Audi Urbansphere nije daleko od proizvodnje

1

Audi je lansirao treće i poslednje vozilo iz koncepta „sfere“ pod nazivom Urbansphere. Futuristički električni auto sa siluetom minivana je dizajniran za upotrebu u megagradovima budućnosti, dajući prioritet ugođaju putnika u vozilu.

Urbansphere je trebalo da debituje na sajmu automobila u Pekingu, ali pošto je događaj odložen zbog pandemije, premijerno je predstavljen preko interneta.

Audi-Urbansphere

Nakon Skisphere (roadster) i Grandsphere (velika limuzina) od prošle godine, Urbansphere (minivan) je zajednički projekat između Audijevih dizajnerskih studija u Pekingu u Kini i Ingolštatu u Nemačkoj.

Cilj je bio da se napravi vozilo za kineske megagradove, pri čemu su dizajneri čak anketirali kineske kupce sa pitanjima kako bi voleli da auto izgleda.

Audi-Urbansphere

Zanimljivo je da auto zapravo ogroman, pogotovo sa svojih 5,5 metara dužine i  širine dva metra. Ukupna visina je 1,78 metara, sa međuosovinskim rastojanjem od 3,4 metra.

Odlikuju ga masivni točkovima prečnika 24 inča i velike digitalne površine na oba kraja. Ideja je da komuniciraju sa okolinom putem LED dioda u stilu piksela stvarajući različite oblike i boje.

Audi-Urbansphere

Audi opisuje koncept kao „salon na točkovima i mobilnu kancelariju, koji služi kao treći životni prostor tokom vremena provedenog u saobraćaju“, dok se hvali da ima najviše unutrašnjeg prostora od svih svojih modela, čemu pomažu i njegov oblik i pakovanje EV platforme.

Zaista, unutrašnjost kojoj se pristupa kroz vrata sa kontra otvaranjem izgleda više nego atraktivno. Iako bi lako mogao da stane mnogo putnika, Urbansphere ima samo četiri nezavisna sedišta raspoređena u dva reda tako da može da ponudi najbolje moguće iskustvo.

Audi-Urbansphere

Sedišta imaju režime “relaks” i “zabava” sa različitim stepenima naginjanja i okretanja, produžecima podupirača za noge i zvučnicima u naslonima za glavu za privatne zvučne zone.

Volan, digitalna instrument tabla i pedale se skrivaju kada je vozilo u autonomnom režimu. Na kraju krajeva, kao i prethodni koncepti, Urbansphere dolazi sa sposobnošću nivoa 4 autonomne vožnje koja će biti uvedena u proizvodna vozila u drugoj polovini decenije.

Audi-Urbansphere

Putnici imaju pristup mnogim različitim digitalnim uslugama i zabavnim funkcijama koje su vidljive kroz projekciju na instrument tabli, ekrane postavljene na naslone sedišta, VR naočare ili uvlačivi transparentni OLED ekran za putnike pozadi.

Komunikacija sa vozilom se čak može obavljati putem praćenja očiju, kontrole pokreta i glasovnih kontrola kada je sedište potpuno nagnuto.

Audi-Urbansphere

Kontrolni paneli za sve putnike su integrisani u naslone za ruke i ostaju skriveni kada se ne koriste. Vozilo takođe podržava tehnologiju detekcije stresa pomoću skeniranja lica i analize glasa i nudi predloge za opuštanje.

Audi-Urbansphere

Za presvlake, Audi je koristio održivu Bambus viskoznu tkaninu, reciklirani poliamid pod nazivom ECONIL i furnire od graba bez ikakvih hemikalija tokom procesa proizvodnje.

Još jedna interesantna karakteristika je okretna centralna konzola koja sadrži dozator vode i čaše.

Audi-Urbansphere

Konačno, koncept dolazi sa Audi Light Kišobranom, svetlećim kišobranom inspirisanim kineskom tradicijom koji može da zaštiti korisnika od kiše i da deluje kao prenosivi izvor svetlosti za tamna područja.

Urbansphere jeste koncept automobil, ali je konstruisan na PPE platformi namenjenoj električnim vozilima koja su razvili Audi i Porsche, uključujući nadolazeće Audi Q6 e-tron, A6 e-tron i Porsche Macan EV.

Audi-Urbansphere

Koncept je opremljen dvostrukim elektromotorima koji proizvode kombinovanu snagu od 401 KS i 690 Nm, iako će samo mali deo tih cifara biti iskorišćen u gradskom saobraćaju.

Quattro sistem pogona na sva četiri točka može da deaktivira prednji ili zadnji električni motor kada je to potrebno radi uštede energije.

Audi-Urbansphere

Baterija ima kapacitet od 120 kWh, a Audi procenjuje da je njen WLTP domet oko 750 km.

Tehnologija od 800 volti omogućava brzo punjenje snage do 270 kW, pružajući domet od 300 km za samo 10 minuta, dok punjenje od 5 do 80 procenata traje manje od 25 minuta.

Za optimalan komfor ugrađen je i sistem vazdušnog oslanjanja, sa upravljanjem na sva četiri točka.

Audi-Urbansphere

Sa konceptom Urbansphere, Audi nam pokazuje svoje razmišljanje o novim segmentima vozila za električnu eru.

Minivanovi su prilično popularni na kineskom tržištu sa sve više kompanija koje ulaze u premium segment, tako da ne bismo odbacili mogućnost serijske proizvodnje vozila sa sličnim karakteristikama.

Audi-Urbansphere

Uz to, koncepti sfere su zamišljeni kao studije dizajna i njihova glavna uloga je da prikažu stilski jezik i tehnologiju budućih Audi modela.

Audi-Urbansphere

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring