Auto magazin

Audi R8 druge generacije

Audi R8 druge generacije
27.02.2015.
Super "audi"!

Super automobili iz Audija odavno su postali stvarnost. Pred nama je druga generacija modela R8, koji će se proizvoditi sa atmosferskim V10 motorom u dva nivoa snage

Sudeći po novitetima koje proizvođači predstavljaju pre smog sajma u Ženevi, sumnjamo da će išta ostati za sam Salon. Po svoj prilici neće biti ni jednog iznenađenja, što je velika šteta spram nekadašnjeg iščekivanja najnovijih modela do poslednjeg trenutka.

auto magazin audi R8 4

Među njima je i Audi, koji je zvanično objavio detalje i fotografije vezane za potpuno novi “R8”. Već se govorilo o čuvenim Audijevim LED farovima koji su našli primenu na ovom modelu. Njihov snop sada može da dobaci i do 600 metara ispred vozila.

auto magazin audi R8 3

Ono što je najbitnije za ovakav auto je njegov motor i vozne karakteristike. U “R8” će se ugrađivati samo V10 benzinac zapremine 5,2 litre bez turba koji će imati dve varijante u pogledu snage – od 540 i 610 “konja”, sa maksimalnim obrtnim momentom od 540, odnosno 560 Nm u “V10 plus” modelu.

auto magazin audi R8 5

Standardni “R8” do stotke ubrzava za 3,5 sekunde, dok “plus” verziji treba 3,2 sekunde. Maksimalne brzine su im 320, odnosno 330 km/h a prosečna potrošnja je svega 11,8, odnosno 12,4 l/100 km.

Obe verzije će imati sedmostepeni “s-tronik” menjač sa tri automatska moda i manuelnim izborom. U standardnim uslovima 100 posto obrtnog momenta se prenosi na zadnje točkove a ukoliko je to potrebno, kompletan obrtni moment može da se prenese i na prednje.

auto magazin audi R8 6

Bazni model će imati devetnaestice napred a pozadi točkove prečnika 20 inča. Keramičke kočnice su opcija. U odnosu na prethodnika, “R8” je lakši za 50 kilograma a torziona čtvrtina aluminijumske karoserije je povećana za 40 odsto.

auto magazin audi R8 1

U kabini je primenjena napa koža i alkantara sa mnogo detalja od ugljenih vlakana. Tu je i nezaobilazno Bang & Olufsen ozvučenje snage 500 vati.

Druga generacija “audija R8” kreće u prodaju već tokom leta a cena standardnog modela iznosi 165.000 evra, dok je “R8 V10 plus” skuplji za 22.400 evra.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]