Zvanično predstavljena Škoda Superb

Na specijalnoj svečanosti koja je priređena danas u Forumu Karlin u Pragu pred više od 800 zvanica iz celog sveta, predstavljena je perjanica Škodine game, novi "superb".

Na specijalnoj svečanosti koja je priređena danas u Forumu Karlin u Pragu pred više od 800 zvanica iz celog sveta, predstavljena je perjanica Škodine game, novi “superb”.

Ovo je treća generacija “superba” u novijoj istoriji, ne računajući prvi model iz 1934. godine. Od 2001. do danas je proizvedeno preko 700.000 primeraka najprestižnijeg Škodinog modela.

Sup_HGFDX

U odnosu na prethodnu generaciju, “superb” ima produženo međuosovinsko rastojanje za 80 milimetara, dok je karoserija u odnosu na prednju osovinu skraćena za 61 milimetar, što znači da su točkovi maksimalno pomereni napred.

Sup_BRQDS

Unutrašnji prostor je takođe povećan a s obzirom da je “superb” i do sada bio poznat kao naprostraniji u segmentu, nova povećanja u dimenzijama će dodatno učvrstiti ovu poziciju, ne samo kada su u pitanju prednja već i zadnja sedišta.

Sup_FGTDX

Prtljažnik je takođe pocećan i to za 30 litara, tako da je zapremina od 625 litara ubedljivo najveća u klasi. Oprema u potpunosti prati sva tehnička dostignuća VW grupacije. U ponudi će biti dinamička kontrola šasije, odnosno sistem koji podešava tvrdoću amortizera pa i direktnost upravljača.

Klima uređaj ima tri zone, dve napred i jednu pozadi a kao opcija nudiće se elektro-pokretani panoramski krov.

Sup_SDFCX

Umesto čuvenog kišobrana koji se do sada nalazio u zadnjim desnim vratima, “superb” sada ima po kišobran u vozačevim i suvozačevim vratima. Vrata prtljažnika, kao što smo već pomenuli u tizeru, neće imati dvodelno otvaranje kao do sada, već će se otvarati sa sve zadnjim staklom i to uz pomoć elektro-motora u skupljim verzijama.

Zanimljivo je da je tradicionalna ručna kočnica zauvek izbačena a umesto nje standard je električna. Na spisku opreme su još beskontaktno otključavanje, kao i sistem za automatsko parkiranje ali i isparkiravanje.

auto magazin skoda superb interior unutrašnjost enterijer komandna tabla

Što se tiče sistema za aktivnu bezbednost novina je moderni adaptivni tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred uz pomoć radarskih senzora, kao i sistem za automatsko kočenje u slučaju predviđanja sudara.

Na žalost, LED glavna svetla nisu predviđena za novi “superb” već su ksenoni zaduženi za najskuplje verzije.

Sup_DFGHX

Motori su poznati od ranije ali su unapređeni u cilju smanjenja potrošnje i emisije izduvnih gasova i do 30 odsto. Svemu tome je doprinelo i smanjenje ukupne mase vozila od 75 kilograma kao i aerodinamičnija karoserija.

Svi motori imaju turbo-punjače i direktno ubrizgavanje goriva. Benzinaca je pet, snage od 125 pa sve do 280 “konja”, dok gama dizelaša počinje od 1,6 TDI motora sa 120 KS pa sve do 2,0 TDI od 190 KS.

Sup_JJHDX

Izuzev najslabijeg benzinca, svi motori će moći da se poruče i sa DSG menjačem. Pogon na sva četiri točka će takođe biti dostupan ali uz ukupno četiri motora.

Sup_CVBSX

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring