Citroen C3 1,4 HDi 70 Confort

U doba masovne produkcije i konfekcijskih automobila, Sitroen je pokušao da stvori automobil za široke mase koji neće delovati jeftino i bezlično... Četiri godine nakon početka proizvodnje "sitroen c3" pokazuje prve znake starenja...

Mali francuski automobili su oduvek bili popularni i praktično nosilac prodaje svojih fabrika. Sitroen je konstantno u vrhu B segmenta, u poslednjih deset i više godina zahvaljujući simpatičnom i vrlo prepoznatljivom modelu “C3”.

Aktuelna druga generacija malog “sitroena” nalazi se u četvrtoj godini postojanja, još uvek na vrhuncu snage, a nedavno je ponovo došla u interes kupaca u Srbiji kada se pojavio novi zastupnik, prodavac i serviser Sitroenovih vozila.

magazinauto.com
Mali sitroen je nedavno detaljno restilizovan

 

Tokom odsustva sa tržišta, “C3” je detaljno restilizovan. Pre svega dobio je drugačije “lice” i LED dnevna svetla. Karoserija sa naglašeno lučnom linijom prova i tri bočna stakla mnoge podseća na legendarni “2CV spaček” odudara od pomalo monotonog i bezidejnog proseka u klasi malih automobila.

Fabrika se potrudila da dobar utisak koji steknete prilikom razgledanja karoserije bude adekvatno ispraćen i taktilnim i subjektivnim osećajem kvaliteta kada uđete u automobil i nastavite sa upoznavanjem. “C3” se može pohvaliti enterijerom koji je među kvalitetnijima u klasi.

Završna obrada je na odličnom nivou, a materijali su daleko kvalitetniji od onoga što se može očekivati za ovaj segment. Nema čuvenog, “šupljeg” zvuka koji odzvanja kada kucnete instrument tablu ili oplate vrata. Sve je dobro upakovano i prijatno na dodir. Ovde jedino nedostaje mekana plastika, ali nje nema u većini automobila u klasi.

magazinauto.com test citroen c3
Donji deo komandne table je zasečen čime je otvoren prostor za vozača i suvozača

 

Fabrika je umecima svetlo sive boje razbila monotoniju u kabini. Komandna tabla je neobično dizajnirana. Donji deo je naglo i primetno zasečen kako bi se ostavilo što više prostora za kolena vozača i suvozača. Interesantno je da veličina kasete ispred suvozača nije trpela zbog ovakvog rešenja. U sličnom maniru su zasečene i zakošene i površine na oblogama vrata.

Zbog toga su tasteri za otvaranje prednjih prozora položeni pod nezgodnim uglom i sakriveni iza ručice za zatvaranje vrata, pa nisu baš na dohvat ruke. Ono što se, možda, neće svideti sportski orijentisanim vozačima jeste nešto povišena pozicija za sedenje. Takav položaj vozača više će odgovarati ženskoj populaciji, koja je i do sada bila veliki prijatelj “C trojke”.

magazinauto.com citroen c3 test
Gornji deo centralne konzole je zasečen tako da ne smeta kolenima

 

Točak upravljača je dobro profilisan i pruža dobar oseća u vožnji iako je servo asistencija vrlo je, u skladu sa namenom auta. Hod i osećaj tokom korišćenja ručice menjača nije najidealniji. Ručica jeste kratka, ali su hodovi dugački i prilično neprecizni.

Ono po čemu se novi “C3” uklapa u prosek B segmenta jeste ponuda prostora na zadnjim sedištima. Uzimajući u obzir dužinu od 3,94 metra i priličan komfor za vozača i suvozača, logično je da pozadi nije ostalo previše mesta.

Prednja sedišta jesu profilisana tako da obezbede dodatan prostor za kolena putnika na zadnjoj klupi ali, sve u svemu, količina prostora nije šampionska. Ono što jeste za pohvalu je zapremina prtljažnika.

magazinauto citroen
Mali turbo dizel nije previše snažan, ali može da bude ekonomičan ako znate kako da ga vozite

 

Čak 300 litara u segmentu malih gradskih automobila je za svaku pohvalu, jer “C3” ima za oko 20 litara veći prtljažnik od proseka klase. Obaranjem zadnjih sedišta, korisna zapremina se može povećati do čak hiljadu litara.

Testirani automobil pokreće čuveni turbo-dizel motor zapremine 1,4 litra sa 68 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 160 Nm. Ovo je manji od dva dizelaša u ponudi i može se reći da je adekvatan za zadatke koji se stavljaju pred njega. Uglađen je miran i prilično dobro utišan. Ako ručicu petostepenog menjača koristite na normalan način, turbo rupu koja je donekle prisutna ispod 1600 o/min nećete ni osetiti.

Nije ovo jedan od onih motora čiji će vas obrtni moment zalepiti za sedište prilikom ubrzavanje. Prilikom preticanja na drumu, naročito ako je auto opterećen do kraja, moraćete da vratite jednu, čak i dve brzine na niže i da iskoristite sve raspoložive obrtaje.

Auto magazinauto.com (10)
Sedišta su udobna, ali ne pružaju previše potpore u krivinama

Najznačajnija odlika ovog malog dizelaša je naglašeno niska potrošnja. Prosek na testu je iznosio samo 4,1 litar. U gradu se ova cifra podiže za jedan, najviše jedan i po litar. Na otvorenom drumu prosek može da padne na tek malo iznad tri litra, dok na auto putu, pri 120 km/h na auto-putu troši oko šest litara, pretpostavljamo zbog relativno kratke pete brzine.

Vožnja je prijatna, francuski udobna i prilično tiha. Zbog nešto veće visine vozila i mekšeg ogibljenja, primetan je osećaj naginjanja u krivinama. Ipak, “C3” se ne predaje i čvrsto se drži zadate putanje.

Bezbedan je, ali daleko od toga da pruža sportski užitak. Ne smatramo to za manu, naprotiv. U masi automobila koji čak i preteruju sa agresivnim ponašanjem na putu, lepo je imati opciju kupovine automobila koji je opušten i udoban.

Auto koji smo vam prikazali trenutno se nalazi na akciji. Cena mu je spuštena ne 12.390 evra, za automobile koji se nalaze na lageru, što je više nego primamljiva ponuda za ovakav automobil
Ivan Katunac

Citroen c3 panorama

Pogled u nebo
Specijalnost Sitroena je panoramski vetrobran pod nazivom “zenit”. Dužina ovog vetrobrana iznosi impozantnih 153 cm (standardna verzija ima vetrobran dužine 99 cm). Prosečan vidni ugao u automobilima sa klasičnim vetrobranima iznosi između 20 i 30 stepeni. Kod modela “C3” sa “zenit” vetrobranom on iznosi čak 108 stepeni! On je deo standardnog paketa opreme za “ekskluziv” modele, dok se u drugim nivoima opreme doplaćuje 490 evra. Toplo ga preporučujemo!

test citroen c3 magazinauto.com

Već od 9.990 evra
“Sitroen C3” pogonjen benzinskim motorom od 1,2 litra sa osnovnim paketom opreme možete da nabavite po ceni od 9.990 evra. Najbogatije opremljena verzija “ekskluziv” sa turbo dizel motorom od 1,6 litara trenutno se može nabaviti za 15.490 evra. Predlažemo vam da pozovete uvoznika Sitroena, firmu Avto Kab i raspitate se za cene automobila, jer uvek imaju poneki model koji ima akcijsku cenu.

auto magazin

Tri paketa opreme
Sitroen trenutno nudi tri paketa opreme. Auto koji smo testirali ima srednji, “konfor” paket. On sadrži tempomat, ručni klima uređaj, tempomat, audio uređaj sa komandama kraj upravljača, LED dnevna svetla, ABS, RAF, AFU, prednje i bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese napred, električne pokretače prednjih prozora, električno podešavanje retrovizora, centralnu bravu sa daljinskom komandom, sedište vozača podesivo po visini i upravljač podesiv po visini i dubini.

Auto magazinauto.com (3)

Citroen C3 1,4 HDi 70 Confort
Motor
Zapremina 1397 ccm, snaga 50 kW (68 KS) pri 4000 o/min, obrtni moment 160 Nm pri 2000 o/min, menjač 5 stepeni manuelni
Dimenzije
3940/1730/1525 mm, međuos. rastojanje 2465 mm, prtljažnik 300-1000 l, rezervoar 50 l, pneumatici 185/65 R 15, masa 1070 kg
Performanse
Maksimalna brzina 165 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 16,2 s, potrošnja 3,2/3,4/3,6 l/100 km, emisija CO2 99 g/km

auto magazin

Oprema:
Standard: tempomat, ručni klima uređaj, tempomat, audio uređaj sa komandama kraj upravljača, LED dnevna svetla, ABS, RAF, AFU, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese napred, električni pokretači prednjih prozora, električno podešavanje retrovizora, centralna brava sa daljinskom komandom, sedište vozača podesivo po visini, upravljač podesiv po visini i dubini

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring