Test: BMW 730Ld xDrive

Auto koji vam predstavljamo je mnogo više od vrhunskog inženjeringa. Ovaj rad inženjera BMW-a slobodno možemo nazvati jednom od najvećih industrijskih tekovina civilizacije

Autoindustrija je sigurno među prvih pet najvažnijih u svetu. Ulozi su ogromni a profit je u masovnosti proizvoda. Onda se postavlja pitanje koliko moraju da budu savršeni i drugačiji od svega ostalog proizvodi koji su namenjeni najprobirljivijoj klijenteli i koji se, razumljivo, ne proizvode masovno. Odgovor na to smo dobili od BMW-a, prilikom testa nove “serije 7”.

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016
Nemci se trude da ostanu dosledni u svojoj estetici minimalizma

Nova “sedmica” je auto koji je izazvao veliku pažnju javnosti zbog svojih naprednih rešenja, a marketinški najveći utisak je ostavilo parkiranje na daljinski, preko ključa. Ovu i mnoge druge opcije imali smo prilike lično da isprobamo u modelu “730Ld xDrive”, sa vrlo bogatom opremom, pogonom na sva četiri točka i produženim međuosovinskim rastojanjem.

Prvi “BMW serije 7” pojavio se 1977. godine. Od tada pa do danas, najveća limuzina bavarskog proizvođača je postala sinonim za prestiž i moć. Nemci se trude da ostanu dosledni u svojoj estetici minimalizma, i pritom, izvršavaju gotovo nemoguć zadatak – minimalizmu su iz generacije u generaciju dodavali raskoš, ali sa ukusom i merom. Kada pogledamo prethodnu i novu sedmicu, razlika u materijalima je zaista velika.

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016
Produženo međuosovinsko rastojanje je donelo dodatni prostor

Dok su kod “F01” tu i tamo mogle da se nađu površine pod plastikom, kod novog “G11” njeno prisustvo je zaista svedeno na minimum. Čak su tasteri na volanu, kao i prekidači u vratima, sada napravljeni od aluminijuma umesto od plastike. Kabinom generalno dominiraju koža, aluminijum, drvo i najfiniji velur. Poseban utisak ostavlja romboidni štep perforisane napa kože na sedištima “konjak” boje, kao i prigušeno ambijentalno osvetljenje koje je dizajnirano tako da vam na pamet ne pada ništa luksuznije od ovog BMW-a. Čak nam se i modeli “rols rojsa” ne čine ovako luksuznim.

Kod ovakvog automobila, naravno, prvo treba sesti pozadi. Produženo međuosovinsko rastojanje (fabrički kod za “L” verziju je “G12”) je donelo dodatni prostor, tako da putnici na zadnjim sedištima mogu komotno da prekrste noge. Spuštanjem naslona za ruke oktrivamo tablet marke Samsung, kojim se podešava mnogo toga; tablet možete da izvadite pritiskom na dugme, a sofisticirani mehanizam uz pomoć elektro-motora će ga izdići iz ležišta.

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016
Kabinom generalno dominiraju koža, aluminijum, drvo i najfiniji velur

Osim ozvučenja i posebne dve zone “klime” za putnike pozadi, preko tableta možete da podešavate grejanje, ventilaciju i nagib sedišta, da uključite masažu, da pratite parametre sa putnog kompjutera, navigacije… Postoji čak i opcija da onaj ko sedi pozadi ima mogućnost pomeranja suvozačevog sedišta kako ono ne bi smetalo u opuštanju. Rolo zavesice na zadnjem i bočnim staklima su, naravno, elektro-podesive i sve to možete da podešavate sa zadnjeg sedišta, uključujući i roletnu panoramskog krova. Ukoliko vam dosadi miris kože, tu je osveživač vazduha čiji intenzitet možete posebno da dozirate. Naravno, nema treskanja vratima, s obzirom da je na spisku opreme i čuveni mehanizam za meko zatvaranje koji ih nežno privuče i zatvori do kraja.

Konstruktori su se potrudili da vlasnik podjednako, ako ne i više, uživa za volanom najveće BMW-ove limuzine. Naravno, sva podešavanja su električna, sa memorijom položaja sedišta, retrovizora i volana. Mislilo se i na one vrlo krupne, pa se po gašenju motora sedište i volan pomeraju unazad u cilju lakšeg izlaska i ulaska. Komandna tabla je kompletno dizajnirana po standardima BMW-a i tu većih iznenađenja nema, osim u pogledu materijala. Kao što rekosmo, koža, drvo i aluminijum su svuda, uz atraktivne LED trake u “M” bojama koje u mraku stvaraju vrlo sofisticiranu atmosferu.

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016
Neverovatno je koliko je sve složeno i kompleksno a koliko se zapravo lako koristi

Kao i do sada, kod BMW-a nema nikakvih komplikacija tokom korišćenja menija brojnih podešavanja. Sve se intuitivno koristi, a vozač ima mogućnost da se kreće kroz meni džojstikom ili direktno dodirom displeja. Prava stvar je urađena sa tasterima za podešavanje sedišta; s obzirom da ih vozač ne vidi, već tokom vožnje može samo da ih napipa, na centralnom displeju se za svaki od njih prikaže koju tačno funkciju ima. Neverovatno je koliko je sve složeno i kompleksno a koliko se zapravo lako koristi.

Jedna od najvećih novina na novoj “sedmici” je upravljanje multimedijom putem gestikulacije rukom. Možete da podesite odgovarajuću funkciju za svaki pokret; na primer, ako oslonjeni laktom na centralni naslon zavrtite prstom u pravcu komandne table kao čarobnim štapićem, zvuk će se pojačavati ili utišavati, u zavisnosti od smera okretanja kažiprsta. Pokretom dva prsta na levo ili desno menjate radio-stanice ili muzičke numere iz plej-liste.

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016
Poseban utisak ostavlja romboidni štep perforisane napa kože na sedištima konjak boje

U “BMW serije 7” ugrađuje se jedan dizel motor zapremine tri litre ali sa tri nivoa snage. Osim najslabijeg od 265 “konja” koji smo testirali u modelu “730Ld xDrive”, na raspolaganju je još “740d” sa 320 konjskih snaga, kao i “750d” koji umesto dve ima četiri dvostepene turbine. Kada se startuje motor, u kabini je nestvarno tiho i mirno, skoro potpuno bez vibracija. Tradicionalnu ručicu menjača stavljamo u “drajv” položaj i auto počinje da klizi. Neverovatno je koliko je motor uglađen i koliko deluje kao da čita misli vozaču. Na svaku komandu gasa momentalno reaguje, najbrže od svih dizela do sada. Za dobar raspored prenosnih odnosa pobrinuo se osmostepeni automatik, koji je, između ostalog, zadužen da se želja vozača trenutno sprovede u delo. Spada u najinteligentnije automatike današnjice, sa trenutnom reakcijom u manuelnom režimu rada preko tastera iza volana.

Auto se prilikom izlaska sa parkinga ponaša veoma pitomo, sve je maksimalno uglađeno. Ali kada se nagazi, postaje brutalan! Kakvih 265 “konja”, to je samo cifra na papiru. Skoro dve tone teška limuzina ubrzava kao super-auto i u praksi deluje da ima mnogo veću snagu. Najlepše od svega je što se ovakav auto vozi opušteno, bez želje za dokazivanjem, jer je svima oko vas u saobraćaju jasno šta vozite. Ispred ovakvog automobila se niko ne ubacuje, nikome ne smeta što vozite po ograničenju i put je jednostavno vaš. Međutim, ono što najviše fascinira, osim snage, je ogibljenje. Vožnja u “sedmici” je kao let na čarobnom ćilimu. To je kao kada organizmu priredite optičku varku; receptori govore jedno a oči vide drugo. U ovom slučaju, oči vide da je put ispred, da se drugi automobili tresu i poskakuju a vi ste u “BMW”-u savršeno mirni. Da, potrebno je neko vreme da se na sve to naviknete, a onda nastaju problemi kada sednete u “smrtnički” auto.

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016
Putnici na zadnjim sedištima mogu komotno da prekrste noge

 

Vožnja auto-putem je posebna priča. Brzina se jednostavno ne oseća i lako može da se desi da preterate. Na to vas jedino upozorava povećan šum strujanja vazduha. S obzirom da auto ima izuzetno nizak koeficijent aerodinamike od svega 0,25 Cd, možete da pretpostavite koliko brzo morate da vozite da biste primetili šum vazduha. Još jedno iznenađenje stiže u vidu potrošnje. Kombinacija auto-puta i gradske vožnje je dovela do proseka od nezamislivih 7,9 l/100 km. Pri tome, bilo je dosta maltretiranja automobila i rada na “leru” za potrebe fotografisanja. Ako ste razuman vozač, čisto gradska potrošnja će povećati prosek tek za koju decimalu.

Posle svega, moramo da kažemo da je razlika između “sedmice” i “petice” ogromna. Nije poenta samo u veličini, nego i u tehnologiji, materijalima, sofisticiranosti i pažnji na svakom detalju. Tokom višedecenijskog novinarskog iskustva, ekipa Auto magazina se susretala sa mnogim prestižnim i skupim automobilima, koji su kroz generacije postajali sve bolji. Zato s pravom možemo da kažemo da je, uzimajući u obzir kompletan utisak o automobilu i inženjeringu, “BMW serije 7” definitivno jedan od najboljih koji su prošli kroz ruke test tima naše redakcije.
Aleksandar Bursać

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016

Parkiranje preko daljinskog
“BMW serije 7” je ogroman auto. Bez obzira na to, njime se veoma lako manevriše i generalno se lako vozi. Kada dođe red na parkiranje, tu je automatika, koja će uz pomoć najnaprednijih senzora sama uparkirati auto. Tačnije, preuzeće kontrolu nad upravljačem, dok vozaču preostaju gas i kočnica. Međutim, šta kada terba da se parkirate na vrlo tesno parking mesto, ili ako je garaža jednostavno premala za auto tako da vozač ne može komotno da izađe iz automobila. Tu na scenu stupa sistem za daljinsko parkiranje. Luksuzni i elegantni ključ, napravljen od kombinacije aluminijuma i displeja osetljivog na dodir, služi kao daljinski upravljač. Potrebno je da motor bude ugašen a menjač u parking položaju.

Ulaskom u odgovarajući meni na samom ključu, ključu povezuje se sa automobilom. Nakon toga, pritiskom na dugme startujete motor i dobijate mogućnost da auto pomerate napred i nazad. Uz pomoć senzora auto će izbeći prepreku, korekcijom volana ali i apliciranjem kočnice. Drugim rečima, dovoljno je da stanete ispred garaže, izađete iz auta i jednostavno ga uparkirate bez da se provlačite zbog tesnog prostora. Isto važi i za isparkiravanje. Inače, preko ključa možete da proverite da li je auto zaključan, da zatvorite ili otvorite prozore ali i da isprogramirate “vebasto”, tako da vas sačeka ohlađen ili ugrejan auto, po želji.

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016

Duga svetla bez zaslepljivanja
Aktiviranjem automatike za duga svetla omogućava se LED tehnologiji farova da dođu do punog izražaja. Suština je da, kada za tim ima potrebe, odnosno na neosvetljenim putevima, auto zapravo sve vreme vozi sa dugim svetlima a da nikoga ne zaslepi. Sistem funkcioniše tako što u faru ima mnogo aktivnih LED elemenata koji bukvalno preskaču automobile ispred, bilo da vozite iza njih ili vam dolaze u susret. Na taj način farovi uvek optimalno osvetljavaju put, izbegavajući čak i saobraćajne znakove kako ne bi zaslepili vozača zbog refleksije.

 

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016

BMW 730Ld xDrive
Motor: 6 cilindara, redni, zapremina 2993 ccm, snaga 195 kW (265 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 620 Nm pri 2000-2500 o/min, menjač automatski, 8 stepeni
Dimenzije: 5238/1902/1485 mm, međuos. rastojanje 3210 mm, prtljažnik 515 l, rezervoar 78 l, koeficijent aerodinamike 0,25 Cd, pneumatici 245/45 R 20 napred, 275/35 R 20 nazad, masa 1870-1945 kg
Performanse: maks. brzina 250 km/h. ubrzanje 0-100 km/h 5,9 s, potrošnja 4,6/5,2/6,1 l/100 km, emisija CO2 137 g/km

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016
Spuštanjem naslona za ruke oktrivamo tablet marke Samsung, kojim se podešava mnogo toga

Oprema: kožna sedišta ‘Nappa’ Cognac, integralno aktivno upravljanje, runflat gume, kamera za vožnju unazad, displej ključ, komforni pristup vozilu, meko zatvaranje vrata, termo-otporna šoferšajbna, panorama stakleni krov, sunčane rolo zavesice na zadnjem i bočnim prozorima, aktivna ventilacija prednjih sedišta, grejači sedišta napred i pozadi, automatska klima sa kontrolom 4 zone, paket ambijentalnog mirisa, adaptivna LED svetla sa asistencijom dugih svetala, 4 kamere sa pogledom oko celog vozila, automatsko parkiranje sa parking asistentom, parkiranje vozila putem ključa, navigacioni sistem „Professional”, Harman Kardon sistem zvučnika, bežično punjenje telefona, kontrola gestikulacijom, “M Sport paket” sa felnama 20 inča, sportski automatski 8-stepeni menjač, komforna prednja sedišta elektro-podesiva, svetlosni paket, unutrašnja drvena lajsna „Fineline”, LED svetla za maglu, individual obloga krova

Auto magazin srbija BMW 730Ld xDrive test review 2016

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring