Auto magazin

Vozili smo: Setra TopClass 500

Vozili smo: Setra TopClass 500
13.02.2014.
Još uvek kraljica

Kada u autobuskoj industriji spojite tradiciju, kvalitet i poverenje i svemu tome dodate vrhunski komfor - dobijete „setru top klas“, "kraljicu drumova" koja je još jednom potvrdila svoj renome

Nakon nešto više od deset godina od predstavljanja svog predhodnika, „top klas serije 400“, nova „serija 500“ predstavljena je, kako i doliči, na verovatno najglamuroznijem delu evropskog kontinenta – na Azurnoj obali. Auto magazin je bio jedan od malo odabranih medija koji su prisustvovali promociju. Vaš izveštač imao je priliku da prisustvuje ovom jedinstvenom događaju koji je pored statičke prezentacije obuhvatao i demo vožnje novog modela kroz prelepe, ali zahtevne, predele južne Francuske.

Nova „setra top klas“ svaki put predstavlja jedan veliki iskorak napred u svakom pogledu. Ujedno je to i jedan veliki zadatak svima koji moraju da ga prate. Cilj svega je zadovoljstvo svih strana – putnika, vozača i vlasnika autobusa. Setra ovaj cilj uvek ispuni, bez obzira koji je njen model u pitanju. Ipak, „top klas“ serija predstavlja najveći i najzahtevniji zadatak za Setrine inženjere, jer su prohtevi kupaca i korisnika ovde najveći. Zato ni ne čudi sa kojom se posvećenošću svi zaposleni u Setri bave i najsitnijim detaljima nove „top klas“ serije.

Naglašena hromirana maska je obeležje pete generacije Naglašena hromirana maska je obeležje pete generacije

Najpre, osvrnimo se na dizajn. Iako autobusi imaju „kutijast“ oblik, njihovo dizajniranje vrlo često predstavlja izuzetno težak zadatak koji mora da da odgovor na sledeća pitanja: kako ostati jedinstven, moderan i funkcionalan? Prednji deo je dobio veće i agresivnije svetlosne grupe uz primenu LED i bi-ksenon tehnologije. Primetno je veća i hromirana maska sa velikim logotipom koja treba jasno da pokaže pripadnost ovom brendu. Pre više od deset godina čuvena hromirana linija („La Linea“) koja se uzdizala od prednjeg boka ka krovu, a potom do kraja autobusa, predstavljala je pravu dizajnersku revoluciju tog vremena. Sada je odlučeno da se ta ideja održi, ali da dobije novu, trodimenzionalnu formu sa jednim elegantnim prekidom koji daje živost celoj formi, dok se na kraju završava LED osvetljenjem poput užarene strele (koje ima i svoju funkcionalnu vrednost). Zadnji deo dobio je mnogo markantnije svetlosne grupe i velike otvore za vazduh na poklopcu motora.

Kutijasti dizajn u modernom stilu Kutijasti dizajn u modernom stilu

Bolje iskorišćen i dizajniran prostor ispred suvozača pružio je širi ulaz i stepenike kojima se penjete u unutrašnjost ovog izuzetnog vozila. Unutrašnja visina vozila u  predelu srednjeg prolaza je čak 210 cm tako da ni košarkaši neće imati problema da se bez saginjanja kreću kroz vozilo. Veliki izbor tipova, dezena i materijala od kojih su izrađena sedišta je privilegija samo Setrinih kupaca.

Visina vrata i prolaza dostojna košarkaša Visina vrata i prolaza dostojna košarkaša

O zabavi putnika tokom vožnje brine i vrhunski „infotejment“ sistem sa dva velika TFT monitora koji se spuštaju iz krova vozila, a na kojima se može prikazivati film sa DVD-a, grafika navigacionog uređaja ili jednostavno prikaz slike i situacije ispred vozila sa kamere koja se nalazi u prednjem vetrobranskom staklu. Naravno tu su i nezaobilazni elementi komfora poput toaleta ili čajne kuhinje sa frižiderom.

O klimatizaciji celog prostora brine se moćni automatski klima uređaj sa prečišćivačima i jonizatorom vazduha, kao i poseban klima uređaj za vozački prostor.   raspoređeni ventilacioni izduvi nalaze se iznad glava i kod nogu putnika. Oni omogućavaju klima uređaju bešuman i neprimetan rad i ujednačeno kruženje vazduha kroz putnički prostor.

Lcd ekrani sakriveni kada se ne koriste Lcd ekrani sakriveni kada se ne koriste

Za pokretanje nove Setrine perjanice zadužen je novi Mercedesov Euro 6 motor sa šest cilindara u nizu pod oznakom „OM471“. Ovaj motor radi se u dva nivoa snage, sa 350 kW (476 ks) i 375 kW (510 ks) koji mu obezbeđuju 2300 odnosno 2500 Nm obrtnog momenta. Novi motor karakteriše 6-8% niža potrošnja goriva i čak 40% niža potrošnja „AdBlue“ tečnosti. Standardni je i „paueršift“ automatski menjač treće generacije i „Voitov“ sekundarni vodeni retarder. Spisak bezbednosnih stavki je izuzetno dugačak, a neke od stavki na listi su i ABS, ESP, EBS, ASR, zatim sistemi za pojačavanje kočione sile, sistem za nadzor nagiba i visine vozila, sistem upozorenja za napuštanje kolovozne trake, sistem detekcije zamora vozača, sistem nadzora pritiska u pneumaticima, adaptivni tempomat i mnogi drugi… U vozilo je instaliran i sistem detekcije prevrtanja vozila („roll-over sensor“) koji će tek za dve godine prema direktivama Evropske Unije postati obavezni deo bezbednosne opreme za autobuse visoke turističke klase.

Vrhunsko radno mesto Vrhunsko radno mesto

Vozačkom mestu je posvećena posebna pažnja. Ergonomija je podignuta na najviši mogući nivo, a komande su intuitivno raspoređene. Upravljač je multifunkcijski i sa njega se upravlja većinom sitema bez sklanjanja ruku. Praksa je pokazala da vozači u ovakvo vozilo skoro nikada ne ulaze na vozačka vrata te su ista ukolonjena sa novog modela a taj prostor je još bolje iskorišćen. Imajući u vidu da daljinski ključ, preuzet sa kamiona „aktros“, sada ima mnoštvo bezbednosnih i informativnih funkcija, otvaranje vrata i bokseva, provera osnovnih sistema i parametara autobusa se sada obavlja direktno sa daljinskog upravljača.

Odličan način da se održi imidž Odličan način da se održi imidž

Tokom prethodnih 60 godina od pojavljivanja prve Setre i prethodnih pet generacija ovog modela, Setra je izgradila imidž kvalitetnog, pouzdanog i pre svega komfornog autobusa za sve puteve. Imajući u vidu specijalnu pažnju koju premijum brendovi posvećuju svakom kupcu, Setra je 2007. godine otvorila specijalan Centar za kupce u sklopu svoje fabrike u Ulmu. Ovde svaki kupac Setre mora lično doći da bude gost fabrike i da zajedno sa dizajnerima posveti vreme konfigurisanju sopstvenog autobusa kroz izbor boja, materijala i dezena koje želi u svom vozilu.

Za kraj, ne možemo a da ne primetimo još jednu činjenicu. Iako se burna istorija Daimler brenda, čiji je Setra ponosni član, proteže još od 19.veka, ova godina će ostati upisana zlatnim slovima i po tome što su u istoj godini inaugurisali „kralja“ među automobilima i „kraljicu“ među autobusima. Da li je u pitanju slučajnost ili tačka na „i“ – procenite sami.

Nica, Francuska
Od specijalnog izveštača
Milan Derbogosijan

Setra je izuzetak - sami prave sedišta Setra je izuzetak - sami prave sedišta

Sami prave sedišta

Setra je i jedini proizvođač koji samostalno izrađuje sedišta za svoje autobuse. U vozilima koja su nama bila na raspolaganju imali smo prilike da se uverimo u komfor sedišta presvučenih najfinijom tkaninom, zatim kombinacijom kože i tkanine ili u sedištima potpuno izrađenim od najfinije kože i velura. Posebno je pojednostavljen sistem upotrebe naslona za ruke na sedištima, a unapređen je i sistem odmorišta za noge putnika koji sada ima nekoliko nivoa i prilagođava se nagibu stopala. Ovakva sedišta uz tradicionalno vrhunsko Setrino oslanjanje garantuju komfor tokom vožnje čak i lošim putevima.

Prvi put u autobusu moderni stakleni panoramski krov Prvi put u autobusu moderni stakleni panoramski krov

„TopSky“ Panorama

Poseban doživljaj za putnike tokom vožnje je pogled kroz „top skaj“ panoramski stakleni krov čija se površina od preko 13 kvadratnih metara proteže duž celog krova vozila. U njemu mogu uživati apsolutno svi putnici, od prvog do poslednjeg reda. Ovaj jedinstveni element luksuza specijalno je razvijen za novi „top klas 500“ i deo je dodatne opreme doplata bi trebala biti nešto preko 12.000 evra (u zavisnosti od tržišta i ostale specifikacije vozila). Zbog njega je čak i klima uređaj vešto razdvojen i uklopljen u levi i desni gornji rub vozila i potpuno je neprimetan spolja.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovo je izuzetno dobra vest. Znak da se i Srbija približava rastućem trednu u proizvodnji [...]

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad