Bezbednija vožnja sa MAN TGX EfficientLine 2

Nisu samo putnički automobili ti koji mogu da se pohvale najnovijim bezbednosnim sistemima koji pružaju podršku vozaču na putu. MAN je jedan od proizvođača koji je na svojim modelima primenio većinu najnovijih sistema za aktivnu bezbednost

Niski troškovi eksploatacije i ekologija su veoma bitni u radnom ciklusu jednog kamiona. Ipak, ništa manje važna nije bezbednost, ne samo vozača već i drugih učesnika u saobraćaju.

MAN je razvio nove bezbednosne sisteme za “TGX EfficientLine 2” seriju. Pre svega, tu je adaptivni tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC) koji automatski održava odstojanje od vozila ispred i funkcioniše već od 25 km/h.

G_TGX_EOT_EBA-01
Adaptivni tempomat funkcioniše uz pomoć radarskog senzora

Kontinuirana kontrola amortizera (Continuous Damping Control – CDC) podrazumeva konstantno merenje sile koja je potrebna amortizerima u skladu sa opterećenjem vozila u slučaju kočenja, ubrzavanja, skretanja i vožnje uzbrdo. Adaptivni amortizeri omogućavaju bolju bezbednost, posebno za vozila koja imaju visoko težište.

ESP, odnosno elektronska kontrola stabilnosti je nešto što postalo apsolutni standard u pogledu bezbednosti, kao i senzor pritiska u gumama.

Ono što je posebno interesantno sa aspekta bezbednosti su dva sistema koja direktno ulivaju sigurnost vozaču. To su sistem za pomoć pri održavanju putanje u saobraćajnoj traci (Lane Guard System – LGS) i sistem za automatsko kočenje u slučaju potencijalne opasnosti od sudara (Emergency Braking Assistant).

G_TGX_EOT_LGS-01
Sistem za pomoć pri održavanju putanje u saobraćajnoj traci radi uz pomoć kamera

Prvi funkcioniše uz pomoć kamera koje obaveštavaju vozača o napuštanju saobraćajne trake, a drugi uz pomoć radarskih senzora. Ukoliko vozač ne primeti drugo, sporije vozilo ispred sebe na vreme, ili vozilo koje miruje, sistem automatski aktivira kočnicu čime izbegava sudar ili smanjuje štetu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring