Prva vožnja: Mini Countyman

Mini je vrlo ambiciozno krenuo u osvajanje krosover segmenta malih automobila. Novi „kantrimen“ predstavili su pompezno u centru Engleske, a potrudili su se da upotrebe svu najnoviju i najbolju tehniku koja im je na raspolaganju iz BMW-ove kuhinje London – Oksford, UK Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazin Mini Countryman promocija preview 2017

Mini pokušava da se probije kao retro/sportki ogranak premijum brendova i pri tome ne bira način i sredstva da postigne cilj.

BMW (matična kompanija minija) je organizovao upoznavanje sa novim modelom u Engleskoj, zemlji u kojoj je brend nastao, ali i tamo gde se automobili još uvek proizvode.

Mini jeste potekao u Engleskoj, ali su se domaćini potrudili da nam na najluksuzniji i najsuptilniji način dostave da su Bavarci gazde.

Promocija je ekskluzivna, i tek po jedan, ili dva novinara iz svake zemlje ima priliku da učestvuje.

Na aerodromu nas dočekuje uštogljeni stariji gospodin koji bi mogao da glumi batlera u bilo kojoj Holivudskoj „limunadi“.

Ulazimo u produženu verziju limuzine „BMW-a serije 7“ i krećemo u avanturu obeleženu luksuzom, prestižem, ali i mnogim novim stvarima kojima smo morali da se prilagodimo.

Auto magazin Mini Countryman promocija preview 2017
Novi krosover je duži 20 i širi tri centimetra i dok je visina nepromenjena, zbog čega deluje proporcionalnije i elegantnije

Odlično isplanirana ruta polazi od seoskog gazdinstva preuređenog u vrhunski hotel za dve klase luksuzniji od bilo kojeg od izvikanih hotelskih lanaca. Po ogromnom imanju razvoze nas klasičnim „minijima“, tek da se podsetimo šta je revolucija i evolucija automobila i da današnji Mini u stvari nema ni najmanje dodira sa nekadašnjim gradskim mališanima, osim eventualno publike željne pažnje i kvalitetnih automobila.

Prezentacija automobila svakako ne može da protekne bez najmanje dve dobro osmišljene rute od nekoliko stotina kilometara. Sve bi bilo u redu da se ne nalazimo u Britaniji u kojoj se, jeli, vozi „pogrešnom“ stranom puta sa volanom smeštenim na desnoj strani. OK, iskusni smo, ali opet moramo da se borimo iz petnih žila svemu onome što su nas učili od malena i što nam je usađeno u neokorteks, odnosno povezano sa motoričnim funkcijama. Dakle, umesto da prvo gledamo na levo i tu očekujemo saobraćaj, treba prvo pogledati desno. Nije lako u brzini ni u običnoj „T“ raskrsnici, a kamo li u kružnom toku kojih na našoj programiranoj ruti ima desetak.

Auto magazin Mini Countryman promocija preview 2017
Kabina je, prateći dizajn karoserije, zamišljena u retro stilu

Druga briga je pozicioniranje automobila na putu, naročito kada je u pitanju magistrala i lokalni putevi koji su izuzetno uski i ne previše dobro obeleženi. Sve vreme se osećate neobično, kao da pretičete i stalno priželjkujete da se vratite u desnu traku. Takođe je neobičan način na koji „nišanite“. Pokušavate da pronađete reper preko desne ivice haube i pri tome po pravilu (sve kolege su nam priznale isto) vozite previše blizu desne ivice. Na svu sreću, uvek su dvoje u automobilu, pa je kolegijalna pomoć spasla „obraz“. Automobili su vraćeni čitavi, a utisci u vožnji novog automobila su više nego dobri.

I predstavnici fabrike kažu da su svesni da je prva generacija „kantrimena“ bila previše mala i tesna kako bi mogla da posuži kao pravo porodično vozilo. Zbog toga je osnovni zadatak bio povećanje kabine. Kao osnova poslužila je mehanička platforma novog „BMW-a X1“. Od njega su preuzete i mehaničke komponenete, poput sistema za prenos snage na svim točkovima, kao i neki motori i menjači.

Auto magazin Mini Countryman promocija preview 2017
Kabina ima prijatno ambijentalno osvetljenje čija boja i intenzitet mogu da se menjaju

Novi krosover je duži 20 i širi tri centimetra i dok je visina nepromenjena, zbog čega deluje proporcionalnije i elegantnije. Ono što je verovatno najvažnije za korisnike je da je međuosovinsko rastojanje povećano za 75 milimetara, koji su direktno otišli na povećanje prostora za kolena putnika na zadnjoj klupi. Sada je „kantrimen“ sasvim pogodan za relativno udoban prevoz četiri odrasle osobe. Peti putnik imao bi problema sa stopalima zbog naglašenog centralnog tunela, što je generalno problem kod ove vrste automobila.

Kabina je, prateći dizajn karoserije, zamišljena u retro stilu. Naravno, ništa drugo i ne bi bilo moguće sa potpisom „mini“. Ipak, primećujemo da je kvalitet materijala, pa i obrade bolji nego ikada. Pored estetskih detalja, tu je i očigledna pažnja da se poboljša utisak prilikom boravka u kabini. Pre svega tu mislimo da ambijentalno osvetljenje čije boje i intenzitet mogu da se podešavaju.

Auto magazin Mini Countryman promocija preview 2017
Međuosovinsko rastojanje povećano za 75 milimetara, koji su direktno otišli na povećanje prostora za kolena putnika na zadnjoj klupi

Za početak prodaje odabrani su četiri motora, dve vrste motora i dve vrste menjača. Svaki od motora može da se nabavi sa pogonom na prednje, ili sva četiri točka, ako i sa manuelnim, ili automatskim menjačem. Osnovni model, „kuper“ opremljen je trocilindričnim turbo benzincem zapremine 1,5 litara snage 136 KS i još boljim obrtnim momentom od 220 Nm. Kuper u dizel verziji ima dvolitarski četvorocilindraš sa 150 „konja“ i 330 Nm, dok jači „SD“ razvija 190 KS i 400 Nm.

Najjača verzija trenutno je „kuper S“ koja ima dvolitarski četvorocilindrični turbo-benzinac snage 192 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 280 Nm. Prodaja novog modela već je počela u Srbiji: Osnovna cena novog “mini kantrimen kuper” modela kreće od 25.990 eura, dok je za promotivni period do kraja marta obezbeđena cena od 24.990 eura.

Auto magazin Mini Countryman promocija preview 2017
Prilikom demonstracije terenskih mogućnosti, domaćini nisu štedeli tradicionalni i prelepi engleski travnjak dvorca u kome je održana promocija

Dolaze nove verzije
Ako vam trenutni izbor motora, pogona i transmisije nije dovoljan, pričekajte malo i moćićete da nabavite ekološku varijantu „plag-in hibrid“, ako i sportsku „JCW“ (Džon Kuper Vrks) snage 231 KS.

 

Model Kuper Kuper S         Kuper D         Kuper SD
Zapremina    1499   1998   1995   1995
Snaga 110 kW (136 KS)     141 kW (192 KS)     110 kW (150 KS)     140 kW (190 KS)
O. moment 220 Nm 280 Nm          330 Nm          400 Nm
Dimenzije      4299/1822/1557 mm
Međuosovinsko rastojanje 2670 mm
Maks. brzina  (km/h)           202     225     208     220

Auto magazin Mini Countryman promocija preview 2017

 

2 KOMENTARA

  1. Divno sto ste uspeli da savladate voznju po Britaniji, mislim da ste zaboravili jedan mali deo, da napisite bilo kakav komentar o vozilu, koje ste isli da testirate. Dimenzije i tehnicki podaci mogu da se nadju sirom neta.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring