Drugi redizajn za VW Caddy

Najmanji Folksvagenov teretnjak, "kedi", redizajniran je po drugi put. Prvi put je predstavljen 2004. godine a restilizacija je usledila šest godina kasnije. Na red je došla i treća intervencija u dizajnu ali i mehanici, koja je donela i nekoliko novih motora

Najmanji Folksvagenov teretnjak, “kedi”, redizajniran je po drugi put. Prvi put je predstavljen 2004. godine a restilizacija je usledila šest godina kasnije. Na red je došla i treća intervencija u dizajnu ali i mehanici, koja je donela i nekoliko novih motora.

auto magazin vw caddy 2015 3

Prednji kraj je ostao manje-više neizmenjen uz manje korekcije na samoj masci, braniku i farovima. S obzirom da prilikom prvog redizajna zadnji kraj praktično nije menjan, ovaj put je upravo taj deo “kedija” najradikalnije izmenjen.

auto magazin vw caddy 2015 5

Potpuno su drugačija zadnja vrata tovarnog prostora, sa novim svetlima i branikom. U enterijeru je takođe bilo dosta izmena, na komandnoj tabli ali i na tapacirunzima vrata. Upravljač je sada zatupljen na dnu, a ubačen je i novi multimedijalni uređaj.

auto magazin vw caddy 2015 6

Pravo iznenađenje predstavlja uvođenje trocilindričnog 1,0 TSI motora od 102 konjske snage. Osim njega, u ponudi su 1,2 TSI sa 84 KS i 1,4 TSI sa 125 KS. Što se tiče dizelaša, “kedi” će imati četiri TDI motora sa rasponom snage od 75 do 150 “konja”.

auto magazin vw caddy 2015 2

Početak prodaje u Nemačkoj je zakazan za jun mesec.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring