Citroën Basalt Vision je elegantni kupe SUV

Citroën nastavlja sa razvojem svoje globalne strategije. U tu svrhu, ovaj francuski proizvođač je sada otkrio novo vozilo – SUV kupe pod imenom Basalt Vision. Pripada C3 porodici i trebalo bi da se pojavi na tržištima Južne Amerike i Indije ove godine. Evropa, međutim, ostaje izuzeta.

Iako se Citroën Basalt Vision trenutno još naziva konceptnim modelom, prema navodima proizvođača veoma je blizu serijskom modelu. Kompanija takođe tvrdi da je “kombinovala dinamiku kupea sa otpornošću SUV-a”. Dakle, prilično visok klirens zajedno sa elegantnom zadnjicom. Deluje dobro. I veoma podseća na Fiat Fastback ili VW Nivus, koji takođe kreću na istim tržištima.

Citroën Basalt Vision

Basalt bi trebalo da bude slične veličine kao C3 Aircross. To znači da će biti dugačak oko 4,30 metara, a međuosovinsko rastojanje će biti 2,67 metara. Za poređenje: VW Nivus je dugačak 4,26 metara i ima međuosovinsko rastojanje od 2,56 metara, dok Fiat Fastback meri 4,42 metra i 2,53 metra. Novi Citroën model će, dakle, biti negde između ova dva modela po ukupnoj veličini, ali će imati znatno duže međuosovinsko rastojanje, što verovatno znači više prostora u unutrašnjosti. Nažalost, Citroën još uvek nije objavio fotografiju enterijera.

Citroën Basalt Vision

Basalt će u Južnoj Americi biti opremljen 1,0-litarskim trocilindarskim turbomotorom od Fiata, koji razvija snagu od 130 KS pri 5.750 o/min. To je poznati motor koji se takođe može naći u C3 Aircross modelu. Transmisija će biti CVT automatska koja može da simulira sedam brzina. Ručni menjač bismo isključili u ovom trenutku. U Indiji će ovaj model biti dostupan sa 1,2-litarskim turbobenzinskim motorom od 110 KS. Takođe će biti dostupna i električna verzija.

Citroën Basalt Vision

Najpre će se pojaviti na tržištu Indije, verovatno oko trećeg kvartala. U Južnoj Americi će, prema tvrdnjama kompanije, takođe biti dostupan tokom 2024. godine. A prema uobičajenom rasporedu francuske kompanije, vrlo je verovatno da će prodaja tamo početi u poslednjem kvartalu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring