Fiat Panda 1,2 Lounge

Na prvi pogled deluje neutralno, ali već na drugi otkriva sve svoje kvalitete. Iako spada u klasu najmanjih automobila (A segment), "fijat panda" treće generacije je vrlo ozbiljna limuzina u mikro pakovanju

Koliko god da je mala i jeftina, “fijat panda” je jedan od najcenjenijih automobila u Evropi. Dokaz za to su i visoke cene polovnjaka, koji posle nekoliko godina koštaju kao i daleko veći automobili zvučnih brendova. U drugoj generaciji je dobila dodatni par vrata, a u trećoj poboljšanja u pogledu bezbednosti, ekologije, komfora i dizajna.

Kod nas je nedavno počela prodaja najnovije generacije i već se nalazi na akciji. Početna cena je 8.499 evra sa PDV-om za bazni paket “pop” koji uključuje i klima uređaj. Inače, u ponudi je još jedan bogatiji paket opreme, “loundž”, kojim je bio opremljen auto sa testa.

Auto magazin fiat panda
Fijat panda je jedan od najcenjenijih automobila u Evropi

Iako spolja ne deluje tako, “panda” je vrlo prostran automobil. U auto se seda veoma lako, pa čak i na zadnja sedišta na kojima ima dovoljno mesta za glavu dvometraša! Dobro, kolena jesu problem, ali treba imati na umu da je ovo najmanja klasa automobila.

Doduše, putnička kabina je čak prostranija od nekih modela klase iznad, u kojoj je i “punto”. Isto se može reći i za prtljažnik koji, kada se zadnja klupa klizno pomeri unapred, ima zapreminu čak 260 litara, što je prosek B segmenta. “Loundž” ima deljivo zadnje sedište tako da po potrebi možete pomerati samo jedan deo.

auto magazin fiat panda
Premijum detalji u kabini

Tačno je da se sedi nešto uspravnije kao u MPV automobilima, što “panda” na neki način i jeste. Sedišta su veoma mekana i udobna, a preglednost je odlična zbog niske donje ivice prozora i velikih staklenih površina. Čak i oni nesigurni vozači će u svakom trenutku znati gde su ivice karoserije.

Dok je spoljašnji dizajn prilično neutralan, enterijer je vrlo atraktivan i originalan. Čak i dok ste u potpunosti skoncentrisani na saobraćaj i vožnju, jednostavno vas prati taj osećaj lepog i funkcionalnog dizajna. Volan nepravilnog oblika iznenađujuće dobro leži u rukama a posebno je zanimljiv nažin na koji je postavljena koža.

Ručica menjača je tradicionalno na centralnoj konzoli i prijatna je za korišćenje uprkos četvrtastom obliku koji je prisutan svuda u kabini. Zanimljivo je da položaj tela vozača i radno okruženje nije zbijeno kao kod ostalih malih automobila tako da je “panda” zgodna i za duže vožnje.

auto magazin fiat panda
U pandi se sedi nešto uspravnije kao u MPV automobilima

Pregrade za sitnice su stvarno svuda, a u vrata staju i veće flaše. Da se sve može kad se hoće primer je i ogromna polica ispred suvozača koja je vrlo praktična i nije smetala postavljanju vazdušnog jastuka. Materijali u kabini su isti kao u drugim malim “fijatima” uz obilje tapaciranih površina, pogotovo u vratima.

Novina su crne lakirane površine na instrument tabli i centralnoj konzoli sa prijatnim narandžastim pozadinskim osvetljenjem. Nije u pitanju nikakav lažni sjaj, već je kvalitet detalja na zaista višem nivou nego što je to bilo do sada. Čak i pritiskanje dugmića na centralnoj konzoli pruža premijum osećaj.

auto magazin fiat panda
Materijali u kabini su isti kao u drugim malim “fijatima” uz obilje tapaciranih površina, pogotovo u vratima

Sve u svemu, mnogo je detalja koje “pandu” uzdižu na jedan viši nivo, ne samo u odnosu na prethodni model nego čak i u odnosu na najnovije konkurente. Ništa više ovde nije spartanski i otkačeno mladalački. Čak i razmaženi ljubitelji konzervativnog dizajna neće imati ništa protiv “pande”.

S obzirom da smo paralelno testirali i “lanču ipsilon” koja je u potpunosti bazirana na mehaničkoj platformi “pande”, odnosno “fijata 500”, možemo da kažemo da je “panda” ne samo upotrebljivija, već na neki način i više zaslužuje “premijum” epitet.

Tome u prilog ide i opšti komfor, ne samo položaj putnika i udobnost na prednjim sedištima, već i vrlo mekano podešeno ogibljenje. Loš put nije nikakav problem za ovaj auto, pa čak nije izraženo ni ono čuveno skakutanje po kojima su poznati automobili sa kratkim međuosovinskim rastojanjem. Upravljanje je na nivou automobila B segmenta.

auto magazin fiat panda
Pregrade za sitnice su stvarno svuda, a u vrata staju i veće flaše

Tačno je da bi gradska vožnja trebalo da bude prirodno okruženje “pande”, ali ona se odlično snalazi i na auto-putu. Udobna sedišta i mekano ogibljenje obezbeđuju komfor i na dužim putovanjima. Pri 130 km/h osmoventilski benzinac troši oko 6,5 l/100 km, što je praktično jednako sa malim dizelašima.

Fijat je bio pošten sa deklaracijom o potrošnji u gradu, tako da je navedenih 6,7 l/100 km realna cifra koja se uz pomoć malo više ravnih deonica i konstantne brzine može spustiti i na 6,3 l/100 km. U suštini, ovo je isti motor kao u “puntu klasik” koji se ugrađuje u “fijate” od sredine devedesetih uz redovna usavršavanja u smislu emisije izduvnih gasova.

auto magazin fiat panda
Prtljažnik ima zapreminu od 225 do 260 litara u zavisnosti od položaja klupe

Evoluirao je od 60, preko 65 pa sve do 69 KS, mada se za italijansko tržište prave i dosta jače verzije. Ova poslednja varijanta je nešto tromija na nižim obrtajima, mada je i dalje dovoljno elastičan za štedljivu vožnju po gradu. Već uključena “klima” će vas naterati da upoznate i njegovo drugo lice i poterate ga u više obrtaje koji mu prijaju.

Iako se maksimalna snaga postiže pri 5500 o/min, crveno polje na obrtomeru počinje tek na 6500 o/min. Fijat je još jednom pokazao da njegovi modeli, čak i oni najmanji, imaju vrlo izražen sportski karakter. Nemojte da vas brine potrošnja ukoliko šesto zalazite preko 4000 o/min; ovo zadovoljstvo nećete skupo platiti jer, u najgorem slučaju, potrošnja može da poraste do 7,5 l/100 km. Više od toga nismo uspeli.

auto magazin fiat panda
Komande manuelnog klima uređaja

Generalno, za automobile najmanje klase kojoj pripada i “panda” važi pravilo d su toliko mali da se obično koriste kao drugi ili treći automobil u porodici. Ipak, mali “fijat” je toliko kompletan auto da bez problema može da bude i jedini u familiji, pre svega zbog prostranosti, a onda i zbog snage i ekonomičnosti motora.

Jedina tačka spoticanja može da bude oprema, a samim tim i cena. Kao i ostali evropski proizvođači i Fijat nije velikodušan sa opremom. Preporučujemo da doplatite za ESP i bočne vazdušne jastuke, a ako baš imate ograničen budžet, razmislite o baznoj “pop” verziji koja, podsećamo, za 8500 evra uključuje i “klimu”. Na taj način doplaćujete baš ono što vam treba a izbegavate nepotrebne detalje.
Aleksandar Bursać

auto magazin fiat panda

Fiat Panda 1,2 Lounge
Motor: zapremina 1242 ccm, snaga 51 kW (69 KS) pri 5500 o/min, obrtni moment 102 Nm pri 3000 o/min, menjač 5 stepeni.
Dimenzije: 3653/1643/1551 mm, međuos. rastojanje 2300 mm, prtljažnik 225/260/870 l, rezervoar 37 l, pneumatici 185/55 R 15, masa 940 kg.
Performanse: maks. brzina 164 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,2 s, potrošnja 4,3/5,2/6,7 l/100 km, emisija CO2 120 g/km.

auto magazin fiat panda

Oprema:
Standard: ABS, maglenke, prednji vazdušni jastuci, vazdušne zavese, klima uređaj, el. podizači prednjih prozora, krovni nosači, kit za pušače, utičnica 12V u prtljažniku, radio CD/MP3 sa šest zvučnika, alu felne 15 inča.
Opcije: bočni vazdušni jastuci, el. podesivi retrovizori sa grejačima, kožni volan i ručica menjača, senzor spoljne temperature, komande radija i telefona na volanu, “blu end mi” blutut konekcija sa AUX i USB utičnicom.

auto magazin fiat panda

6 KOMENTARA

  • Redakcija Auto magazina živi i radi u zemlji Srbiji u kojoj je zvaničan srpski jezik. Trudimo se da poštujemo pravila srpskog jezika i ubuduće ćemo to činiti. Lep pozdrav iz Beograda za Celje i Sloveni(j)u 🙂

 1. Fiat Pandna Lounge je odličan mali gracki automobil.

  Reč FIjat ništa neznači pravilno se izovara FIAT (FIAT znači Fabrika Italianskih Automobbila Torino) a slovo j ureči FIJAT ništ6a neznači.

  • Bez mnogo objašnjavanja, i da zaključimo ovu temu:
   Ако хоћемо да га третирамо као скраћеницу, написаћемо ФИАТ/FIAT (како се и пишу верзалне скраћенице). Ипак, пошто је то скраћеница у италијанском, а у српском је непрозирна реч, има оправдања да се пише као да је било који други назив фабрике: Фијат. A Фиат никако не долази у обзир, по Правопису и свакој логици.
   (Izvor: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2493.0)

  • složio bih se da ne može ‘j’, dodavanje glasova ovde nema smisla jer je u pitanju postojeći naziv….isto kao kada bi menjali nečije lično ime koje ima dva spojena samoglasnika.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring