Kia Sportage i Optima dobile po 5 zvezdica na EuroNCAP testu

Nova Kia Optima i Sportage osvojili su po 5 zvezdica za bezbednost u simulacijama sudara koje su nedavno izveli u nezavisnom evropskom automobilističkom udruženju Euro NCAP

I “Optima” i “Sportage” odlično su se pokazali u zaštiti odraslih (89% odnosno 90% svih mogućih bodova) kao i u zaštiti dece (86% i 83%).

“Optima” je bila posebno pohvaljena zbog svojih mogućnosti nuđenja visokog stepena bezbednosti za sve putnike pri frontalnom sudaru, kao i u slučaju bočnog udara u prepreku, bez obzira na veličinu putnika ili na to gde sede u vozilu.

“Sportage” – Kijin najprodavaniji evropski model – takođe se pokazao zbog zaštite putnika različite veličine na svim sedištima, pogotovo kod bočnog sudara.

auto magazin srbija kia sportage

U svojim nastojanjima da svim putnicima pruži najbolju moguću zaštitu Kia u svojim modelima nudi brojne aktivne bezbednosne tehnologije.

Zato ne iznenađuje da su oba modela osvojila 71% svih mogućih bodova u kategoriji sistema aktivne asistencije, što je jedan od najvažnijih delova nezavisnih Euro NCAP crash testova.

auto magazin srbija kia optima

Standardni pomoćni sistem stabilnosti VSM (Vehicle Stability Management) kod oba modela pruža stabilnost u različitim uslovima vožnje, pogotovo kod kočenja u krivinama, jer sistem deluje zajedno sa sistemom stabilnosti ESC i električnim servo upravljačem.

VSM i ESC se aktiviraju odmah nakon što senzori vozila detektuju gubitak prijanjanja i tako pomažu vozaču pri održavanju stabilnosti vozila.

auto magazin srbija kia sportage

Oba modela imaju na raspolaganju brojna opciona bezbednosna pomagala, koja uključuju:

• AEB – automatsko kočenje u nuždi (Autonomous Emergency Braking) koje koristi radar dugog dometa pomoću kojeg detektuje eventualne sudare s drugim vozilima ili pešacima i pomaže zaustaviti vozilo
• LKAS – sistem upozoravanja kod neočekivane promene vozne trake (Lane Keeping Assist System), koji detektuje položaj vozila u odnosu na linije trake i automatski popravlja vozilo ako detektuje klizanje vozila bez upotrebe migavaca
• HBA – sistem automatskog uklapanja dugih i kratkih svetala (High Beam Assist), koji automatski prilagođava svetlosni intenzitet farova s obzirom na druga vozila u saobraćaju i uslove na cesti
• SLIF – sistem upozoravanja na ograničenja brzine (Speed Limit Information Function), koji svojim kamerama detektuje znakove na putu s ograničenjima brzine i prikazuje ih na instrument tabli
• BSD – sistem detekcije mrtvog ugla (Blind Spot Detection), koji vizuelnim upozorenjem u bočnom retrovizoru vozača upozorava na drugo vozilo u vozačevom mrtvom uglu
• RCTA sistem (Rear Cross Traffic Alert)), koji pri vožnji unazad na parkinzima upozorava na vozila u pokretu.

Nova “Optima” može biti opremljena i s naprednim radarskim tempomatom koji automatski prilagođava brzinu vozila i time održava bezbedno odstojanje do vozila ispred.

auto magazin srbija kia optima

Konstrukcija “Optime” i “Sportaga” je osetno čvršća u odnosu na njihove prethodnike, prvenstveno zbog veće upotrebe naprednog čelika veće čvrstoće (AHSS – Advanced High Strength Steel).

50% karoserije nove “Optime” napravljeno je od AHSS čelika, što predstavlja 150-odstotno povećanje u odnosu na prethodnika (20%) i čak 450-odstotno povećanje sume upotrebljenih strukturnih veziva.

Rezultat je za čak 50% bolja torziona krutost u odnosu na prošli model, dok je sama karoserija lakša za 8,6 kg. Sportage se može pohvaliti i većom upotrebom AHSS čelika, čija upotreba se sa 18% karoserije u 3. generaciji modela u 4. generaciji “Sportaga” povećala na 51%.

Drastičnim jačanjem strukture novog “Sportaga” se torziona krutost poboljšala za 39% u odnosu na prošli model.

auto magazin srbija kia optima

Pasivna sigurnost je pored ostalog obezbeđena i standardnim bezbednosnim vazdušnim jastucima i takođe serijskim ISOFIX sidrištima dečjih sedišta u drugom redu sedišta, koji štite mlađe putnike.

Nova “Optima” koju za evropska tržišta proizvode u korejskom Hwasungu, u martu dolazi kod nas. Novi “Sportage”, kojeg proizvode u slovačkoj Žilini, u jednoj od najmodernijih fabrika automobila na svetu, stiže na evropske puteve nešto kasnije – krajem marta ili početkom aprila.

Svi Kijini modeli koji se prodaju u Evropi, mogu se pohvaliti revolucionarnom sedmogodišnjom garancijom na celo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

auto magazin srbija kia optima

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring