Auto magazin

Pet zvezdica za “kiu sorento” na kreš testu

Pet zvezdica za “kiu sorento” na kreš testu
09.12.2014.
Bezbednost na maksimalnom nivou

Novi "kia sorento" nedavno je osvojio maksimalnih pet zvezdica za bezbednost na Euro NCAP kreš testovima

Zahvaljujući čvršćoj karoseriji i širokom izboru pasivne i aktivne bezbednosne opreme Kijin novi veliki sportski terenac se iskazao maksimalnom ocenom na sva četiri područja testiranja (90% svih mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika, 83% za zaštitu dece, 67% za zaštitu pešaka i 71% za bezbednosna pomagala).

“Sorento” je zaradio posebnu pohvalu zbog putničkog dela koji ostaje stabilan u slučaju sudara, dok putnicima različitih dimenzija nudi dobru zaštitu bez obzira gde sede u vozilu. Svi putnici – uključujući i one koji sede u trećem redu sedišta – sigurni su i od povreda vrata pri sudaru otpozadi, a kod sudara s pešacima istim je od velike pomoći Sorentov aktivno udubljujući poklopac motora.

Auto magazin kia sorento euroncap crash test 3

Zahvaljujući većoj upotrebi vrlo čvrstog čelika je struktura novog Sorenta mnogo čvršća. Stari Sorento je bio napravljen od 24,4% vrlo čvrstog čelika (UHTS), dok je kod novog Sorenta udeo ovakvog čelika čak 52,7-odstotni, što sat doprinosi većoj čvrstoći vozila u slučaju sudara, a povećava i torzionu čvrstoću za 14 posto.

Novi Sorento dobio je najvišu ocenu i u kategoriji pomoćnih bezbednosnih pomagala. Novi model serijski je opremljen pomoćnim stabilizacionim sistemom VSM, koji bdi nad delovanjem sistema elektronske stabilnosti (ESC) i električnog servo volana, omogućava stabilnost vozila kod istovremenog kočenja i vožnje u krivini, pogotovo na podlogama sa lošijim prianjanjem. Oba sistema se aktiviraju kada senzori detektuju pomicanje od željenog smera i pomažu tako što vozaču i dalje omogućuju kontrolu kretanja vozila.

Auto magazin kia sorento euroncap crash test 4

Kupci će moći da biraju među brojnim tehnologijama s područja aktivne bezbednosti, kao što su adaptivni tempomat ASCC (Adaptive Smart Cruise Control); sistem za upozoravanje kod promene vozne trake LDWS, koja vozača zvučnim signalom upozorava prilikom promene trake bez uključenih migavaca; detekcija mrtvog ugla BSD s vizuelnim upozorenjem u bočnom ogledalu kada se neko vozilo nalazi u njegovom mrtvom uglu; RCTA (Rear Cross-Traffic Alert), koji pri parkiranju vozača upozorava na vozila pozadi; i SLIF (Speed Limit Information Function), koji na monitoru komandne table prikazuje ograničenja brzine, koja na saobraćajnim znakovima detektuju kamere.

Prodaja novog “sorenta” u Evropi počinje u prvoj polovini naredne godine kada ga možemo očekivati i u našoj zemlji.

Auto magazin kia sorento euroncap crash test 2

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]