Audi A4 2.0 TDI

Malo je automobila na svetu za koje se može reći da relaksiraju vozača i ostale putnike do te mere da vam se sve u životu čini daleko jednostavnijim. Nema masažere u sedištima, ali iz njega definitivno izlazite odmorniji i raspoloženiji nego kad ste ušli.

Prvi utisak koji steknemo kada sednemo za volan nekog automobila je najvažniji i u najvećem broju slučajeva, on je i najrealniji. U slučaju “audija A4” to izgleda ovako: vozačevo radno mesto je takvo da vam izgleda kao da ste na sebe navukli odelo koje je skrojeno baš po vašoj meri tako da vam savršeno stoji i u njemu se osećate maksimalno sigurno i udobno sa ogromnom količinom samopouzdanja. Oni koji se najčešće voze u “konfekcijskim” automobilima će na trenutak pomisliti da je možda malo tesan, ali ubrzo shvataju prednosti “šivenja po meri”, odnosno da je skrojen po meri čoveka i da je ergonomija na vrhunskom nivou. To je samo jedan od utisaka koji će opravdati cenu od četrdesetak hiljada evra. Naravno, sledi odličan kvalitet izrade i specifična kombinacija sportskih voznih karakteristika i mekano podešenog ogibljenja.

OdliŔno prenosi snagu na podlogu

Dakle, radno mesto vozača je dovedeno gotovo do perfekcije, što se i očekuje od automobila iz premijum segmenta srednje klase. Konstruktori su se pobrinuli da vozači baš svih gabarita mogu udobno da se smeste za upravljač ovog “audija”. Podesivo sedište i volan imaju dovoljno velike hodove da zadovolje potrebe sitnih curica ali i dvometraša. Instrument tabla i raspored komandi uređaja su vrlo slični onim u “A6”, mada su u ovom slučaju ergonomski dodatno unapređeni. Cela tabla je blago zaokrenuta ka vozaču u cilju veće funkcionalnosti i sve je postavljeno tako da i suvozač vrlo jednostavno može učestvovati u raznoraznim podešavanjima. Tako su, recimo, tasteri Audijevog “MMI” multimedijalnog interfejsa postavljeni ispred ručice menjača kao kod “audija A6”, ali su dostupniji i koriste se skoro intuitivno.

Ergonomija predstavlja domaŠi zadatak za sve ostale proizvo­aŔe

Kao i veća braća, “A4” je dobio elektrohidrauličnu parkirnu kočnicu, koja u velikoj meri olakšava parkiranje i polaske na uzbrdicama. To je samo jedna od novina koja je uvedena u novom “A4”, a koja život čini lakšim.
Na “četvorci” sve nekako teče glatko i lako, od nožnih komadi, pa sve do precizne ručice šestostepenog menjača i volana. Direktni upravljač ima vrlo jaku servo asistenciju, ali odlično prenosi informacije o podlozi. Tu se već oseća zanimljiva kombinacija sportskih ali i otmenih manira ove porodične limuzine. Za to je pre svega zaslužno ogibljenje preuzeto sa “A6” i “A8”, čiji je su sastavni deo specijalni adaptivni amortizeri.

Pomeranje motora u nazad je promenilo raspored mase

Opruga direktno utiče na položaj elektromagnetskog ventila koji reguliše protok fluida između unutrašnjih i spoljašnjih komora amortizera. Time je dobijeno veoma udobno ogibljenje koje odlično upija neravnine na putu, a istovremeno sprečava naginjanje automobila u krivinama obezbeđujući vozne karakteristike dostojne sportskih automobila. Za to je između ostalog zaslužna i gotovo idealna raspodela mase, koja je ostvarena na više načina.

Dvolitarski turbo dizel je preporo×en zahvaljujuŠi komonrejl sistemu ubrizgavanja

Među najvažnijm je primena lakih metala u kontrukciji automobila (udeo aluminijuma i magnezijuma u ukupnoj masi je preko 30 procenata). Jedna od mana “audija” je bila prevelika masa na prednjoj osovini, pošto je motor bio smešten daleko ispred prednje osovine. Novi “A4” je dobio potpuno drugačiju konstrukciju kod koje je prednja osovina pomerena unapred, dok su motor i menjač pozicionirani unazad, tako da se pogonska grupa nalazi direktno iznad osovine. Pored toga, akumulator se sada nalazi na dnu prtljažnika, pored rezervnog točka.

Kada zatvorite vrata, imate oseŠaj kao da je pravljen samo za vas

Prostor na zadnjem sedištu potvrđuje da je reč o porodičnoj a ne “biznis” limuzini. Višim putnicima nedostaje prostor za kolena, iako ga za glavu i ramena ima dovoljno. Prijatnu atmosferu u kabini upotpunjuje novo ambijentalno osvetljenje, mada nismo osetili blagodeti zvučnih apsorbera pri brzinama preko 180 km/h, kada se buka prilično pojačava.

Audi A4 je pre svega porodiŔna limuzina

Što se tiče spoljašnjeg izgleda, novi “A4” se na prvi pogled vrlo malo razlikuje od starog. Za to su najviše “krivi” maska hladnjaka i oblik farova, koji su po obliku vrlo slični kao na prethodnom modelu. Međutim, ovo je potpuno nov auto na kome je sve promenjeno, od mehanike do aerodinamike čiji koeficijent otpora vazduhu iznosi odličnih 0,27. Naravno, cilj dizajnera je bio da se zadrži prepoznatljivi stil Audija, pa su iz tog razloga neki elementi ostali slični kao na dosadašnjem “A4”, čija je restilizacija jasno nagovestila u kom će se pravcu kretati budući dizajnerski trendovi ove kuće. Novi model ćete najlakše prepoznati po specifičnim svetlećim diodama u farovima koje prate zakrivljenu donju ivicu, ali i po novim, ispupčenim ručicama za otvaranje vrata. Osim što diode deluju atraktivno, imaju vrlo korisnu funkciju dnevnih farova, čime se dodatno štedi na energiji i smanjuje se emisija štetnih gasova. LED tehnologiju za dnevna svetla sada koriste svi Audijevi modeli, uključujući i nedavno restilizovani “A3” i “A6”. Ova tehnologija je primenjena i na stop svetlima, kao i na bočnim žmigavcima.

Dvolitarski turbo dizel motor je dovoljan za diznamiŔnu vo×nju

Testirani auto je bio opremljen “TDI” motorom zapremine 2,0 litra sa filterom protiv čađi, snage 105 kW (143 KS). Iako je u gami tek drugi po snazi, pokazao se kao idealan izbor za porodične ljude koji ne očekuju ekstremne performanse od automobila i pri tome žele da se voze ekonomično. Audi je tek nedavno u ovaj motor ugradio komonrejl sistem ubrizgavanja goriva, što je, između ostalog, rezultovalo još boljom elastičnošću. Motor snažno vuče u svim režimima rada, po gradu je vrlo brz i spretan zahvaljujući smanjenju turbo rupe na minimalnu meru, ali se zato pri brzinama većim od 150 km/h primećuje manjak snage. U vožnji na auto putu ipak ne treba očekivati čuda od ovog motora u smislu ubrzanja pri većim brzinama, ali će vas zato nagraditi niskom potrošnjom. Deklarisanih 4,3 litra na otvorenom je moguće postići, ali samo ako vozite konstantnom brzinom od oko 80 km/h u šestom stepenu prenosa. Po gradu se ta cifra kreće od 7,5 do 10,0 litara u zavisnosti od stila vožnje.
Da bi vozač što lakše naučio koji režim rada najviše prija ovom motoru u pogledu potrošnje, postavljen je ekonometar na displeju između instrumenata koji preporučuje optimalni stepen prenosa.

U krivini prokliza ravnomerno sa sva Ŕetiri toŔka

Oprema predviđena za “audi A4” je toliko bogata, da je spisak praktično preuzet sa najvećeg “A8”, od čega je vrlo malo stavki izuzeto. Najvažnije je to da je svaki “A4” standardno opremljen automatskim klima uređajem sa dve zone hlađenja, električnim pokretačima prozora i retrovizora, ali i vrlo kvalitetnim audio sistemom. Za one koji žele više, na raspolaganju su TV prijemnik i najnoviji uređaj za uživanje u automobilu – DAB (digital audio broadcasting) prijemnik. Ovo je samo vrh “ledenog brega”, jer je spisak zanimljive i korisne opreme veoma dugačak i ne bi mogao da stane na ove strane. Baš zbog toga je “audi” jedan od retkih automobila ove klase koji se zaista može nazvati haj-tek porodičnom limuzinom sportskog karaktera. Što se tiče njegovog imidža, svako poređenje sa drugim automobilima je suvišno pa čak i sa direktnim konkurentima. Ovim je Audi omogućio različitim društvenim kategorijama da uživaju u blagodetima koje sobom nose predsedničke limuzine.
Aleksandar Bursać

Komande su pravilno raspore­ene i lako dostupne

Bang & Olufsen u Audiju
Saradnja dva prestižna brenda, Audija i Bang & Olufsena je ne tako davno započeta na modelu “A8”, sa koga je na “A4” prenet audio sistem sa blago izmenjenim karakteristikama, kako bi se prilagodio novim akustičkim potrebama. Tako se u “četvorci” nalazi pojačalo snage 505 vati, a zvuk prolazi kroz procesor sa posebno razvijenim algoritmom koji je tajna Bang & Olufsena. Ima ukupno deset kanala i 14 zvučnika, koji se lako prepoznaju po aluminijumskim prstenovima sa logotipom B&O.

Crna boja mu odliŔno pristaje

Test “audija A4” objavljen je u Auto magazinu broj 8, septembra 2008. godine

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring