Nissanova budućnost bez štetnih emisija i fatalnih nesreća

Generalni direktor Nissana, Carlos Ghosn, na CES-u je najavio revolucionarne tehnologije i partnerstva kojima će ostvariti cilj vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama

U svom govoru na Sajmu potrošačke elektronike 2017. (Consumer Electronics Show) Nissanov predsednik i generalni direktor, Carlos Ghosn, najavio je nekoliko tehnologija i partnerstava u sklopu Nissanove strategije inteligentne mobilnosti koji će iz temelja promeniti način vožnje i pokretanja automobila i njihove integracije u društvo.

Ove tehnologije su korak prema mobilnosti budućnosti bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama.

„U Nissanu od početka radimo na razvoju pravih tehnologija za čitavu paletu naših vozila i najširi krug kupaca”, izjavio je Ghosn u svom govoru.

„Zato nam je potrebno više od inovativnosti. Potrebna nam je domišljatost. Baš to donosi naša strategija inteligentne mobilnosti.”

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Ghosn je imao pet najava koje su detaljnije predstavljene na sceni:

Najavio je revolucionarnu tehnologiju naziva „Seamless Autonomous Mobility” odnosno SAM, kojom će skratiti vreme potrebno za sigurnu implementaciju autonomnih vozila.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Tehnologija SAM nastala je na temelju Nasine tehnologije i spaja veštačku inteligenciju ugrađenu u automobile sa ljudskom podrškom. Na taj način čovek pomaže autonomnim vozilima da donose odluke u nepredviđenim situacijama i pomaže u razvoju veštačke inteligencije u vozilima.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Ova tehnologija bi mogla da omogući ostvarivanje interakcije miliona autonomnih vozila na drumovima sa ljudskim vozačima u najkraćem roku. Deo je Nisanove strategije inteligentne integracije tehnologija.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Ghosn je najavio da će u sklopu Nisanove strategije autonomne vožnje, Nissan i japanska internet kompanija DeNA započeti testiranja namenjena razvoju autonomnih vozila za komercijalne usluge.

Prva faza testiranja počeće ove godine u određenim delovima Japana, sa posebnim fokusom na razvoj tehnologije. Do 2020. Nissan i DeNA nameravaju da prošire obim testiranja kako bi se uključila komercijalna upotreba tehnologije autonomne vožnje za usluge prevoza na širem području Tokija.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Osim napredaka na području Nissanove strategije autonomne vožnje, Ghosn je najavio i planove predstavljanja novog “nisana lif” (Nisana LEAF) sa tehnologijom “ProPILOT” koja omogućava autonomnu vožnju jednom trakom auto-puta.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Novi “lif” koristi se prednostima Nisanovog iskustva u razvoju električnih vozila, što potvrđuje i brojka od više od 250.000 prodatih primeraka od 2010.

Ghosn je izjavio da novi “lif” stiže uskoro i predstavlja naredno poglavlje u Nissanovoj strategiji inteligentnih pogona.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Na području povezanih automobila, koje spaja Nisanovu strategiju inteligentne mobilnosti i Nisanove strategije integracije inteligentnih tehnologija, Ghosn je potvrdio nastavak saradnje sa Microsoftom na razvoju nove generacije tehnologija povezivanja automobila.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Njegov govor uključivao je i demonstraciju načina na koji Microsoft-ova tehnologija ličnog pomoćnika Cortana vožnju može da učini efikasnijom i jednostavnijom. Cortana je jedna od tehnologija koje Alijansa i Microsoft zajednički istražuju.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

Kako bi se podržalo političko okruženje i planiranje nužno za integraciju ovih tehnologija u svetskim metropolama, Ghosn je najavio novo partnerstvo sa organizacijom 100 Resilient Cities (100RC) koje finansira Fondacija Rockefeller.

100RC je globalna neprofitna organizacija koja pomaže gradovima da izgrade otpornost na fizičke, društvene i privredne izazove.

„Pozivamo i ostale da nam se pridruže, od tehnoloških partnera do društava za e-trgovinu, usluga za pozivanje vozača i platformi za deljenje vozila i socijalne preduzetnike da bi nam pomogli u testiranju i razvoju novih vozila i usluga kako bismo svima osigurali pristup najnovijim tehnologijama i uslugama koje donose dodatnu vrednost njihovim životima.”, rekao je Ghosn.

auto magazin srbija Carlos Ghosn Nissan CES 2017

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring