Auto magazin

Pet zvezdica za “kiu sorento” na kreš testu

Pet zvezdica za “kiu sorento” na kreš testu
09.12.2014.

Zahvaljujući čvršćoj karoseriji i širokom izboru pasivne i aktivne bezbednosne opreme Kijin novi veliki sportski terenac se iskazao maksimalnom ocenom na sva četiri područja testiranja (90% svih mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika, 83% za zaštitu dece, 67% za zaštitu pešaka i 71% za bezbednosna pomagala).

“Sorento” je zaradio posebnu pohvalu zbog putničkog dela koji ostaje stabilan u slučaju sudara, dok putnicima različitih dimenzija nudi dobru zaštitu bez obzira gde sede u vozilu. Svi putnici – uključujući i one koji sede u trećem redu sedišta – sigurni su i od povreda vrata pri sudaru otpozadi, a kod sudara s pešacima istim je od velike pomoći Sorentov aktivno udubljujući poklopac motora.

Auto magazin kia sorento euroncap crash test 3

Zahvaljujući većoj upotrebi vrlo čvrstog čelika je struktura novog Sorenta mnogo čvršća. Stari Sorento je bio napravljen od 24,4% vrlo čvrstog čelika (UHTS), dok je kod novog Sorenta udeo ovakvog čelika čak 52,7-odstotni, što sat doprinosi većoj čvrstoći vozila u slučaju sudara, a povećava i torzionu čvrstoću za 14 posto.

Novi Sorento dobio je najvišu ocenu i u kategoriji pomoćnih bezbednosnih pomagala. Novi model serijski je opremljen pomoćnim stabilizacionim sistemom VSM, koji bdi nad delovanjem sistema elektronske stabilnosti (ESC) i električnog servo volana, omogućava stabilnost vozila kod istovremenog kočenja i vožnje u krivini, pogotovo na podlogama sa lošijim prianjanjem. Oba sistema se aktiviraju kada senzori detektuju pomicanje od željenog smera i pomažu tako što vozaču i dalje omogućuju kontrolu kretanja vozila.

Auto magazin kia sorento euroncap crash test 4

Kupci će moći da biraju među brojnim tehnologijama s područja aktivne bezbednosti, kao što su adaptivni tempomat ASCC (Adaptive Smart Cruise Control); sistem za upozoravanje kod promene vozne trake LDWS, koja vozača zvučnim signalom upozorava prilikom promene trake bez uključenih migavaca; detekcija mrtvog ugla BSD s vizuelnim upozorenjem u bočnom ogledalu kada se neko vozilo nalazi u njegovom mrtvom uglu; RCTA (Rear Cross-Traffic Alert), koji pri parkiranju vozača upozorava na vozila pozadi; i SLIF (Speed Limit Information Function), koji na monitoru komandne table prikazuje ograničenja brzine, koja na saobraćajnim znakovima detektuju kamere.

Prodaja novog “sorenta” u Evropi počinje u prvoj polovini naredne godine kada ga možemo očekivati i u našoj zemlji.

Auto magazin kia sorento euroncap crash test 2

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android