VW Polo 1,2 TSI Comfortline

Nedavno za vas smo testirali jaču verziju restilizovanog "pola" sa 1,2 TSI motorom. Na red je došao slabiji model, koji se razlikuje u pogledu mehanike ali i cene – jeftiniji je za 900 evra. Ipak, karakter je ostao nepromenjen

Prodaja restilizovanog “folksvagen pola” je nedavno počela i u našoj zemlji. Osim nekoliko izmenjenih detalja u pogledu dizajna, doterani su i motori u smislu smanjene emisije izduvnih gasova. Sada svi ispunjavaju Euro 6 norme.

Najslabije verzije više nisu opremljene 1,2 trocilindričnim atmosferskim benzincem, već motorom zapremine 1,0 litar sa kojim smo imali prilike da se upoznamo u modelu “ap”. Kao i do sada, na raspolaganju su dve varijante, sa 60 i 75 “konja”. Dakle, snaga je ostala ista a zapremina je smanjena. Sa druge strane, četvorocilindrični turbo-benzinci su dobili po nekoliko konja. Jači 1,2 TSI sada ima 110 umesto 105 KS, dok je slabiji dobio četiri konjske snage i sada ima 90 KS.

Restilizovani polo je dobio novu paletu motora
Restilizovani polo je dobio novu paletu motora

Nakon “VW pola” sa jačim 1,2 TSI motorom, u redakciju “Auto” magazina je stigla je i slabija verzija. Osim što ima 20 “konja” manje, ovaj “polo” se razlikuje u pogledu još nekih tehničkih detalja. Umesto šest, manuelni menjač ima pet brzina. Maksimalnu snagu postiže pri gotovo dizelaških 4800 obrtaja, što je 200 obrtaja manje od jače verzije. Maksimalni obrtni moment je manji za 15 njutn-metara i na raspolaganju već pri 1400 umesto 1500 obrtaja.

Nedostatak snage generalno se na automobilu oseća već “na manjem gasu” i na nižim obrtajima. Stisnete papučicu do kraja i budete manje ili više iznenađeni. Međutim, da je reč o 20 “konja” slabijoj verziji, kod “pola” se primećuje tek kada poželite maksimalno ubrzanje, što se ne dešava baš često u svakodnevnoj vožnji jer je motor toliko elastičan pri niskim obrtajima da zaista nema neke veće potrebe za snažnijim pritiskanjem papučice gasa.

Turbo benzinac od 1,2 litra se isporučuje u dve verzije
Turbo benzinac od 1,2 litra se isporučuje u dve verzije

Auto je vrlo hitar, a aktiviranje turbine je propraćeno naglim ubrzanjem, čak i ako ste bili umereni sa gasom. Auto vas praktično primorava da promenite stepen prenosa na više kako bi ste ga obuzdali. Sve to se dešava pri niskim obrtajima kada je teško proceniti da je ovo slabija verzija “pola”. Veoma je snažan i uglađen, a turbo-rupe gotovo da i nema.

Prilikom uobičajenih ubrzanja auto počne da se otima već od 1400 obrtaja, kada počinje da isporučuje i maksimalni obrtni moment. Obuzdavanje je moguće promenom stepena prenosa na više jer popuštanje gasa i nije nešto što će vam prvo pasti na pamet s obzirom da je papučica tek blago pritisnuta. Dakle, slabiji “TSI” je za nijansu elastičniji od jačeg.

Kabina je prostrana, materijali kvalitetni, a završna obrada odlična
Kabina je prostrana, materijali kvalitetni, a završna obrada odlična

Sa druge strane, prenosni odnosi petostepenog menjača su vrlo slični kao kod šestostepenog u jačoj verziji ali šesta, uslovno rečeno, nedostaje. Iz tog razloga se “vrti” na višim obrtajima pri 130 km/h – na 3.400 umesto na 2.700 obrtaja u minuti. To jeste velika razlika, ali zahteva i nešto manje baratanja ručicom menjača. Pri toj brzini troši oko pola litra više od jače verzije sa šest vrzina – 5,8 do 6,0 l/100 km.

Potrošnja po gradu je takođe nešto veća, u proseku za oko pola litre i iznosila je oko 6,9 l/100 km na našem testu po Beogradu. Ako se uzme u obzir da je ekvivaletno opremljen “polo” sa slabijim “TSI” motorom jeftiniji za gotovo hiljadu evra i za keš košta 12.199 evra, može se reći da predstavlja vrlo dobru kupovinu. Ukoliko se odlučite za finansiranje preko Porše Mobilitija, ostvarujete popust od hiljadu evra.

Prostor na zadnjoj klupi je dovoljan za osobe prosečne visine
Prostor na zadnjoj klupi je dovoljan za osobe prosečne visine

Prednost “pola” u odnosu na konkurenciju je baš ovaj motor, koji je praktično jedini sa četiri cilindra i turbinom. Ostali ili nemaju turbo ili imaju cilindar manje, a neki se jednostavno ne prodaju u našoj zemlji kao što je “reno klio” sa četvorocilindričnim turbo-benzincem. Takođe, kvalitet završne obrade i materijala u kabini je u samom vrhu klase, što je veoma bitno za sve one koji poklanjaju pažnju svakom detalju i umeju da uživaju u kvalitetnom inženjeringu.
Kada se tome dodaju veoma povoljne cene dodatne opreme, “polo” predstavlja pravi izbor za sve one kojima auto ne predstavlja puko sredstvo za prevoz od tačke A do tačke B.
Aleksandar Bursać

IMG_9882

Kvalitetno osnovno ozvučenje
Bazni i srednji paket opreme u “polu” podrazumevaju osnovno ozvučenje koje je mnogo kvalitetnije u odnosu na većinu konkurenata. Konkretno, osim što ima zvučnike napred i pozadi, podrazumeva komponente velike snage a uz to je frekventni opseg veoma širok. Tu pre svega mislimo na snažan i dubok bas. Na žalost, nema USB priključak, ali je zato slot za SD karticu standard. To i nije tako loše, s obzirom da ništa ne štrči a uklopljen je u samu masku displeja.
Moramo da pohvalimo i interfejs audio sistema koji je vrlo pregledan i intuitivan za korišćenje, pa je vrlo lako snaći se po folderima muzike koju ste napakovali.

IMG_0202

Poslastica za konformiste
Spisak standardne opreme možda ne deluje najbogatije ali je kupcima omogućeno da po vrlo povoljnim cenama odaberu dodatke koji bitno utiču na komfor i bezbednost.
Tako, na primer, fijoke ispod prednjih sedišta koštaju 27 evra, koža na volanu, menjaču i ručnoj je 170 evra, dok automatsko kočenje pri nailasku na prepreku u gradu (City Emergency Brake) košta svega 258 evra. Zanimljivo je da kombinacija ovog uređaja i adaptivnog tempomata koji automatski održava odstojanje od vozila ispred ima cenu od zaista povoljnih 475 evra, s obzirom da je u pitanju napredna tehnologija i da čuva glavu. Doplata za automatsku “klimu” je 372 evra, a kombinacija samozatamnjujućeg unutrašnjeg retrovizora sa senzorima za kišu i svetlo iznosi 222 evra.
Od zanimljivih detalja još izdvajamo sportsko ogibljenje spušteno za 15 mm čija je cena 194 evra, kao i LED glavna svetla sa praćenjem krivine koja nisu baš jeftina ali su svakako atraktivna i koštaju 887 evra.

IMG_0199

VW Polo 1,2 TSI Comfortline
Motor: 4 cilindra, zapremina 1197 ccm, direktno ubrizgavanje, turbo, snaga 66 kW (90 KS) pri 4800 o/min, maks. obrtni moment 160 Nm pri 1400-4000 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 3972/1682/1453 mm, međuos. rastojanje 2470 mm, prtljažnik 280-952 l, rezervoar 45 l, masa 1107 kg (sa vozačem od 75 kg), pneumatici 185/60 R 15
Performanse: maks. brzina 184 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,8 s, potrošnja 4,0/4,7/6,0 l/100 km, emisija CO2 107 g/km (Euro 6)

IMG_0100

Oprema
Standard: ESP, ASR, manuelni klima-uređaj, automatika el. podizača svih prozora, otvaranje i zatvaranje prozora preko daljinskog na ključu, el. podesivi retrovizori sa grejačima, putni računar, audio uređaj sa šest zvučnika i displejem osetljivim na dodir, pomoć pri kretanju na uzbrdici, maglenke, svetla za osvetljavanje krivine, prednji i bočni vazd. jastuci, rezervni točak punih dimenzija, dnevna svetla, osvetljenje prtljažnika, čelične felne 15 inča, indikator probušene gume, start-stop sistem sa rekuperacijom, džepovi u naslonima prednjih sedišta, asimetrična zadnja klupa, dupli pod u prtljažniku, dvotonska sirena.
Opcije: centralni naslon za ruke napred, volan, ručica menjača i ručne kočnice obloženi kožom, fijoke ispod prednjih sedišta

IMG_0133

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring