Auto magazin

Bezbednija vožnja sa MAN TGX EfficientLine 2

Bezbednija vožnja sa MAN TGX EfficientLine 2
09.12.2014.
Bezbednost je na prvom mestu

Nisu samo putnički automobili ti koji mogu da se pohvale najnovijim bezbednosnim sistemima koji pružaju podršku vozaču na putu. MAN je jedan od proizvođača koji je na svojim modelima primenio većinu najnovijih sistema za aktivnu bezbednost

Niski troškovi eksploatacije i ekologija su veoma bitni u radnom ciklusu jednog kamiona. Ipak, ništa manje važna nije bezbednost, ne samo vozača već i drugih učesnika u saobraćaju.

MAN je razvio nove bezbednosne sisteme za “TGX EfficientLine 2” seriju. Pre svega, tu je adaptivni tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC) koji automatski održava odstojanje od vozila ispred i funkcioniše već od 25 km/h.

G_TGX_EOT_EBA-01

Adaptivni tempomat funkcioniše uz pomoć radarskog senzora

Kontinuirana kontrola amortizera (Continuous Damping Control – CDC) podrazumeva konstantno merenje sile koja je potrebna amortizerima u skladu sa opterećenjem vozila u slučaju kočenja, ubrzavanja, skretanja i vožnje uzbrdo. Adaptivni amortizeri omogućavaju bolju bezbednost, posebno za vozila koja imaju visoko težište.

ESP, odnosno elektronska kontrola stabilnosti je nešto što postalo apsolutni standard u pogledu bezbednosti, kao i senzor pritiska u gumama.

Ono što je posebno interesantno sa aspekta bezbednosti su dva sistema koja direktno ulivaju sigurnost vozaču. To su sistem za pomoć pri održavanju putanje u saobraćajnoj traci (Lane Guard System – LGS) i sistem za automatsko kočenje u slučaju potencijalne opasnosti od sudara (Emergency Braking Assistant).

G_TGX_EOT_LGS-01

Sistem za pomoć pri održavanju putanje u saobraćajnoj traci radi uz pomoć kamera

Prvi funkcioniše uz pomoć kamera koje obaveštavaju vozača o napuštanju saobraćajne trake, a drugi uz pomoć radarskih senzora. Ukoliko vozač ne primeti drugo, sporije vozilo ispred sebe na vreme, ili vozilo koje miruje, sistem automatski aktivira kočnicu čime izbegava sudar ili smanjuje štetu.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]