Test: Suzuki S-Cross SX4 1,4 BoosterJet Elegance

Fotografije su jedno, a stvarnost drugo. „S-kros“ je auto koji neuporedivo bolje izgleda uživo, i ne samo to. Nema mnogo automobila koji ostavljaju utisak kompletnog vozila kao što je ovaj suzuki i kome je zaista teško naći manu

Krosoveri su kategorija vozila koja polako postaje dominatna u odnosu na standardne automobile. Suzuki je želju kupaca prepoznao još krajem osamdesetih, kada je „vitara“ praktično uspostavila nove standarde na svetskom tržištu. U međuvremenu su se pojavili brojni modeli ovog japanskog brenda, koji su dodatno podigli kriterijume među kupcima automobila. I ne samo to, Suzuki je navikao kupce da za svoj novac dobiju više u odnosu na konkurenciju i to je jedna od glavnih karakteristika i današnjih modela. Najnoviji u nizu je redizajnirani „S-kros“.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016
Suzuki je navikao kupce da za svoj novac dobiju više u odnosu na konkurenciju

Ovaj auto je po svojim dimenzijama pozicioniran iznad „vitare“ i pripada takozvanom C segmentu. Tokom nedavnog fejslifta, promenjen je dizajn prednjeg dela, sa novom maskom i velikom količinom hromiranih detalja. Moramo da priznamo da nas na fotografijama nije baš oduševio, ali je prvi susret uživo promenio mišljenje o dizajnu. „S-kros“ jednostavno nije previše fotogeničan auto, ali kada stanete ispred njega shvatite da je odluka dizajnera zaista na mestu i da auto deluje vrlo zrelo, autoritativno i elegantno.

Šta više, izgleda još bolje nego do sada. Novina su i farovi u punoj LED tehnologiji, što obuhvata dnevna, srednja i duga svetla, sa automatskom nivelacijom visine snopa svetla. Suzuki je ovim napravio pravi potez, jer mnogo bolje osvetljavaju put, intenzitet je dosta veći i veoma efikasno obavljaju posao i sa kratkim i sa dugim svetlima. Ukratko, to su najveće vizuelne promene.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016
S-kros je po svojim dimenzijama pozicioniran iznad vitare

Na drugi pogled, već prilikom prvih kilometara, imali smo utisak da je ovo potpuno nov auto. Razlika je velika, „S-kros“ je sada daleko kompletniji u pogledu voznih karakteristika. Tu mislimo bukvalno na sve, od veoma preciznih i mekih komandi, pa do reakcije na njih, počevši od odličnog turbo-benzinca, preko upravljanja, ponašanja na putu pri velikim brzinama, u krivinama, preko rupa, zvučne izolacije, pa sve do bezbednosnih sistema kao što su automatsko kočenje i adaptivni radarski tempomat. Suzuki ne otkriva previše ali „S-kros“ je ozbiljno unapređen tako da u vožnji ostavlja utisak potpuno novog automobila.

Na žalost, materijali u kabini nisu bitnije promenjeni; dobar deo komandne table jeste mek na dodir, ali je zato tvrda plastika i dalje dominanta na ostalim površinama, uključujući i tapacirung ispod donje ivice prozora u vratima. To je praktično jedina zamerka „S krosu“, koji je našem tržištu veoma zanimljiv zbog toga što najbolje opremljena verzija sa sjajnim 1,4 turbo-benzincem od 140 „konja“ košta manje od najjeftinijeg direktnog konkurenta sa manjim i slabijim motorom – „nisana kaškai“. Iako „S-kros“ ima za nijansu manje spoljašnje dimenzije, kabina nije manja. Utisak je da pozadi ima čak i više mesta za glavu i noge, a podaci govore da je i prtljažnik veći za skoro 30 litara.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016
Dobar deo komandne table jeste mek na dodir, ali je zato tvrda plastika i dalje dominanta na ostalim površinama

Najveći utisak na nas je ostavila ukupna solidnost i kvalitet završne obrade. Posebno ističemo inženjering na polju mehanike, tako da je konstrukciono ovaj „suzuki“ na nivou najboljih „nemaca“. Za volanom se sedi vrlo udobno, a veliki hod upravljača po dubini i relativno odmaknute nožne komande omogućavaju čak i blago zavaljen položaj vozača, što je bliže limuzinama nego SUV automobilima. Ručica šestostepenog menjača ima kratke hodove i vrlo je precizna. Sve komande su meke i odlično usklađene, tako da je „S-kros“ u ovom trenutku jedan od najsofisticiranijih modela u klasi.

Novina u redizajniranom modelu je turbo-benzinac zapremine 1,4 litre sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Premijeru je imao prošle jeseni u „vitari S“ i do sada se odlično pokazao. Izuzetno je tih, miran i uglađen. Na leru se gotovo i ne čuje, a u vožnji je spreman na sve greške vozača u smislu sposobnosti da trenutno povuče i na vrlo niskim obrtajima. Sa svojih 140 „konja“ i 220 Nm predstavlja pravu meru za ovaj auto. Dovoljno je snažan za žustru vožnju, što dokazuju i podaci o ubrzanju od 9,5 sekundi do 100 km/h.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016
Najveći utisak na nas je ostavila ukupna solidnost i kvalitet završne obrade

U praksi deluje da su ubrzanja još bolja, pre svega zbog rane aktivacije turbine. Možete da ga vozite kao sportski auto ali i potpuno relaksirano, tako da i ne čujete motor. Uz niske troškove redovnog održavanja, treba računati i na skromnu potrošnju, koja je iznosila oko 6,6 litara po gradu, uz dosta kratkih relacija po špicu. Nismo imali problem ni sa parkiranjem, s obzirom da je testirani „S-kros elegans“ standardno opremljen prednjim i zadnjim parking senzorima, kao i kamerom za vožnju unazad velike osetljivosti u noćnim uslovima.

Dopalo nam se što auto meko upija sve vrste neravnina. Vrlo meko upija sitna oštećenja na asfaltu, a udarne rupe efikasno neutrališe, bez stresanja karoserije. U vožnji auto-putem sofisticirano umiruje karoseriju prilikom prelaska preko ulegnuća na putu u stilu većih limuzina, a progresivni servo učvršćuje volan tako da imate utisak kao da vozite veliki i stabilan auto. Što se tiče potrošnje na otvorenom, pri 130 km/h „S-kros“ troši oko šest litara benzina i tada se „vrti“ na nešto viših 3000 obrtaja u odnosu na slične turbo-benzince. Zvučna izolacija je vrlo dobra, a šum strujanja vazduha je među najnižima u klasi.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016
Utisak je da pozadi ima čak i više mesta za glavu i noge nego u prethodnoj verziji

Osim što je vozački atraktivan auto, „S-kros“ je vrlo upotrebljivo porodično vozilo, sa velikim prtljažnikom i obiljem mesta na zadnjim sedištima. Može da se nabavi već za 14.000 evra koliko košta dobro opremljena osnovna verzija, mada je svakako za preporuku kombinacija koju smo testirali – sa jačim motorom i najboljom opremom. Za 17.800 evra dobija se ubedljivo najbolja oprema u C segmentu, koja, osim komfora, pruža i maksimalnu bezbednost za putnike. Tu pre svega mislimo na radarske senzore koji obezbeđuju automatsko kočenje i adaptivni tempomat koji održava odstojanje od vozila ispred. Osim šest standardnih vazdušnih jastuka, tu je i jastuk za kolena vozača.

Redizajnirani „suzuki S-kros“ nas je zaista prijatno iznenadio. Najveći utisak na nas su ostavili sjajni turbo-benzinac koji menja dosadašnji atmosferski 1,6 motor, veoma bogata oprema i odličan kvalitet završne obrade. Voleli bismo da je primenjeno više meke plastike u kabini, ali kada se sve uzme u obzir, to je najmanje bitna stavka. Uostalom, u sve to se i sami možete uveriti na test vožnji koju možete da zakažete u Eurosumaru.
Aleksandar Bursać

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016

Na sva četiri točka već od 17.300 evra
Suzukijev pogon na sva četiri točka smo imali prilike da isprobamo letos u ekstremnim uslovima, kada smo se „vitarom all grip“ popeli na Midžor, najviši vrh Stare planine. Iako nije konstruisana za tako ekstremne ofroud uslove, „vitara“ je bez problema prošla sve što i daleko ozbiljniji terenci. Isti 4×4 pogon se ugrađuje i u „S-kros“, koji može da se nabavi već od 17.300 evra uz 1,0 turbo motor od 112 KS. U kombinaciji sa 1,4 turbo-benzincem, „S-kros all grip“ startuje od 18.300 evra.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016

Automatsko kočenje
Za razliku od drugih automobila sa automatskim kočenjem, kod „suzukija“ možete da birate osetljivost, odnosno na kom odstojanju će sistem biti pripravan. Po želji možete i potpuno da ga isključite. U praksi se pokazao više nego korisnim, a pozitivno je i to što ne dozvoljava nasilničku i rizičnu vožnju.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016

Natprosečna oprema
Osim automatskog kočenja, radarskog tempomata, beskontaktnog otključavanja, LED glavnih svetala, prednjih i zadnjih parking senzora, kamere za vožnju unazad, GPS uređaja, osvetljenja prostora za noge napred i brojnih drugih korisnih detalja, tu su i dvostepeni grejači sedišta.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016

Mape sa 3D objektima
Standardni deo opreme je vrlo kvalitetno ozvučenje sa multimedijalnim displejem osetljivim na dodir. Dovoljno je reći da je sve projektovao i proizveo Boš (Bosch). Posebno su nam se dopali trodimenzionalni objekti na mapi, kao i vrlo jasno izvršena kategorizacija ulica u smislu važnosti.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016

Suzuki S-Cross SX4 1,4 BoosterJet Elegance
Motor: zapremina 1373 ccm, snaga 103 kW (140 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 220 pri 1500-4000 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije: 4300/1785/1585 mm, međuos. rastojanje 2600 mm, klirens 180 mm, prtljažnik 430/1269 l, rezervoar 47 l, pneumatici 215/55 R17, masa 1150 kg
Performanse: maks. brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,5 s, potrošnja 4,9/5,4/6,3 l/100 km, emisija CO2 120 g/km

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016

Oprema
Standard: alu-felne 17 inča, krovne šine, LED dnevna, srednja i duga svetla, senzor za kišu i farove, maglenke, dodatno zatamnjena zadnja stakla, el. preklopivi spoljašnji retrovizori, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, indikator pritiska u gumama, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, otključavanje i startovanje vozila bez ključa, automatska klima sa dve zone, ozvučenje sa 7 zvučnika, multimedija sa blutut konekcijom, USB i AUX priključci, kamera za vožnju unazad, navigacija sa mapama Evrope, radarski tempomat sa limiterom brzine, grejači prednjih sedišta, svetlo za noge vozača i suvozača, vazd. jastuk za kolena vozača, automatsko kočenje, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i zadnji parking senzori, start-stop sistem.

Auto magazin Suzuki S-Cross turbo test review 2016

4 KOMENTARA

  1. Stvarno dobar auto. Vozim ga godinu i po dana, nemam nijednu značajniju primedbu (npr. u poređenju sa Mazdom 3, koju sam ranije vozio imam utisak da klima direktnije duva)

    • Auto Sx4 s cross 4×4 iz 2017.je extra. Vozim ga nešto više od godinu dana, uz neke manje nedostatke tipa dugog hoda menjača i povremeno “zapinjanja” u 2 i 3 brzini pri promeni stepena prenosa, dizajna koji je mogao biti i bolji i naročito plastike koja nije baš najcvrsca u unutrasnjosti, ovaj auto ima i velikih prednosti. Za onu cenu koja jeste nešto povoljnija od konkurencije, ima odličan motor sa 140ks Boosterjet sa 220nm obrtnog momenta,auto se sjajno vozi, jako je startan i brz pri obilazenju i ne toliko bučan, pravi mali porodični auto i za duga putovanja prilično udoban i po gradu uvek zgodan kada se treba uparkirati I tamo gde bas nema puno mesta. Prosečna potrošnja 7 litara a prešao sam oko 30000km, tako da sam i time vrlo zadovoljan. Kada se sve sabere i oduzme, mislim da je Suzuki napravio jedan vrlo dobar automobil.
      Svaka čast Suzuki!

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring