Audi A5 Sportback 2,0 TDI quattro S-Line

"Audi A5 sportbek" spaja eleganciju kupea, udobnost limuzine i praktičnost karavana, odnosno hečbeka. Baziran je na mehaničkoj platformi modela "A4", po svemu ostalom je mnogo srodniji kupeu "A5"

Preciznu klasifikaciju ovog modela je nemoguće dati. Na prvi pogled, po niskoj silueti krova i mišićavim bokovima rekli biste da je to kupe. Ipak, na drugi pogled vidite da ovaj auto ima jedan par vrata više! Ako nije kupe, onda je sigurno sedan. Ili možda nije?

auto magazin audi a5 sportback quattro
Nije kupe, ali nije ni limuzina

 

Greška! “Sportbek” ima peta vrata, čime vozilo dobija i na praktičnosti. Pored atraktivne linije krova i boka, tu su i vrata koja u čisto kupeovskom maniru nemaju okvire prozora.

Rekli smo da je “sportbek” baziran na platformi modela “A4”. To se može zaključiti i po međuosovinskom rastojanju koje je dva milimetra duže od standardnog “A4”. Ipak, po svemu ostalom, “sportbek” je tipičan predstavnik klase “A5”.

auto magazin audi a5 sportback quattro
Pored linije krova, na kupe podsećaju i vrata koja nemaju okvir prozora

 

Glavni konkurenti su već dobro utabali teren na koji je novi “audi” tek kročio. Tu su “mercedes CLS”, “BMW 5 gran turizmo” i “pobratim” – “folksvagen pasat CC”. Kao što vidite u pitanju su veoma ozbiljni igrači, tako da su i u Audiju konstrukciji ovog vozila prišli veoma studiozno.

Motor u testiranom primerku je dobro poznati 2,0 TDI. U verziji sa “kvatro” pogonom razvija 177 KS i maksimalni obrtni moment od 380 Nm. Ovo je sasvim dovoljno za maksimalnu brzinu od 222 km/h i ubrzanje od mirovanja do 100 km/h za 7,9. Uz sve to, potrošnja goriva je skromnih 7,2 litra dizela. Automobil sa testa je imao i sedmostepeni robotizovani menjač sa dva kvačila “S-tronik”.

auto magazin audi a5 sportback quattro
Vozač se oseća ušuškano, komforno i suvereno

 

Sa ovim automobilom ćete biti upadljivi na svakom koraku, ali vam sigurno neće nakačiti epitet “skorojevića”. Limuzinski geni “sportbeka” davaće vam kredibilitet pri susretu sa poslovnim partnerima, a na posletku prtljažnik od čitavih 480 litara će dobro doći prilikom velike porodične kupovine.

Naravno, “sportbek” nije, a i ne treba da bude, jeftin. Osnovna verzija “A5 sportbek” košta 42.701 evra. Ipak, kada kupujete novi “audi”, od vas se prosto očekuje da u ruke uzmete dugačak spisak dodatne opreme i po svom ukusu, željama i potrebama oplemenite odličnu osnovu.

auto magazin audi a5 sportback quattro
Pored snage i uglađenosti, dvolitarski dizelaš se hvali vrlo malom potrošnjom

 

Takav je bio i primerak koji vam prikazujemo. Od dodatne opreme pre svega izdvajamo “s-lajn” opremu. Treba znati da se “s-lajn” naručuje za karoseriju, kabinu i ogibljenje zasebno. Paket za karoseriju podrazumeva sportske branike sa difuzorima obojenim u platinum sivu boju, logo na blatobranima i pragovima vrata, hromirane krajeve izduvnog sistema, aluminijumske felne od 18 inča.

Pored navedenih stavki, posebni paket opreme sadrži i sportsko oslanjanje sa dinamičkim podešavanjem koje je spušteno oko 10 milimetara, kao i parking senzore pozadi, tempomat i blutut konekciju. Ovaj paket se doplaćuje 5782 evra.

auto magazin audi a5 sportback quattro
Od vas se očekuje da oplemenite svoj automobil opremom sa spiska opcionala jer samo tako možete da potpuno uživate u njemu

 

Drugi paket dodatne opreme koji se nalazio u testiranom automobilu sadrži lajsne oko prozora u svetloj boji, automatski klima uređaj sa 3 zone, multifunkcionalni sportski volan sa 3 kraka obložen kožom, MMI navigation plus sa ekranom od 7 inča u boji na centralnoj konzoli i hard diskom veličine 20 GB, DVD plejer sa 2 čitača za SD kartice i 8 zvučnika.

Ovaj paket košta 4154 evra. Uz doplaćenu još po neku pojedinačnu stavku, poput paketa osvetljenja, sedišta u kombinaciji štof/koža testirani automobil košta ukupno 54703 evra. Međutim, imamo dobru vest za vas. Naime, Porše SCG ovako krcat automobil prodaje po akcijskoj ceni od 47776 evra.
Ivan Katunac

auto magazin audi a5 sportback quattro

Šest miliona “audija kvatro”
Za gotovo 35 godina Audi je prodao preko šest miliona vozila sa pogonom na svim točkovima. Revolucionarni pogon je tokom godina menjan i usavršavan, tako da sadašnji automobili imaju sistem koji se u velikoj meri kontroliše preko računara i senzora.

Kvatro pogon se može pohvaliti specijalnom tehnologijom koja uz pomoć senzora prepoznaje vrstu i kvalitet podloge po kojoj se vozi. U skladu sa tim računar kontroliše parametre rada sistema za elektronsku kontrolu stabilnosti (ESP).

To praktično znači da je auto u svakom trenutku spreman da na odgovarajući način odreaguje na komande vozača, bez bojazni da bi moglo da dođe do neprijatnih situacija kao što su proklizavanja bilo prednjeg ili zadnjeg dela.

auto magazin audi a5 sportback quattro

Audi A5 sportback 2,0 TDI quattro S-Line
Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 130 kW/177KS pri 4200 o/min, obrtni moment 380 Nm pri 1750 – 2500 o/min
Dimenzije: 4711/1854/1391 mm, zapremina prtljažnika 480/980 l, zapremina rezervoara 65 l, masa 1530 kg
Performanse: maksimalna brzina 222 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,9 s, potrošnja 4,7/5,3/6,4 l/100 km

auto magazin audi a5 sportback quattro

Oprema:
Standard: automatski dvozonski klima uređaj, centralna brava, S-tronik menjač, kvatro pogon, ksenonski farovi, naplaci od 17 inča, automatsko električno pokretanje prozora, električno pomeranje retrovizora, ABS, ESP, šest vazdušnih jastuka, CD plejer

auto magazin audi a5 sportback quattro

Opcije: sportske branike sa difuzorima obojenim u platinum sivu boju, logo na blatobranima i pragovima vrata, hromirane krajeve izduvnog sistema, aluminijumske felne od 18 inča, sportsko oslanjanje sa dinamičkim podešavanjem koje je spušteno oko 10 milimetara, parking senzori pozadi, tempomat, blutut konekcija, lajsne oko prozora u svetloj boji, automatski klima uredjaj sa 3 zone, multifunkcionalni sportski volan sa 3 kraka obložen kožom, MMI navigation plus sa ekranom od 7 inča u boji na centralnoj konzoli i hard diskom veličine 20 GB, DVD plejer sa 2 čitača za SD kartice i 8 zvučnika

auto magazin audi a5 sportback quattro

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring