Cupra Formentor VZ5 by ABT ima čak 450 konja!

1

ABT tjunerska kuća je specijalizovana za prepravke modela VW grupacije, pa nije čudo što su se prihvatili posla i sa brendom Cupra.

Najnoviji primer je Formentor VZ5, Cuprin najmoćniji model ikada, koji je ABT podesio da ponudi performanse konkurentne čak i Poršeu 911.

Cupra Formentor VZ5 by ABT

Cupra Formentor VZ5 je ograničena varijanta sportskog SUV-a (samo 7.000 jedinica će biti napravljeno), koju je ekipa Auto magazina imala prilike da testira prošle godine u Španiji.

Pokreće je Audijev 2,5-litarski petocilindrični motor sa turbo punjenjem koji se inače ugrađuje u Audi RS3. U fabričkoj varijanti isporučuje 390 KS i 480 Nm, šaljući snagu na sva četiri točka preko sedmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom uz pomoć 4Drive sistema.

Cupra Formentor VZ5 by ABT

Iako su ovi brojevi sasvim u redu za hot heč modele, motor ima mnogo više potencijala, što dokazuje Audi RS3 Sportback.

U tom kontekstu, ABT Sportsline je uspeo da izvuče čak 450 KS i 530 Nm iz 2.5 TSI mašine, što je povećanje od ne malih 60 konja.

Cupra Formentor VZ5 by ABT

Ovo je postignuto ABT Power S modulom koji je posebno kalibrisan za Formentor VZ5. Povećana snaga ima pozitivan efekat na performanse, pri čemu podešeno vozilo ubrzava od 0-100 km/h za 3,9 sekundi, smanjujući ubrzanje do stotke za 0,3 sekunde u odnosu na fabrički VZ5.

Prema rečima ljudi iz tjunerske kuće ABT, ovo je brže od Porsche 911 Carrera osnovne specifikacije. Maksimalna brzina je takođe povećana na 270 km/h u odnosu na 250 km/h standardnog modela.

Cupra Formentor VZ5 by ABT

Vizuelno, VZ5 je već imao dramatičan izgled zahvaljujući spuštenom oslanjanju, vertikalno raspoređenim četvorostrukim izduvnim cevima i bakarnim detaljima. Stoga su modifikacije ograničene na novi set točkova – bilo 20-inčni Sport GR ili 21-inčni Sport HR dizajn u crnoj boji sa dijamantskim poliranim detaljima.

ABT takođe nudi poboljšanja performansi za slabiji Cupra Formentor sa 2.0 TSI četvorocilindričnim, povećavajući ga do 370 KS.

Cupra Formentor VZ5 by ABT

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring