Auto magazin

Vozili smo: Volkswagen Transporter T5 GP Kombi LR 2,0 TDI

Vozili smo: Volkswagen Transporter T5 GP Kombi LR 2,0 TDI
02.05.2015.
Prevoz za devetoro

Folksvagen je "transporter" zamislio modularno, kao vozilo koje se lako transformiše tako da odgovara svačijim potrebama. Testirali smo verziju sa dugim međuosovinskim rastojanjem i mestom za osam putnika

Test “VW Transportera Kombi” objavili smo u Auto magazinu broj 57, marta 2013. godine.

Folksvagenov “transporter” je verovatno najpoznatije kombi vozilo na svetu. O njegovoj popularnosti svedoče i cifre o prodaji u prošloj godini. Sa prodatih preko 126 hiljada vozila i učešćem na tržištu evrope od 26,9 posto, ovaj “folksvagen” je najpopularnije komercijalno vozilo na našem kontinentu. Tržišno učešće u Nemačkoj iznosi čak 42,5 odsto!

Foksvagen je vrlo mudro zamislio “transporter”. Nude ga u varijanti sa dva dužine međuosovinskog rastojanja i nekoliko visina krova, tako da može da se po želji korisnika pretvori u vozilo koje idealno odgovara potrebama, počevši od potpuno teretnog kombja, preko miks varijante, pa do verzije za prevoz putnika kakvu vam predstavljamo.

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Nude ga u varijanti sa dva dužine međuosovinskog rastojanja i nekoliko visina krova

U pitanju je varijanta sa dužim međuosovinskim rastojanjem (3400 mm) u koji su ugrađena tri reda sedišta. Kupac može da tačno precizira kakvu konfiguraciju sedišta želi, pa recimo testirani automobil ima spojenu klupu za dva saputnika pored vozača, srednja klupa ima dva spojena i jedno odvoje no sedište koje se preklapa kako bi se oslobodio prolaz to zadnje klupe koja je iz jednog dela, a ima mogućnost preklapanja.

Dakle, prilično bazični prevoz za devet osoba. Kako kombi ima maksimalnu masu od 3,2 tone, mogu ga voziti lica sa vozačkom dozvolom B katoegorije. Kada smo napomenuli da je ovo bazičan prevoz putnika, mislili smo pre svega na opremu kabine. Na podu su grube gumene patosnice, sedišta su presvučena kombinacijom otporne tkanine i skaja, a plastika je tvrda, gruba i trajna. Bočne strane su presvučeni zašrafljenim drvenim panelima u retro stilu, a čak je i pepeljara na levoj strani kod srednjeg klupe kao da potiče iz modela “T2”.

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Na podu su grube gumene patosnice, sedišta su presvučena kombinacijom otporne tkanine i skaja, a plastika je tvrda, gruba i trajna

Otvaranjem velikih bočnih kliznih vrata pred vama se pruža ogroman prostor koji omogućava lak prilaz drugom redu klupi sa tri sedišta. Prostora ima na pretek, tako da će se sa lakoćom smestiti i šest krupnih putnika. Klupa ima uspravan naslon, tako da može da zamori na dugačkim vožnjama. Slično je i za suvozače na prednjim sedištima.

Što se tiče dimenzija putničkog prostora, sa širinom od 1692 mm i u visinom od 1394 mm, u kabini ima dovoljno prostora za sve putnike, bez obzira na njihovu građu. Veliko međuosovinsko rastojanje od 3,4 metra ostavlja dovoljnu dužinu da i pored dodatnog reda sedišta ostane prostor za ogroman prtljažnik.
Osnovna oprema je prilično sromašna.

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Sa širinom od 1692 mm i u visinom od 1394 mm, u kabini ima dovoljno prostora za sve putnike, bez obzira na njihovu građu

Tu su vazdušni jastuk za vozača, ABS, TCS, bočna klizna vrata, servo volan i kodirani ključ. Spisak dodatne opreme je mnogo duži. Vozilo koje smo imali na testu od dodatne opreme ima još i poluautomatski klima uređaj, daljinsko centralno zaključavanje, pripremu za audio uređaj, duplo suvozačko sedište, gumeni pod u prtljažniku.

Ova verzija „folksvagena T5“ je neuobičajeno velika i pomalo glomazna, tako da je potrebno malo navikavanje na gabarite da bi se bez problema provlačili kroz zakrčene gradske ulice. Doduše, to mu i nije posao. Dizelaš u nosu je pomalo bučan, ali samo u vožnji u nižim stepenima prenosa.

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Testirali smo varijantu sa dužim međuosovinskim rastojanjem (3400 mm) u koji su ugrađena tri reda sedišta

Izlazak na otvoreni put je nešto sasvim drugo. Kombi tada vozi mirnije i „tečnije“, zvuci koji dopiru iz motora su znatno tiši i prijatniji, a vožnja je mnogo komfornija. Čak i pri brzinama preko 120 km/h šumovi u kabini nisu neprijatni. Motor je vrlo elastičan i potpuno je dorastao teškom kombiju. Od njega, naravno, ne treba očekivati uzbudljive performanse, ali je dovoljno snažan da pretekne sporija vozila i da razvije maksimalnu brzinu od 157 km/h.

Horizontalne i vertikalne neravnine na putu nisu nikakav problem za „T5 kombi“ jer već pomenuto veliko međuosovinsko rastojanje odlično „pegla“ sve neravnine. Nakon hiljadu pređenih test kilometara moramo priznati da nismo osetili poseban zamor tokom vožnje, što znači da “T5” radi svoj posao na odličan način.
Ivan Katunac

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Grejanje za sve
Kabina ovog “T5” ima vrlo veliku zapreminu koju standardni grejač vezan za rashladnu tečnost motora ne bi mogao dovoljno brzo i efikasno da zagreje. Zbog toga je u pomoć (i uz doplatu) tu dodatni grejač kojikoristi gorivo koji se pogoni i motor. Ovaj uređaj se kontroliše pomoću posebnog panela na komandnoj tabli, vrlo je brz i efikasan, a troši vrlo malo goriva.

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Oprema
Serijska: ABS, ESP, Hill Hold, servo, vazdušni jastuk za vozača, desna bočna klizna vrata, bočne obloge tovarnog prostora, gumeni pod ukabini

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Dodatna: rezervni točak, gumeni pod tovarnog dela, dupla klupa suvozača, Srednja kupa sa jednim odnojenim sedištem, zadnja klupa sa moućnošću obaranja poluautomatski klima uređaj, centralno zaključavanje, radio priprema sa dva zvučnika

auto magazin magazinauto.com volkswagen vw transporter kombi t5 2,0 tdi

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]