BMW Vision Neue Klasse X najavljuje novi BMW iX3?

BMW pokušava da stvorni novi identitet brenda kada su u pitanju električni automobili. Budućnost nosi ime “Nova Klasa” (Neue Klasse) i time se nadovezuje na istoimene modele iz 1960-ih godina, zahvaljujući kojima je preživeo. Na IAA sajmu 2023. godine prikazan je koncept limuzine Nove Klase, a sada dolazi i SUV s dodatnim oznakama X.

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Vision Nova Klasa X još nije serijski model, ali dat je prilično konkretan uvid u budućnost. Prilikom prvog fizičkog pregleda, upada u oči prednji deo vozila: mnogo svetala, malo bubrega. Ovo je suprotnost u poređenju s nekim aktuelnim BMW modelima. Fanovi brenda s istorijskim znanjem primetiće određene paralele sa nekadašnjim Novim Klasama iz 1965. godine.

BMW Vision Neue Klasse X

U globalu, studija ostaje prilično neodređena, posebno što se tiče dimenzija. Međutim, pretpostavljamo da će biti oko 4,70 metara, kao što je slučaj s trenutnim BMW X3, na koji takođe podseća bočna silueta prozora. Zadnji deo podseća na X5, pomalo na XM, Mercedes GLE ili Alfa Romeo Tonale.

BMW Vision Neue Klasse X

Prvi potpuno električni SUV model na novoj arhitekturi počeće serijsku proizvodnju u drugoj polovini 2025. godine u fabrici Debrecen (Mađarska). Limuzina će uslediti 2026. godine. Ukupno su planirana šest modela na tri kontinenta.

Naglašena je nova vrsta regulacije pogona i oslanjanja. Ona se zasniva na novom softverskom rešenju koji je razvila BMW grupa.

BMW Vision Neue Klasse X

Rukovodilac razvoja, Frank Weber, rekao je da u budućem BMW-u rade četiri potpuno nova super-mozga: visoko performantni računari koji pametno kombinuju ono što je dosad bilo odvojeno. Prvi super-mozak smo razvili sami. On integriše kompletan pogon i dinamiku vožnje s do deset puta većom računarskom snagom. Drugi super-mozak omogućava sledeći korak u automatizovanoj vožnji”, dalje kaže Weber. “U budućnosti ćemo četiri važna upravljačka uređaja objediniti u jednom visokoperformantnom računaru. Rezultat: više dinamike, više preciznosti, više efikasnosti i još više užitka u vožnji.”

Ali, da li sva ova tehnologija i obećanja mogu da donesu napredak u upravljivosti po kojima su dosadašnji BMW modeli čuveni?

BMW Vision Neue Klasse X

Kada smo već kod tehnologije: U upotrebi je (čak i u aktuelnim modelima) šesta generacija BMW eDrive tehnologije. Ova tehnologija obuhvata poboljšane elektromotorne jedinice kao i nove, sada okrugle litijum-jonske baterijske ćelije. U poređenju sa prethodnim prizmatičnim ćelijama, ove ćelije imaju više od 20% veću volumetrijsku gustinu energije. U kombinaciji sa prelaskom na sistem od 800 volti, ubrzava se brzina punjenja do 30%. U roku od deset minuta može se napuniti dovoljno da pređe 300 kilometara.

BMW Vision Neue Klasse X

Osim toga, šesta generacija BMW eDrive pruža do 30% veći domet. Kada je reč o aerodinamici, BMW Vision Nova Klasa X postiže novi najbolji rezultat: otpor vazduha smanjen je za 20% u poređenju s sličnim modelom u trenutnoj gami.

BMW Vision Neue Klasse X

Unutrašnjost ima blago povišenu poziciju sedenja i novi volan sa multifunkcijskim tasterima. BMW Panoramic Vision projektuje najvažnije informacije preko cele širine vetrobrana. U serijskim modelima Nove Klase biće dodatno proširen razvijenim Head-up displejem.

BMW Vision Neue Klasse X

Centralni displej u BMW Vision Nova Klasa X elegantno je integrisan u instrument tablu i pruža optimalan pristup svim infotainment funkcijama za oba putnika na prednjim sedištima. Prikazane boje ne samo da odgovaraju ambijentalnom osvetljenju, već se prenose i na osvetljene tekstilne površine instrument table…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring