Saloni: Frankfurt 2015 – iza kulisa

Salon automobila u Frankfurtu uspešno je održan u drugoj polovini septembra. Kao u uvek do sada, oborio je sve rekorde po broju izlagača, premijera, posetilaca. Ostaće upamćen i po tome da je za razliku od prošlih godina prikazan najveći broj konkretnih serijskih automobila, umesto prototipova i lepih želja Frankfurt, Nemačka Od naših specijalnih izveštača Ivan Katunac i Aleksandar Bursać
auto magazin iaa frankfurt 2015
Novinari AM

U septembarskom broju revije Auto magazin predstavili smo vam sve novitete sa Salona automobila u Frankfurtu. O njima ste mogli pojedinačno da čitate i na našem sajtu.

Međutim, ova manifestacija je toliko velika i bitna za automobilsku industriju, da smo rešili da vas upoznamo sa događajima iz kulisa.

Opisaćemo vam kako izgleda atmosfera na najvećem Salonu automobila u Evropi i prenećemo vam deo naših utisaka i dogodovština tokom izveštavanja za Auto magazin. Pored toga, krajnje subjektivno, proglasili smo najimpozantniji nastup na Salonu, kao i najupečatljiviji automobil izložbe.

Pogledajte i kako su domaćini na štandovima ugostili novinare u svojm ložama, kao i automobile u kojima smo se prevozili od jednog do drugog kraja sajamskog kompleksa. Sigurni smo da ćete u narednih nekoliko strana uživati u Salonu u Frankfurtu više od vaših izveštača jer nećete morati da prepešačtite nekoliko desetina kilometara kako bi obišli sve štandove.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Novinari strpljivo čekaju u redu za prevoz do neke od hvala na ogromnom sajmištu

Prevoz po sajmištu
Frankfurtsko sajmište se prostire na oko 600 hiljada kvadrata, kao dva novobeogradska bloka, a pored petnaestak velikih hala ima čak i železničku stanicu. Da bi što lakše stigli od jednog do drugog kraja kompleksa, a to je put od par kilometara, većina proizvođača je uvela besplatne “šatlove” za novinare koji kruže sajmištem.

To je dobra prilika za prezentaciju. Mi smo se potrudili da se vozimo u svim autmobilima, a među njima je bila “tojota mirai” na vodonik, “mercedes S-klase”, novi “BMW serije 7”, “audi Q7”, kao i “škoda superb lorin i klement”

auto magazin iaa frankfurt 2015
Vaš izveštač u BMW-ovom salonu u vreme doručka

I novinari imaju dušu
Domaćini na štandovima puno pažnje posvećuju gostoprimstvu prema novinarima. Štandovi koje vidite na našim slikama razlikuju se od onih koji su namenjeni posetiocima. Veliki deo štandova zauzima prostor sa kafićima u kojima se nudi hrana i piće iz zemlje porekla domaćina.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Alfin kafić, bučan, prijatan, pun slanih i slatkih đakonija i odlične kafe

Tako samo na Alfinom štand pili fenomenalnu kafu i jeli odličan sir, kod Hjundaija smo se sladili odličnom korejskom supom sa kokosovim mlekom i kikirikijem, dok smo kod BMW-a za doručak pojeli ukusne bele kobasice sa bavarskim pecivom i slatkim senfom.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Bavarski doručak koji je služio BMW: bele kobasice, slatki senf i bavarsko pecivo
auto magazin iaa frankfurt 2015
Kod Hjundaija za ručak, pored ostalog, služena je tradicionalna Korejska supa sa kokosovim mlekom i kikirikijem

Popodne je bilo rezervisano za kafu i kolače u Audijevom restoranu, dok je Mercedes za večeru, pored vrhunske kuhinje na štandu u “Star kafeu” (čitaj, mala porcija na velikom tanjiru), ispred svoje hale služio odličan roštilj i pivo.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Ko ne bi poželeo ovaj Poršeov transporter bolida na bazi “mercedesa O317”? Cena – 200 evra!

Raj za ljubitelje minijatura
Tradicionalno, Salon u Frankfurtu je dušu dao za ljubitelje maketa automobila i ostalih vozila. Ponuda je nepregledna, a cene su dosta niže nego na nekim drugim specijalizovanim sajmovima i prodavnicama igračaka.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Mansori, tjuner koji pravi najskuplje, najegzotičnije i naj-kič automobile na svetu ni ove godine nije propustio da izloži svoju verziju “mercedesa G-klase”

Automobil Salona
Još jednom, vaši izveštači su za najubedljiviji automobil izložen na Salonu izabrali “mercedesovu G-klasu”. I pored toga što se približava četvrtoj deceniji postojanja, deluje ubedljivije nego ikada. I ne samo to, skoro svi tjuneri koji su izlajali odlučili su se da predstave svoju verzijo ovog vanvremenskog klasika, što ga bez pogovora čini najvećim “dasom” na celoj izložbi.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Mercedes je upravo ovim primerkom na Salonu u Frankfurtu predstavio limuzinu “600 pulman”. Pedesetak godina kasnije, ovaj auto nema cenu!

Štand Salona
Odlučili smo da krajnje pristrasno imenujemo najimpresivniji nastup na manifestaciji. Konkurenata je mnogo. Najveći proizvođači su zakupili, ili izgradili čitave hale koje su jedva popunili svojim novitetima. Ipak, pravi biser pronašli smo u uglu jedne od sporednih hala.

To je štand “brabus klasika”. Čuveni tjuner je odlučio da počne da se bavi restauracijom klasičnih automobila, a za predstavljanje javnosti prikazala je “mercedes 600 pulman” i to prvi napravljeni primerak predstavljen upravo na Salonu u Frankfurtu 1967. godine. Besprekorno restaurirani primerak deluje kvalitetnije nego novi “mercedesi”, a cena je – na upit.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Iza prelepog belog oldtajmera, prikazana je u crnoj boji nova “alfa đulija”. Šta li su hteli da nam poruče ovom “so i biber” kombinacijom?

Koji je lepši?
Alfa se na velika vrata vratila na tržište premijum segmenta svojom limuzinom “đulija”. Kako bi pokazala da je vodila računa o svojim korenima i tradiciji, pored nove, izložili su i staru “đuliju”. Iako je novi model bio zvezda štanda, stekao se utisak da je “starina” dobila jednako, ako ne i više pažnje specijalizovanih novinara.

Nova “đulija” je još lepša i agresivnija uživo nego na slikama. Doduše, ovde govorimo o najjačoj verziji koja je bila izložena. Na slabije verzije, koje će biti najprodavanije moraćemo da čekamo do sledeće godine.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Pežoovi mlinovi za so i biber su među najkvalitetnijima na svetu i sastavni deo opreme stolova u najekskluzivnijim restoranima širom sveta

Automobili, biber i video igre
Mnogi proizvođači za ovogodišnji nastup su rešili da pored automobila prikažu i svoje sporedne delatnosti. Na štandu Pežoa, pored interesantnih prototipa, pažnju nam je privukao dobro opremljen butik. A u njemu su na udarnom mestu izloženi mlinovi za so i biber, mašinice po kojima su Francuzi gotovo jednako poznati kao i po autmobilima. Cene mlinova kreću od 25 evra.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Ni vodeći ljudi automobilskih kompanija na svetu nisu odoleli simulatorima vožnje

Takođe, većina proizvođača je pored automobila instalirala simulatore vožnje koji su popularni ove godine. Pežoov simulator sa tri ekrana je jedan od kvalitetnijih koje smo videli.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Audi tradicionalno na svakom Salonu automobila u Frankfurtu gradi svoju halu od temelja, svaki put drugačiju

Ledena dvorana
Audi za svaku izložbu u Frankfurtu iznova pravi svoju halu. Ove godine ona ima čak tri sprata i lift za posetioce!

Lajtmotiv prezentacije je led. Kroz sobu punu leda morate da prođete da bi ste stigli do izloženih automobila. Led, naravno, predstavlja prirodnu sredinu za legendarni Audijev “kvatro” sistem prenosa snage.

U centru izložbe nalazi se novi “A4”, a posebno je izdvojen “S4” koji je premijerno prikazan. Tu je i prototip krosovera sa električnim pogonom “audi E-tron”, koji najavljuje skori dolazak serijskog modela “Q6” sa električnim pogonom.

auto magazin iaa frankfurt 2015
BMW po celi dan velikom brzinom vozi svoje automobile po uskim pasarelama u svojoj hali

Isti a potpuno drugačiji
BMW tradicionalno zauzima veliku halu na jednom od krajeva sajmišta. Hala u više nivoa poseduje krivudavu stazu po kojoj domaćini neprestano voze svoje automobile, ne štedeći ih pri tome ni visokih obrtaja. Kome još ne prija da razgleda novitete dok u pozadini čuje (mnogima) prijatnu buku u pozadini.

A od noviteta izdvajamo novu limuzinu “serije 7”, koja je debitovala uz drugu generaciju malog krosovera “BMW X1”, kao i uz “mini klabmen”.

auto magazin iaa frankfurt 2015

I sadašnjost i budućnost
Mercedes je u svojoj impresivnoj hali u kojoj izlaže već godinama prikazao bezbroj prototipova. Izdvajamo prototip “IAA”. U pitanju je limuzina oblika sličnog aktuelnom “CLS-u”. Ovaj prototip ima mogućnost da menja aerodinamiku u zavisnosti od uslova vožnje. Koeficijent aerodinamike moće da se poboljša sa 0.25 na 0.19 iz pomoć aktivnih aerodinamičih površina.

auto magazin iaa frankfurt 2015

Industrijska špijunaža
Kao što smo već rekli, glavni novitet kod Kije je SUV “sportidž”. Ovaj automobil je stekao veliku popularnost u prethodnim godinama, pa ne čudi da konkurenti žele da saznaju svaki detalj o ovom novitetu i pre nego što dođe u serijsku proizvodnju. Na fotografiji možete videti dvojicu profesionalaca koji su od krova do felni slikali bukvalno svaki šraf i var na automobilu.

Na štandu smo videli i direktora i glavnog dizajnera Petera Šrajera. Šetao se bez obezbeđenja među automobilima, ležeran, ljubazan, sa svakim ko je hteo stao je da popriča.

VW

Tiguan sport i struja
Folksvagen grupacija izlaže sve svoje brendove u jednoj hali. Od toga je gotovo 9.000 kvadrata namenjeno Folksvagenu, a to je duplo veća površina od partera u Hali 1 Beogradskog sajma! Prikazali su čak 53 automobila.

Izgradnja štanda je trajala čak 24 dana, upotrebljeno je 150 tona čelika i 2.300 sijalica, a razvučeno je 90 kilometara kablova.

auto magazin iaa frankfurt 2015

Hibridi, hibridi
Tojota nastavlja sa invazijom svojih hibridnih modela. U centru zbivanja je, naravno, “prijus, globalni mega hit koji je dočekao svoju četvrtu generaciju.

Takođe, predstavljen je “RAV-4” u hibridnoj varijanti, kao i prototip krosovera B segmenta “tojota C-HR”. Ovaj automobil je očigledno vrlo blizu serijske proizvodnje, pa uskoro očekujemo još jednog takmaca u vrlo popularnom segmentu.

auto magazin iaa frankfurt 2015

Veliki, veći, najveći
Mopar, odeljenje FCA (Fijat Krajsler Automobili) zaduženo za tjuniranje izložilo je tri autmobila kojima su samo zagolicali maštu ljubitelja “džipova” pokazujući koliki potencijal za personalizaciju poseduju ovi automobili.

Svakako najimpresivniji je najveći – “vrengler rubikon sanrajzer”. U narandžastoj boji sa ogromnim točkovima, jednostavno nije moga da ne privuče publiku na štand i otme deo slave “alfe đulije” koja se šepurila odmah preko puta. Odmah pored ogromnog “vrenglera” tu su bili i “čiroki krouler” i “renegejd trejlhok”, oba pretrpani dodatnom opremom i više nego poželjni.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Mansorijeva ponuda dodatne opreme i ličnih predmeta u potpunosti prati njihove automobile – kič!

Budilnici, torbe, cipele, stolice
Ove godine skoro svi proizvođači su se potrudili da predstave što raznolikiji asortiman aksesoara. Svi znamo da se ljudi veži za marku automobila koju voze, pa što onde ne bi, pored lepog priveska za ključeve, nosili i majicu, košulju, cipele, jaknu sa logom, ili amblemom koji upućuje na brend koji voze.

Oduševio nas je budilnik u obliku brzinomera “fiće”, a svakako moramo da izdvojimo prtljag i kancelarijsku fotelju od karbona koju je predstavio Mansori. Cene ovih aksesoara teško da možemo da opišemo kao umerene.

auto magazin iaa frankfurt 2015

Puno akcije
Ogorman sajamski prostor omogućio je kompanijama da na otvorenom prostoru posetiocima prirede praktičnu demonstraciju svojih automobila. Boš je imao veliki poligon na kojem je prikazao nepogrešivost automatizovane vožnje, dok je Lend Rover napravio pravu malu terensku stazu na kojoj se šepurio mogućnostima svojih terenaca.

auto magazin iaa frankfurt 2015

Stub auto industrije
Većina vozača nije ni svesna koliko je komponenti na njihovom automobilu razvila kompanija Robert Boš. Po prvi put od kada pratimo Salone automobila, Boš je odlučio da na “plastičan” način prikaže svoje prisustvo i važnost u automobilskom svetu. Na maketu automobila od pleksiglasa ugradili su sve svoje elektronske sisteme, poput parking senzora i rada.

Takođe su na providnoj maketi motora prikazali sve svoje pretiferne sisteme, poput uređaja za ubrizgavanje, alternatora, sistema za paljenje, protokomera i brojnih drugih sistema. Konstatujemo da, kada bi ukonili sve ove moderne uređaje, vratili bi se na nivo u vreme pedesetih godina prošlog veka. A i tada bi brojni delovi na automobilu nosili potpis Boša iz tog vremena.

auto magazin iaa frankfurt 2015
Pogled na Audijevu montažnu halu iz 2011. godine

 

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring