Ekskluzivno: Vozili smo novi Suzuki Baleno

Najviše opreme i prostora za najmanje novca, uz najniže troškove održavanja i dobar imidž, najčešći su zahtevi prosečnog kupca automobila u Srbiji. Suzuki na njih ima novi odgovor – "baleno" Višegrad, Mađarska Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview

Na poziv uvoznika Suzukija za našu zemlju, beogradske kompanije Eurosumar, imali smo ekskluzivnu priliku da prisustvujemo regionalnoj prezentaciji najnovijeg Suzukijevog modela – “baleno”.

Ime znamo već 20 godina, a novi auto, osim znaka Suzuki, nema mnogo toga zajedničkog sa starim. “Baleno” je nakada pripadao nižoj srednjoj klasi, odnosno C segmentu.

Sada je pozicioniran tako da popunjava prazninu između “svifta” i “vitare” i praktično je predstavnik takozvanog “B+” segmenta.

To znači da ima natprosečnu ponudu prostora. U to smo se i sami uverili – na zadnjim sedištima ima iznenađujuće mnogo prostora za kolena, a ništa manje nije profitirao prtljažnik.

Koliko je “svift” do sada bio skroman po tom pitanju, toliko se “baleno” ističe ispred svih drugih.

Konkretno, sa zapreminom od čak 355 litara, “baleno” je ne samo u vrhu B segmenta, već se može porediti sa vrlo solidnom ponudom prostora C segmenta.

Primera radi, ima pet litara veći gepek od “golfa”. Podeljen je izdržljivom i kvalitetnom pregradom na dva dela sa duplim dnom, tako da je vrlo praktičan, s obzirom da je donja komora prilično prostrana i visoka. Uz sve to, standardno se isporučuje sa pomoćnim rezervnim točkom.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview
U ponudi su dva moderna benzinska motora

S obzirom da je “baleno” konstruisan pre svega kao auto B segmenta, u tom pravcu je formirana strategija u pogledu materijala u kabini. Nema mekih površina na komandnoj tabli, ali su zato vrata bogato tapacirana tkaninom.

Kvalitet završne obrade je na nivou “svifta”. Dakle, sve besprekorno funkcioniše, i stiče se utisak da je nivo kontrole kvaliteta na vrlo visokom nivou. Ovo posebno ističemo zbog toga što novi “baleno” dolazi iz fabrike u Indiji, tako da želimo ovom prilikom da otklonimo sve predrasude.

Da, Indija znači da se na ovaj auto plaća carina od 12,5 posto, tako da sve zajedno sa PDV-om, dodatno opterećenje na cenu iznosi oko 18 posto. Bez obzira na to, Eurosumar je uspeo da obezbedi veoma povoljnu cenu, koja će se kod nas kretati od 10.500 evra sa PDV-om. “Klima” se za tu cenu podrazumeva, a ono što nas najviše raduje je izbor motora.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview
Povećana je čvrstina karoserije uz smanjenje mase od skoro 200 kilograma u odnosu na slične konstrukcije

Za pogon “balena” su zadužena dva benzinca. Atmosferski četvorocilindrični motor zapremine 1,2 litre poznajemo još iz “svifta”, ali je za ovu priliku unapređen. Tačno je da ima četiri konjske snage manje, pa ih sada ima ukupno 90, ali su zato brojne izmene uticale na bolju elastičnost pri nižim obrtajima, kao i na nižu potrošnju i emisiju izduvnih gasova.

Motor je dobio dve brizgaljke goriva po cilindru (otuda naziv motora “dualdžet”), kao i nešto veću kompresiju. U “sviftu” se ovaj motor pokazao zaista sjajno, gde pruža odlične performanse i nisku potrošnju goriva.

Moramo da priznamo da nas je u “balenu” još više iznenadio iako ima četiri konjske snage manje. Za to su zaslužne ne samo izmene na motoru koji je sada još elastičniji na niskim obrtajima, već i smanjena masa samog automobila.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview
Kvalitet završne obrade je na nivou svifta

Suzukijevi konstruktori su nam otkrili da je istovremeno ostvareno veliko povećanje čvrstine konstrukcije karoserije uz smanjenje mase od skoro 200 kilograma u odnosu na druge slične konstrukcije. “Baleno” je sada lakši čak i od “svifta”, tako da osnovna verzija sa “klimom” ima svega 865 kilograma, a najteža 950.

Na veliku žalost prisutnih novinara iz regiona, auto nismo imali prilike da vozimo javnim putevima u uslovima realnog saobraćaja. Za prezentaciju novog modela je određen test-poligon, na kome smo prolazili kroz klasične simulacije vožnje po klizavom kolovozu, kao i kroz ispite spretnosti vozača.

Iako su domaćini naglašavali da se ne nalazimo na trkačkoj stazi, ipak su nam pripremili “vežbu” u kojoj smo mogli da isprobamo novi “baleno” i to u neočekivano ekstremnim uslovima. Oko poligona je pripremljena staza, sa šikanama i dugim pravcima, na kojoj smo u brzincu mogli da isprobamo potpuno novi trocilindrični turbo-benzinski motor sa 112 “konja”, ali i kako je projektovano ogibljenje i upravljački mehanizam.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview
Najbogatiji nivo opreme ima multimediju sa velikim tač ekranom, automatsku klimu i beskontaktnu bravu

Za razliku od atmosferskog benzinca, turbo traži malo više gasa prilikom polaska iz stanja mirovanja. Razlika u vožnji je očigledna, kao i svaki turbo i ovaj je neuporedivo elastičniji, s obzirom da veliki maksimalni obrtni moment od 170 Nm postiže već od 2000 obrtaja, spram 4400, koliko je potrebno 1,2 motoru.

Maksimalna snaga se postiže pri takođe nešto nižih 5500 u odnosu na 6000 obrtaja. Motor se vrlo lako vrti i brzo dostiže svoj maksimum, što je bilo idealno na kratkim pravcima. Na kočenju se odlično pokazao, ali i u brzim prolascima kroz oštre krivine.

Moramo da priznamo da to nismo očekivali od fabričkih pneumatika dimenzija 185/55 R 16, koje se standardno ugrađuju na verzije sa turbo-benzincem. Izuzetna elastičnost je pokazala svoje pravo lice upravu krivinama, kada je bitno da se motor drži u opsegu obrtaja na kojima se postiže maksimalni obrtni moment.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview
Putnici pozadi imaju mnogo više prostora u odnosu na druge automobile u klasi

Pri svemu tome, bitno je da naglasimo da se ispred svake grupe automobila nalazio instruktor u “vitari S”, koji je diktirao tempo. U pitanju su vrlo iskusni sportski vozači koji su naučeni da iz automobila izvlače maksimum.

Iznenadili smo se koliko su bili odlučni u nameri da ne štede automobile, tako da su prolasci kroz krivine bili na samoj granici prijanjanja, uz maksimalna ubrzanja i kočenja na pravcu (vrlo često su nam se od siline kočenja automatski uključivala sva četiri pokazivača pravca, kao sastavni deo bezbednosnih sistema).

Očigledno, ovakva vrsta prezentacije nije slučajno odabrana, s obzirom da Suzuki zaista ima šta da pokaže i da se pohvali inženjerskim radom. Naravno, ovako ekstremna vožnja je daleko od uobičajenih uslova na javnim putevima ali je istovremeno retka prilika da se porodičan gradski automobil stavi na ovakav test izdržljivosti.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview
Sa zapreminom od čak 355 litara, baleno je u vrhu B segmenta

Moramo da priznamo da smo u svakom trenutku uživali u ponašanju “balena” na stazi osećajući se maksimalno bezbedno, tako da nema dileme da će verno služiti svoje vlasnike, ne samo kada su u pitanju vozne karakteristike, već i oprema.

Već u osnovnom paketu, “baleno” osim klima-uređaja ima šest vazdušnih jastuka, putni računar, elektro-podizače prednjih prozora, kontrolu pritiska u pneumaticima…

Ovako opremljen auto sa 1,2 motorom košta 10.500 evra sa PDV-om. U ovom trenutku, to je ubedljivo jedna od najboljih ponuda kada se u obzir uzmu prostranost kabine, prtljažnika, performanse, niska potrošnja i mali troškovi održavanja atmosferskog motora.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview

Cena u Srbiji već od 10.500 evra

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview
Andrija Đurašević, Eurosumar

Domaćin na putovanju bio nam je Andrija Đurašević iz Eurosumara. On je ekskluzivno za Auto magazin otkrio cene i pakete opreme verzija “suzuki balena” koje će se prodavati u Srbiji.

-Bazna verzija “suzuki balena” sa 1,2 motorom i klima-uređajem košta 10.500 evra.

Za dodatnih 500 evra, odnosno za 11.000 evra sa PDV-om, dobija se srednji paket “komfort” sa dosta više opreme, kao što su hromirani detalji, ozvučenje sa blutut konekcijom i USB i AUX priključcima, elektro-podesivi retrovizori sa grejačima, kožom obložen volan sa komandama audio sistema, deljiv naslon zadnjeg sedišta, pregrada za duplo dno u prtljažniku…

Treći paket “elegans” košta 2.500 evra više. Za 13.500 evra dobija se ubedljivo najviše opreme na našem tržištu, koja apsolutno vredi svaki uloženi dinar i zbog toga je toplo preporučujemo.

Standardno obuhvata ksenonske farove, maglenke, LED zadnja svetla, dodatno zatamnjena zadnja stakla, retrovizore sa integrisanim pokazivačima pravca, podešavanje volana po dubini, radarski tempomat sa automatskim održavanjem odstojanja od vozila ispred, automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili smanjenja posledica, veliki multimedijalni displej dijagonale 4,2 inča sa navigacijom i kamerom za vožnju unazad, displej u boji između instrumenata sa dodatnim funkcijama, elektro-podizače zadnjih prozora, automatski klima-uređaj, grejače prednjih sedišta, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, zadnje disk kočnice, LED dnevna svetla integrisana u farovima, i dosta druge opreme.-

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview

Prvi “suzuki” sa hibridnim pogonom u Evropi
U cilju smanjenja emisije izduvnih gasova, Suzuki je konstruisao još jednu verziju “balena” – hibrid. U pitanju je laki hibridni sistem koji je uparen sa atmosferskim 1,2 motorom. Poznat je i pod nazivom ISG (Integrated Starter Generator), što u prevodu znači da funkciju elektro-motora obavlja alternator, odnosno alnaser.

Prilikom kočenja i usporavanja pretvara kinetičku energiju u električnu, puneći specijalne litijum-jonske baterije smeštene ispod prednjih sedišta. Struja iz njih se koristi za startovanje motora i za ubrzavanje, što je omogućilo izuzetno nisku emisiju ugljen-dioksida od svega 94 g/km, kao i smanjenu potrošnju goriva. Hibridni SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) sistem je težak svega šest kilograma. “Baleno SHVS” će takođe biti u prodaji na našem tržištu, i to isključivo sa najvišim paketom opreme po ceni od 14.750 evra.

magazinauto.com suzuki baleno 2016 promocija preview

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring