Alfa Romeo Tonale je novi SUV italijanske marke

1

Alfa Romeo je konačno objavio serijsku verziju koncepta Tonale iz 2019, i to baš u pravom trenutku. Ogromna težina očekivanja leži na ramenima ovog malog krosovera.

Alfa je prodala 26.000 primeraka vozila u Evropi, što je manje za blizu 30 procenata u odnosu na brojku iz 2020. i oko jedne osmine onoga što je prodavala pre 20 godina.

Alfa Romeo Tonale

Dobra vest je da segment malih SUV-ova cveta, a recept za Tonale je savremen i uključuje tri hibridne opcije, što ovu Alfu čini prvim elektrificiranim automobilom brenda.

Takođe obećava mnogo kvalitetniji enterijer nego što se može naći u drugim (skupljim) modelima iz asortimana, a Alfa kaže da je koristila nekoliko metoda da obezbedi jake preostale vrednosti, uključujući korišćenje NFT tehnologije. Zaintrigirani?

auto-magazin-srbija-alfa-romeo-tonale

U poređenju sa konceptom Tonale iz 2019. (gornja slika), serijski automobil iz 2022. (donja slika) izgleda manje nešto manje agresivno. Ima veće retrovizore i konvencionalne ručk vrata umesto uvučenih.

Alfa Romeo Tonale

Zadnji prepust takođe izgleda duže, ali u svakom drugom pogledu ono što vidite je prilično slično onom što smo videli pre tri godine, barem što se eksterijera tiče.

Ako niste uvereni da će standardni točkovi od 18 inča adekvatno popuniti te raskošni lukovi, 19-e i 20-e su samo jedna opcija.

Alfa Romeo Tonale

Ispod kože je evolucija starije FCA platforme koja se može videti na automobilima kao što je Jeep Compass, ali sa širim tragom točkova i većom upotrebom aluminijuma i modifikacijama napravljenim da odgovaraju novim hibridnim pogonima do kojih ćemo kasnije doći.

Sa dužinom od 4530 mm i visinom od 1600 mm, Tonale je 46 mm duži i 16 mm niži od konkurentskog Audija Q3.

Alfa Romeo Tonale

Alfa takođe tvrdi da je odnos upravljanja od 13,6:1 najbrži u klasi (najdirektniji volan) i kaže da će se ugrađivati Brembo kočne čeljusti sa četiri klipa.

Takođe, standardni Koni amortizeri sa selektivnim prigušenjem frekvencije (FSD) i opcione adaptivne verzije obećavaju daleko zabavniju vožnju nego klasičnim SUV modelom ove klase.

Alfa Romeo Tonale

Ne postoji mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem, ali dobijate verziju zasnovanu na kočnici koja pomaže u borbi sa podupravljanjem pri velikoj brzini i problemima sa vučom na površinama sa niskim stepenom prijanjanja.

Nijedna činjenica ne naglašava koliko je Alfa bila van koraka sa automobilskim trendovima i potrebama kupaca kao što je činjenica da nema hibridnu opciju u svojoj trenutnoj ponudi.

To se menja uvođenjem Tonalea, koji ima ne jednu, već dve konvencionalne hibridne varijante, PHEV, plus konvencionalne SUS motore.

Alfa Romeo Tonale

Koji od njih će se nuditi u velikoj meri zavisi od toga u kom delu sveta se auto prodaje, ali hibridi su ključna tačka na svakom tržištu.

Oba standardna hibrida se sastoje od 1,5-litarskih četvorocilindričnih benzinskih motora uparenih sa 48-voltnim električnim motorom od 15 kW, pri čemu ceo paket pokreće samo prednje točkove preko sedmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom.

Alfa Romeo Tonale

Osnovni model proizvodi 130 KS na benzin pre nego što se doda struja od 21 KS, dok skuplja verzija dobija VGT (turbo punjač sa promenljivom geometrijom) koji podiže snagu benzinca na 160 KS i dobija isto hibridno pojačanje od 21 KS.

Oba modela će vam omogućiti da krenete, krstarite i parkirate koristeći isključivo električnu energiju, a Alfa obećava ekonomičnost koja je ekvivalentna dizel motoru (koji će još nekoliko evropskih tržišta dobiti).

Alfa Romeo Tonale

Ali ako više volite da vaš hibrid dolazi sa utikačem ili želite da vaš Tonale dolazi sa 4×4 sistemom, poželećete da pređete na Q4

 

Q4 PHEV trenutno pokreće manji SUS motor od ostalih hibrida, zamenjujući 1.5 za 1.3-litarski MultiAir koji pokreće prednju osovinu, dok zadnji kraj pokreće poseban elektro-motor.

Alfa Romeo Tonale

Pogonski sklop je zasnovan na paketu otkrivenom 2020. za Jeep Compass 4XE u Evropi, ali umesto ukupne snage sistema od 240 KS, isporučuje 275 KS.

I umesto 7,5 sekundi, koliko je potrebno Džipu da stigne do stotke, Alfa taj posao može da uradi za 6,2 sekunde.

Alfa Romeo Tonale

Takođe dobijate bateriju od 15,5 kWh u Q4, naspram 11,4 kWh u Compass-u, koja pruža do 80 km električne vožnje u gradskom ciklusu i 60 km kombinovano.

 

Odabranim evropskim tržištima, uključujući Italiju, biće ponuđen 1,6-litarski turbodizel sa 130 konjskih snaga. verujemo da će naše kupce najviše radovati upravo ova verzija…

Alfa Romeo Tonale

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring