Avantura: Mercedes Off-Road na Jahorini

Nemamo baš čestu priliku da na jednom mestu isprobamo sve SUV modele Mercedesa i uverimo koje su razlike među njima. Posle ofroud avanture koja je organizovana pre nekoliko godina na Kopaoniku, na red je došla Jahorina

Uvoznik vozila marke Mercedes-Benc za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kompanija Star Import, već tradicionalno organizuje ofroud avanturu tokom koje novinari i kupci imaju jedinstvenu priliku da isprobaju sve SUV modele čuvenog proizvođača.

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 08
Kao poligon za test vožnje je odabrana Jahorina

Ovaj put, kao poligon za test vožnje je odabrana Jahorina, a na raspolaganju su nam bili “GLC”, potpuno novi “GLC kupe”, “GLE”, “GLE kupe”, “GLS” i legenadrna “G klasa”. U karavanu koji je iz Beograda krenuo put Jahorine, odabrali smo “GLE kupe 350 d 4MATIC”, sa V6 turbo-dizelom zapremine 3,0 litre od 258 “konja” i impozantnih 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se na sva četiri točka u odnosu 50:50 prenosi preko devetostepenog automatskog menjača. Ovaj auto predstavlja zlatnu sredinu Mercedesove ponude terenaca i kao takav je jedan od najpopularnijih izbora među kupcima. “GLE” je do skoro bio poznat kao “ML” u staroj nomenklaturi, a sa novim oznakama je stigla kupe verzija koju smo imali prilike da testiramo na oko 320 kilometara dugoj ruti.

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 06
Snaga se na sva četiri točka u odnosu 50:50 prenosi preko devetostepenog automatskog menjača

Kupe je izuzetno atraktivan auto i vizuelno se dosta razlikuje od standardnog “GLE” modela. Zakošena linija krova ga čini prepoznatljivim u saobraćaju, a poseban utisak ostavljaju zadnja svetla sa LED cevima. U veliki prtljažnik ostavljamo stvari i nakratko sedamo na zadnje sedište, čisto da proverimo koliko ima mesta za glavu. Na svu sreću, oblik kupea nije narušio prostor, s obzirom da je krov sa unutrašnje strane posebno profilisan tako da i oni viši nemaju problema.

Osim što je u većoj meri nasledio prednji deo, “GLE kupe” je od modela “GLE” nasledio i komandu tablu. Okruženje je poznato a u susret putu i vremenskoj prognozi koja pominje sneg, posebno nas raduje prisustvo preklopnika kojim se bira režim vožnje i praktično izbor vrste podloge.

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 03
Mesto molimo, Vladar prolazi!

Za razliku od “mercedesa GLE” koji u krajnja dva položaja ima i “ofroud”, odnosno “ofroud+” režim, ovde su prisutni svi drugi modovi, kao što su “komfort”, “sport” i “lou-grip” (Low-Grip) za vožnju po klizavoj podlozi. Prisustvo ovog poslednjeg nas je posebno obradovalo, s obzirom da smo već u Zvorniku počeli da viđamo automobile koji su iz suprotnog smera dolazili delimično prekriveni snegom.

I stvarno, kako smo se približavali Romaniji, sneg je sve jače počinjao da pada, da bismo uskoro počeli da nailazimo na zaglavljene šlepere i veliku gužvu na putu. “Mercedes GLE” kupe je u svakom trenutku bio spreman da, ako zatreba, siđe s puta u duboki sneg i obiđe zaglavljena vozila. Za to je namenjen taster kojim se uz pomoć vazdušnog ogibljenja auto podiže i do 50 milimetara.

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 04
Za razliku od svih drugih automobila koji su konstantno proklizavali, ekipa u Mercedesovim SUV modelima nije imala takvo iskustvo

Inače, mod sa pahuljicom, odnosno “lou-grip” optimizuje ESP i ASR sisteme, reguliše isporuku obrtnog momenta ne dozvoljavajući naglo dodavanje gasa i omogućava polazak iz druge brzine usled klizave podloge. Za razliku od svih drugih automobila koji su konstantno proklizavali, ekipa u Mercedesovim SUV modelima nije imala takvo iskustvo. Do Jahorine stižemo putem potpuno prekrivenim snegom i ledom, bez i najmanjeg problema i poteškoće. Za to su, između ostalog, bile zaslužne i zimske gume dimenzija 275/50 R20, koje su inače standard na ovom SUV kupeu sa četvora vrata.

Novi dan je doneo nove avanture. Za testiranje po planinskim stazama pripremljeni su svi SUV modeli osim najmanjeg “GLA”. Karavan je osmišljen tako da kolonu predvodi najnoviji član familije Mercedesovih SUV modela – “GLC kupe”. Iako nije projektovan da se vozi po stazama namenjenim pravim ofroud modelima, cilj je bio da se pokaže da i ovaj auto bez problema može da se izbori sa nepristupačnim terenima i veoma klizavom i zahtevnom podlogom.

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 016
Mercedes GLC kupe bez problema može da se izbori sa nepogodama mnogo većim nego što smo mi doživeli

Sneg koji je padao tokom celog proteklog dana i dobrim delom noći je počeo da se topi a put koji koriste isključivo lokalni rendžeri je predstavljao pravi izazov za vozila i novinare. Kombinacija blata i raskvašenog snega je bila idealna da se oseti razlika po klasama. Ideja je bila da se vožnja započne u „mercedesu GLC“ (nekada „GLK“) i novom „GLC kupe“, zatim da se pređe u „GLE“ (bivši „ML“) i „GLE kupe“, a zatim u vrhunski „GLS“ (bivši „GL“) i nenadmašnu „G klasu“.

Iako najmanji na ovoj ofroud avanturi kroz Jahorinu, „GLC“ i „GLC kupe“ ni u jednom trenutku nisu osetili poteškoće u vožnji kroz raskvašen sneg, blato i strme uspone. Prelazak u „GLE“ i „GLE kupe“ je pokazao očiglednu razliku ne samo u veličini već i u načinu vožnje, a najmanje tolika razlika se osetila prilikom prelaska u „GLS 400“, koji je specijalno za ovu priliku dovežen iz Štutgarta, baš kao i „G 500“.

Mercedes-Benz GLC Coupé, Innenausstattung designo platinweiss/schwarz. ; Mercedes-Benz GLC Coupé, interior, designo platinum white/black;
Kabina GLC kupea sa Dizajn dodatnom opremom

Pogađate, najviše su nas obradovala ova dva poslednja modela. „GLS“ nas je kupio fantastičnim vazdušnim ogibljenjem koje čini da skoro i ne osećate neravnine na šumskom putu, a prigušeni zvuk V6 motora sa 333 KS i brutalna reakcija na komandu gasa ostavlja bez daha. Naravno, vrhunac svega napravio je čuveni „G 500“, koji je predstavljao pravi susret sa prošlošću i budućnošću vrhunskog 4×4 inženjeringa.

V8 motor zapremine 5,5 litara sa 388 „konja“ kao da nas je izazivao pitanjem „na koji vrh treba da se popnem sada, odmah?“. Ogorelica, najviša tačka Jahorine koja se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine, bila je tek lagano zagrevanje za sve ono na šta je ovaj auto spreman. Maksimalan luksuz, iskustvo, tradicija i tehnologija na nivou „S klase“ su nešto zbog čega je „G klasa“ i dalje kralj među terencima. Kao i svaki roditelj, vozio je na začelju kolone, gledajući šta „deca“ rade…
Aleksandar Bursać

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 09

Netaknuta priroda
Jahorina je poznata i po tome što na njoj žive divlji konji. Iznenadilo nas je da nisu previše plašljivi, pa su prilazili blizu našeg karavana, radoznalo posmatrajući Mercedesove SUV modele i novinare koji su se izvijali kroz prozore ne bi li uhvatili što bolji kadar.

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 010

Najnoviji u SUV gami
„Mercedes GLC kupe“ spreda je gotovo identičan modelu „GLC“ a osim potpuno drugačijeg zadnjeg dela, razlika se uočava i na prednjoj masci, koja ima jednu umesto dve prečke sa leve i desne strane zvezde. Otpozadi je sada stvorena sličnost i sa modelom „GLE kupe“, tako da je potrebno da se čovek dobro zagleda pre nego što se navikne na osnovne razlike.

Osim što smo vozili novi „GLC kupe“, imali smo vremena da sednemo na zadnje sedište kako bismo se uverili da je ostalo dovoljno mesta za glavu. Konstruktori su u tome uspeli tako što su praktično „izdubili“ unutrašnju stranu krova, praktično smanjujući debljinu „neba“ na minimum kako bi ostalo što više mesta za glavu putnika.

Mercedes-Benz GLC 350 e; Exterieur: diamantweiß; Interieur: designo Leder Nappa platinweiß/schwarz ;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 2,5-2,7 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 59-64 g/km Mercedes-Benz GLC 350 e; exterior: diamond white; interior: designo Nappa Platinum white/black; fuel consumption combined: 2.5-2.7 l/100 km; CO2 emissions combined: 59-64 g/km

Komandna tabla „GLC kupea“ je gotovo identična standardnom „mercedesu GLC“, pa i „C klasi“, na čijoj mehaničkoj platformi je ovaj model nastao. Za razliku od većih klasa, ovde nema preklopnika za izbor vrste terena po kojoj se vozi. Bez obzira na to, nismo imali nikakav problem da se izborimo ni sa najklizavijim terenom zahvaljujući optimizovanom „4MATIC“ sistemu pogona na sva četiri točka. Ulogu reduktora preuzeo je ESP, koji po potrebi koči točak bez prijanjanja, tako da se obrtni moment prebacuje na točkove sa dobrim kontaktom sa podlogom, makar to bio i samo jedan točak.

Mercedes-Benz GLC 350 e; Exterieur: diamantweiß; Interieur: designo Leder Nappa platinweiß/schwarz ;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 2,5-2,7 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 59-64 g/km Mercedes-Benz GLC 350 e; exterior: diamond white; interior: designo Nappa Platinum white/black; fuel consumption combined: 2.5-2.7 l/100 km; CO2 emissions combined: 59-64 g/km

Jedino što nam je prilikom prolaska kroz šumski put nedostajalo je nešto više odstojanje od tla, s obzirom na vrlo duboke kolotrage. Ipak, ovakva vožnja nije ono za šta su „GLC“ i „GLC kupe“ prevashodno konstruisani, ali su se svakako dobro izborili sa izazovom koji je pred njih stavljen. Za to se pobrinuo i devetostepeni automatski menjač „9G-TRONIC“, koji je motor uvek držao na najoptimalnijim obrtajima.

Manuelni mod je obezbeđivao vrlo brzu promenu stepena prenosa, tako da smo pravovremeno mogli da kočimo motorom. Kao i u slučaju „GLC“ klase, „GLC kupe“ je dostupan u verzijama „GLC 220 d 4M kupe“, „GLC 250 d 4M kupe“, „GLC 250 4M kupe“ i „GLC 300 4M kupe“. Dizelaše predstavlja motor zapremine 2,2 litre sa 170 i 204 KS, a benzince 2,0 sa 211 i 244 KS.

Auto magazin mercedes off road jahorina 2016 015

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring