Zvanično: Mercedes G 580 na struju!

Dve i po godine posle predstavljanja EQG koncepta na IAA 2021, Mercedes sada predstavlja serijsku verziju električne G-Klase. Međutim, ne naziva se EQG, već G 580 sa EQ tehnologijom.

Konstrukcija se, kao i kod modela sa motorima na unutrašnje sagorevanje, oslanja na šasiju s jednostrukim ogibljenjem napred i De-Dion zadnjim oslanjanjem. Međutim, šasija je modifikovana i ojačana za električni model. Četiri elektromotora (po jedan po točku) su montirana na šasiju i pokreću točkove preko kratkih prenosnih vratila. Oni pružaju četiri puta 108, što iznosi 432 kW. Struja dolazi iz baterije od 116 kWh, koja omogućava domet do 473 km.

Mercedes G 580

Vizuelno, automobil se malo razlikuje od modela sa motorima na unutrašnje sagorevanje. Prepoznatljivi detalji uključuju pravougaonu kutiju na zadnjim vratima – međutim, ona nije standardna. U njoj se mogu smestiti kabli za punjenje, alat ili lanci za sneg. Srebrne EQ oznake na prednjim blatobranima takođe ukazuju na električni pogon.

Mercedes G 580

Još jedna karakteristika ovog električnog vozila su blago povišena hauba i prošireni zadnji blatobrani sa vazdušnim zavesama. Ovi detalji, zajedno sa novom oblogom A stubova i spojlerom na krovu, trebalo bi da poboljšaju aerodinamiku. Takođe, standardno su ugrađeni matriks LED farovi (“Multibeam”) i zatamnjena stakla pozadi.

Mercedes G 580

Prednja rešetka rashladnog sistema standardno sadrži četiri horizontalne lajsne. Opciono, dostupna je i rešetka sa četiri otvora, koja deluje zatvorenije – dva sa leve i dva sa desne strane Mercedesove zvezde. Ova rešetka takođe ima LED svetlosni okvir.

Unutrašnjost sadrži široki ekran, koji se sastoji od 12,3-inčnog prikaza instrumenata i isto toliko velikog ekrana osetljivog na dodir. Tu su i tipični okrugli ventilacioni otvori karakteristični za G-Klasu, kao i držač ispred suvozača. Opciono, pozadi se mogu dobiti još dva 11,6-inčna ekrana osetljiva na dodir, na kojima se mogu gledati filmovi ili surfovati internetom. Takođe opcionalno, dostupna je i kamera za snimanje vožnje, kako bi se dokumentovali eventualni incidenti ili zabeležile lepe rute.

Mercedes G 580

Funkcija proširene stvarnosti omogućava uklapanje navigacionih uputstava u stvarne slike na ekranu osetljivom na dodir. Na semaforima se takođe prikazuje trenutna faza svetlosnog signala, kako ne biste morali više da se okrećete kako biste videli svetlosni signal ako ste previše blizu, što smo već više puta videli i na manjim Mercedes modelima. Kamera omogućava virtuelni pogled ispod prednjeg dela vozila. Na taj način se prepreke mogu prepoznati čak i kada tlo inače nije vidljivo – na primer, pri vožnji uzbrdo. Za vožnju van puta, dostupni su i veštački horizont, kompas i prikazi ugla upravljanja i drugih informacija.

Mercedes G 580

Za pogon su zadužena četiri stalno namagnetisana sinhrona motora (PSM) od po 108 kW; time se postiže sistemski kapacitet od 432 kW. G 580 EQ tako dostiže brzinu od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi. Svaki elektromotor je dodeljen jednom točku i ima svoj sopstveni prenosni mehanizam i inverter. Dvostepeni prenosnici služe za realizaciju efekta reduktora za offroad.

Svaki motor se pojedinačno upravlja. Dok kod modela sa motorima na unutrašnje sagorevanje možete aktivirati fizičku blokadu diferencijala, kod električnog modela postoje virtuelne . To omogućava kontrolu obrtnog momenta na svakom točku. To bi trebalo da obezbedi maksimalno prianjanje uz maksimalnu fleksibilnost, bez uticaja na ponašanje u krivinama.

Mercedes G 580

Pri kočenju se do 217 kW električne energije vraća nazad. Kao što je poznato iz drugih Mercedes modela, rekuperacija se može podešavati preko polugica na upravljaču: U režimu “D Auto”, automatski prilagođen voznim uslovima, ili ručno u režimima D+ (plutanje), D, D- i D– (maksimalna rekuperacija).

Četiri motora pružaju specifične funkcije za vožnju van puta. Pomoću funkcije “G-Turn” možete na mestu okrenuti vozilo kao u tenku, ali samo na rastresitom tlu. To se postiže tako što se točkovi na desnoj i levoj strani vozila okreću u suprotnim pravcima. Smer okretanja se bira povlačenjem i držanjem levih ili desnih polugica na volanu.

Mercedes G 580

Sa funkcijom “G-Steering”, vozilo se okreće oko unutrašnjeg zadnjeg točka, što olakšava parkiranje i manevrisanje u više poteza čini bespotrebnim. Sa funkcijom “Offroad-Crawl”, zadržava se prethodno postignuta brzina – u suštini, tempomat za offroad.

Novi Mercedes-Benz G 580 sa EQ tehnologijom može da savlada nagib do 100% na odgovarajućem terenu i nudi dubinu vodenog prelaza od 85 cm – što je 15 cm više nego kod modela sa konvencionalnim pogonom G 550 i AMG G 63.

Struja dolazi iz baterije od 116 kWh (neto kapacitet). Baterija se sastoji od dvanaest modula. Ukupno 216 ćelija se nalazi u dva nivoa i hladi se odozgo i odozdo – ukupno postoji tri “nivoa hlađenja”.

Mercedes G 580

Zahvaljujući čvrstom kućištu, baterija takođe preuzima i funkcije stabilnosti. Ispod kućišta se nalazi zaštita podvozja debela 2,5 cm. Prema Mercedesu, izrađen je od “inteligentne mešavine materijala uključujući karbon”, koji je čvršći od čelika ili aluminijuma. Takođe, težak je samo 58 kilograma. Sa čelikom, ova komponenta bi bila tri puta teža.

WLTP domet je naveden kao 434 do 473 km. Punjenje je moguće sa maksimalno 11 kW naizmenične struje ili do 200 kW jednosmerne. Na DC punjaču, baterija bi trebalo da se napuniti za oko 32 minuta od 10 do 80%. Odatle proizilazi vrlo visoka brzina punjenja od 2,5 kWh/min.

Kao i G-Klasa sa motorima na unutrašnje sagorevanje, i električna verzija je prvenstveno terensko vozilo. Ipak, verovatno će se voziti češće po gradskim bulevarima nego po terenu. Verovatno ćete u budućnosti videti i neki G-Turn na šljunkovitom parkingu restorana. Ipak, vozilo je suviše vredno za divljanje i razmetanje.

Mercedes G 580

Tehnički podaci Mercedes G 580 sa EQ tehnologijom

Pogon na sve točkove sa 4 radno bliske permanentno magnetske sinhron-motore (PSM) od 108 kW
4 prenosnika sa dva stepena prenosa za offroad
Sistemski kapacitet / obrtni moment: 432 kW / 1.064 Nm
0-100 km/h / maksimalna brzina: 4,7 sekundi / 180 km/h
Potrošnja električne energije prema WLTP: 27,7-30,3 kWh/100 km
Baterija / WLTP domet: 116 kWh netto / 434-473 km
Maksimalna snaga punjenja AC/DC: do 11 kW AC, do 200 kW DC
Vreme punjenja: 12 sati AC, 32 minuta DC (od 10 do 80%)
Brzina punjenja: 2,5 kWh/min
Dimenzije: 4.624 mm dužina / 1.931 mm širina / 1.986 mm visina / 2.890 mm međuosovinsko rastojanje
Prtljažnik: 555-1.990 litara
EU masa bez tereta / nosivost: 3.085 kg / 415 kg

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring