Autoprevoz Čačak kupio polovne Volvo hibridne autobuse

Od početka aprila u sistem gradskog prevoza u Čačku biće uključeno deset polovnih Volvo gradskih autobusa s hibridnim pogonom, koji je za te potrebe u Beču kupio Autoprevoz

Autoprevoz doo, koji od 2007. godine posluje kao deo internacionalne Kavim Grupe, veoma rado prihvata i primenjuje savremene tehnologije u prevozu putnika – od novih autobusa, preko prodaje karata na nov način, do telemetrijskih sistema kojima prate stil vožnje i ponašanje vozača.

Nabavka vozila s hibridnim pogonom je prvi korak ka održivom prevozu budućnosti, kaže izvršni direktor Autoprevoza, diplomirani inženjer saobraćaja, Aleksandar Petronijević.

auto magazin srbija volvo hibridni autobusi čačak

Renomirani čačanski prevoznik se opredelio da prvu tranšu polovnih vozila s hibridnim pogonom čini deset Volvoovih solo autobusa “7705 LH Hybrid”, koji su neko vreme komforno, ekonomično i uz značajno smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova prevozili putnike u jednoj centralnoevropskoj prestonici.

„Naši prvenci stižu u odličnoj tehničkoj i estetskoj kondiciji, sasvim spremni za višegodišnju eksploataciju”, naglašava gospodin Petronijević.

auto magazin srbija volvo hibridni autobusi čačak

„To su solo vozila dužine 12, širine 2,55 visine 3,22 metra sa 32 sedišta, dva mesta za putnike u invalidskim kolicima i 50 mesta za putnike koji stoje.

Pokreću ih Euro V četvorocilindrični dizel motori “Volvo D5F215” radne zapremine 4,76 litara sa 215 KS i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta i elektromotor snage 120 kW sa istim maksimalnim obrtnim momentom – od 800 Nm. Prenos obavlja Volvoov I-SAM sistem, koji uključuje automatizovani “I-Shift” menjač sa 12 stepeni prenosa.”

auto magazin srbija volvo hibridni autobusi čačak

Čačanski „zeleni autobusi” će biti atrakcija i za vozače i za putnike, jer će iz mesta polaziti skoro bešumno, budući da je za start vozila angažovan elektromor koji pokreće samo struja.

Kada vozilo postigne brzinu od 20-30 km/h uključuje i povremeno opet isključuje klasičan dizel motor čija je uloga da dopuni litijum-jonske baterije u kojima se akumulira struja za pogon elektromotora. Struja se akumulira i pri svakom kočenju Volvo hibridnog autobusa.

auto magazin srbija volvo hibridni autobusi čačak

Glavne prednosti ove vrste pogona su smanjenje potrošnje – u proseku i do 30 odsto u odnosu na uporediva vozila sa konvencionalnim dizel motorima, smanjenje emisije štetnih gasova u sličnom odnosu i manje buke emitovane iz vozila, ne samo pri polasku već i tokom kontinuirane vožnje.

auto magazin srbija volvo hibridni autobusi čačak

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring