan se pokazala kao idealna za porodična i poslovna putovanja

Mazda se kao tradicionalno dobar domaćin potrudila da pronađe dobru rutu i omogući nam da saznamo detalje o konstrukciji i samom automobilu koji su obično „iza kulisa”. Samo tako možemo da se “saživimo” sa novim autom i vama, čitaocima, omogućimo što lepšu i plastičniju priču.

Iako je nesporno gigant auto-industrije, Mazda još uvek sebe smatra relativno novim igračem odnosu na neke premijum brendove kojima u poslednjih nekoliko godina itekako konkuriše. Upravo zbog toga moraju da se postave drugačije od njih i da budu u potpunosti okrenuti specijalizovanim novinarima i svojim kupcima.

Upijaju svaku kritiku i pohvalu koja dođe do njih i vrlo ozbiljno ih uzimaju u razmatranje. Kažu da samo tako mogu da razviju automobil koji će biti dobro prihvaćen i zaista zanimljiv i kvalitetan za vožnju.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Mazda još uvek sebe smatra relativno malom kompanijom u odnosu na neke premijum brendove kojima u poslednjih nekoliko godina itekako konkuriše

Upravo je zahvaljujući komentarima i napravljena detaljna prerada limuzine „6” i SUV modela „CX-5”. Izmene možda ne deluju velike, ali kada se sve skupe na jednom mestu, novi automobili odaju utisak mnogo kvalitetnijeg i poželjnijeg proizvoda.

Prepravke na ova dva automobila su gotovo istovetne, tako da ćemo pisati paralelno o njima, dok ćemo pojedinosti posebno istaći.

Dizajn karoserije nije previše menjan. Mazdina „kodo” filozofija je vrlo prepoznatljiva i bilo je potrebno samo malo „zategnuti bore”. To se najviše vidi kod maske hladnjaka koja je istaknutija i deluje sportskije zahvaljujući hromiranoj zakrivljenoj lajsni na donjem delu.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Promena dizajna najviše vidi kod maske hladnjaka koja je istaknutija i deluje sportskije zahvaljujući hromiranoj zakrivljenoj lajsni na donjem delu

Kako kažu dizajneri, hteli su da postignu 3D efekat. Takođe, izmenjene su prednja i zadnja svetlosna grupa koje su sada napravljene u potpunosti u LED tehnologiji. Oblik dnevnih svetala je izmenjen, a nova tehnologija omogućava da imaju kontrastniji i bolje definisani izgled. Kod „CX-5” izmenjeni su i spoljni retrovizori, jer je to bila jedna od većih zamerki kupaca.

Kabine oba modela su obogaćene boljim materijalima kako bi se poboljšao premijum osećaj koji Mazda potencira. Na raspolaganju je ekskluzivna koža bele ili crne boje, a hromirani detalji su češći i elegantnije korišćeni.

Komfor je povećan i smenjenjem buke za čitavih 25 procenata. Takođe, suvozačevo sedište je dobilo mogućnost podešavanja po visini, pa krupniji putnici više neće udarati glavom u plafon kao do sada.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Prednja i zadnja svetlosna grupa koje su sada napravljene u potpunosti u LED tehnologiji

Najveća izmena dizajna je kod centralne konzole, kao i interfejsa infotejnment sistema. Tokom promocije “mazde 6” pre dve godine negodovali smo jer je način da se prolazi kroz menije sistema bio previše komplikovan, a ekran previše mali.

Godinu dana nakon toga, na svetskoj prezentaciji “mazde 3”, videli smo da nas je fabrika poslušala i potpuno je izmenila komande i ekran. Sada je sličan sistem, samo nešto bogatiji, na opšte odobravanje, uvela i na „šesticu” i “CX-5”.

Ekran je povećan i nalazi se na vrhu komandne table, tako da je u visini pogleda vozača. Sistemom i aplikacijama rukuje se samo pomoću kružnog džojstika i nekoliko tastera koji su smešteni iza ručice menjača.

Na njih šaka vozača automatski pada kada je lakat oslonjen na naslon između prednjih sedišta, tako da je sve vrlo ergonomski i intuitivno. „Šestica” je još dobila i „hed ap” displej koji liči na onaj iz „trojke”, ali ima mnogo više informacija.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Dizajneri su hteli na postignu 3D efekat kod maske hladnjaka

Kada pominjemo infotejnment sistem, želimo da napomenemo da je uređaj dobio mogućnost da se poveže na internet preko mobilnog telefona vozača. On tada omugućava slušanje internet radija, čitanje elektronske pošte, pregled sadržaja Tvitera i Fejsbuka, kao i korišćenje brojnih aplikacija. Tu je i navigacioni sistem koji podržava 26 jezika, kao i kamera za vožnju unazad sa daljinomerom.

Mehanika oba modela je takođe izmenjena u skladu sa željama kupaca. „CX-5” je dobio sistem za rekuperaciju (povraćaj) kinetičke u električnu energiju „i-elup”. „Šestica” ovaj sistem ima od početka, s time što je za ovu priliku on detaljno prerađen.

Komponente su promenjene tako da je lakši i efikasniji nego ranije. Takođe, SUV je dobio i najjači benzinski motor u ponudi, četvorocilindrični benzinac od 2,5 litara koji razvija 192 KS, a koji je do sada bio u ponudi u „šestici”.

Sa druge strane, limuzina je dobila verziju sa pogonom na svim točkovima. Sistem je preuzet sa modela „CX-5” i prilagođen limuzini. Može da se dobije samo uz jači od dva ponuđena turbo-dizel motora zapremine 2,2 litra – onaj od 175 KS.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Najveća izmena dizajna je kod centralne konzole, kao i interfejsa infotejnment sistema

Sve ove promene zaokružene su suptilnim promenama na ogibljenu. „Mazda 6” je bila jedan od najagilnijih i najvozljivijih automobila u klasi. Cena toga je da je prethodna verzija umela da bude „nervozna” i prilično neprijatna na kratkim i uzastopnim neravninama. Promenom amortizera i opruga sada je tome došao kraj. Usput su inženjeri sredili i neke sitnice, recimo, skratili su hod pedale kvačila.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

U SUV-u CX-5 se sedi dosta više nego u klasičnoj limuzini Mazda 6

Već smo napomenuli da planinske puteve u okolini Barselone poznajemo gotovo kao Avalu. To je naša prednost, jer smo bez ustezanja mogli da se koncentrišemo na automobil, a ne na čitanje krivina pred sobom.

Odlučili smo se da na početku vozimo „mazdu 6” sa benzincem od 165 KS jer znamo od ranije da je vrlo prijatan, elastičan, snažan i da se slobodno vrti uz odličan zvuk. Brzine u menjaču su nešto duže, što i dolikuje limuzini, pa treba raditi ručicom menjača, što se očekuje kod sportske vožnje.

Tokom nekoliko stotina kilometara krivudavog puta nismo primetili da je „šestica” previše izgubila od oštrine, ali je povećanje komfora očigledno.

Kakva je „mazda CX-5”? Odlična je, kao i uvek. Nekoliko desetina kilometara vozili smo se iza jednog od SUV-ova kojeg je vozio Mazdin službeni vozač koji detaljno poznaje rutu. On je očigledno uživao da “iscedi” poslednji atom iz ovog auta. Mi, prateći ga u limuzini „6” bili smo na oko 85 posto, nešto pre nego što gume počnu da cvile.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

I u CX-5 se sedi udobno i opušteno, ali ipak dosta drugačije nego u ušuškanoj limuzini

Dakle potpuno uživanje, taman dok vas vodi instinkt i pre nego što morate da počnete da razmišljate o tome kako da komandujete svojim autom ne bi li išli nijansu brže. Maksimalna doza sreće i uživanja. Ovo je izuzetan rezultat za jedan auto kakav je „CX-5”.

Nakon dva dana druženja sa novim „mazdama” zaključujemo da su pred nama dva odlično upakovana i zaokružena automobila. Limuzina i SUV, za svakoga odlična ponuda, moramo da dodamo, po prilično povoljnim cenama, naročito ako se uzmu u obzir paketi opreme. Očekujemo ih nestrpljivo u Srbiji na detaljnom testu.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

I benzinci i dizel motori su snažni i troše iznenađujuće malo goriva

LED nam svetli

Mazda je odlučila da i u limuzini „6” i SUV-u „CX-5” ponudi u svim paketima opreme LED farove. „Mazda 6” ima i komplementna LED svetla za maglu. Ova tehnologija je još uvek u začetku i prilično egzotična. Važno je da ova tehnologija nudi mnogo mogućnosti za osvetljenje.

Uz pomoć kamere na vetrobranu i elektronike, sada imamo automatska duga svetla, mogućnost adaptivnog dugog svetla (farovi gase deo snopa da ne zaslepe automobile koji dolaze u susret, a zadržavaju ostatak snopa), proširen snop koji pokriva skrivene kutke u gradu.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Kao u oblaku
Tokom vožnje, od trenutka kada ubacite u “rikverc” da se izvezete sa parkinga, u “mazdi 6” i “CX-5” o vašoj bezbednosti vodi računa čak pet radarskih (uslovno rečeno) sistema. U stvari, pravi radar (radi na 76 GHz) služi za aktivni kruz kontrol sistem i prati saobraćaj do 140 metara ispred auta.

Nešto kraću distancu pokriva video kamera, a sve to nešto iza upotpunjuje IC laser. Pozadi, prvo vas štiti radar koji radi na 24 GHz i najavljuje svakoga ko dolazi ka vama. Potom, tu su i klasični ultrasonični senzori koji vam pomažu da parkirate.

auto magazin magazinauto.com mazda 6 i cx-5 facelift

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]