Auto magazin

Citroën C4 Cactus

Citroën C4 Cactus
08.02.2014.
Spreman za Ženevu

Sitroen je početkom februara predstavio serijsku verziju "C4 kaktus" koji će se pojaviti na Salonu u Ženevi početkom marta, a najavljen je kao automobil koji obeležava početak nove ere francuskog brenda

Umesto da naprave još jednog konkurenta “golfu”, iz Sitroena su odlučili da sa “kaktusom” stvore nešto sasvim novo, što je jasno kada imamo u vidu da se serijska verzija vrlo malo razlikuje od koncepta koji je predstavljen prošle godine. Zapravo, Sitroen se pamti kao izuzetno inovativna i originalna konstruktorska kuća, počevši od modela “trakšn avant” od pre gotovo 80 godina, prvog modela uopšte napravljenog s nezavisnim vešanjem i samonosećom karoserijom, pa mitskog “spačeka”, opštenarodnog neuništivog modela s kraja četrdesetih godina prošlog veka,  legendarne “ajkule DS” sa hidropneumatskim ogibljenjem, sposobne da bezbedno vozi i na tri točka,  nedostižne reprezentativne limuzine “SM” napravljene  šezdesetih godina u kooperaciji sa Maseratijem, pa do višestrukog pobednika Dakar relija, modela “ZX”.

Sitroenov odgovor na C segment, odnosno nižu srednju klasu Sitroenov odgovor na C segment, odnosno nižu srednju klasu

Utapanjem u grupaciju PSA pod Pežoovim patronatom, Sitroenov imidž je zadugo izbledeo, prihvativši anonimni globalni dizajnerski trend i zajednička tehnička rešenja s modelima Pežoa. Iako je, recimo, revolucionarno hidropneumatsko ogibljenje zadržano još i na modelu “BX”, kao i izvesni originalni Sitroenovi dizajnerski detalji u enterijeru, Sitroen je generalno gubio svoju odanu klijentelu – što po prirodi biologije, što nemogućnošću da pronađe pravu meru u odnosu između zahtevane konstruktorsko-proizvođačke unifikacije (radi što jeftinije produkcije) sa modelima Pežoa i neophodnosti da se, barem u detaljima, izdvoji iz opšteglobalne dizajnerske unificiranosti, a da, povrh svega, sledi savremena tehnološka rešenja i bar po nečemu ostane avangardan.

Tipičan Sitroenov duh - avangarda i modernizam Tipičan Sitroenov duh - avangarda i modernizam

Svi ili barem najveći deo usaglašenih potonjih kriterijuma, otelotvoreni su napokon, posle višedecenijskih lutanja, u modelu “C4”, originalno realizovanom u nekoliko dizajnerskih verzija karoserije. Sa bogatom paletom ponuđenih motora i opreme, pri tome uz pažljivo balansiranu cenovnu politiku, usklađenu sa stanjem na bezmalo svakom nacionalnom evropskom tržištu, “sitroen C4” je bez velike pompe i na “mala vrata” postao panevropski hit model, uključujući i ovdašnje tržište. Obratite samo pažnju koliko primeraka ovog modela, u različitim verzijama karoserije, svakodnevno krstari našim putevima i ulicama, pa će vam biti jasno o čemu govorim: “sitroen C4” je i ovdašnji hit i čini se da mu nedostaje samo prigodna, agresivnija propagandna kampanja, pa da uhvati takav prodajni zalet, kojim će pregaziti svu konkrenciju!

Prepoznatljiv stil i u unutrašnjosti - haj-tek detalji i apstraktna umetnost Prepoznatljiv stil i u unutrašnjosti - haj-tek detalji i apstraktna umetnost

Onomad me vozio taksista u svom “sitroenu C4”, kupljenom polovnjaku uvezenom iz Italije. Auto je, kada ga je on kupio, već imao prevaljenih 150 hiljada kilometara, barem tako je procenjeno (jer, meraču kilometraže na italijanskim polovnjacima ne treba verovati!), a on je prevezao još stotinak hiljada sa njim – bez ikakvih problema, uz uobičajene servise i zamene potrošnih stvari! Povrh svega, radilo se o verziji sa dizel motorom, koji je besprekorno radio, iako su Italijani poznati kao uništivači dizel motora! Konačno, otkrio mi je da sada merka neki polovni Sitroen “C5”, jer posle iskustva sa “C4”, nema nameru da se vraća na nemačka vozila, koja je ranije koristio! Toliko o napretku Sitroena u pogledu standardnog kvaliteta, pouzdanosti i trajnosti – što mu je nekoć bila velika zamerka.

Spojena sedišta su bila tipična za nekadašnje modele od pre pola veka Spojena sedišta su bila tipična za nekadašnje modele od pre pola veka

Sada je, za Ženevski salon, Sitroen odlučio da iskoristi popularnost modela “C4” i ode korak dalje i to u svom, nekoć uvek inovativnom, pravcu, lansiranjem koncepta  “(C4) kaktus” kao nove  velikoserijske  (treking) varijante svog hita “C4”.

Mada je  najavljivano da će “kaktus” koncept, koji je predstavljen prošle godine u Frankfurtu, verovatno stići do serijske proizvodnje, malo ko je mogao da očekuje da će završni proizvod zadržati futuristički dizajn prototipa. Zadržani su razdeljeni prednji farovi i plastični paneli kao na konceptu, a kupci će moći da biraju između deset različitih boja eksterijera uz četiri boje plastičnih panela i tri varijante enterijera.

C4 kaktus kao modni detalj C4 kaktus kao modni detalj

Upotrebom lakih materijala, “kaktus” je čak 200kg lakši od standardnog “C4” sa kojim deli međuosovinsko rastojanje od 2.6m, ali je zapravo postavljen  na manjoj šasiji  modela “DS3”.

Osnovni benzinski model ima težinu od 965kg i prtljažnik zapremine 358 litara, dok će “najzeleniji” dizel model ispuštati samo 82g/km štetnih materija, uz fabrički deklarisanu potrošnju od 2.6l/100km.

“Kaktus” će za početak biti dostupan sa jednolitarskim trocilindričnim turbo benzincem sa 81 KS, kao i sa “e-THP” motorom od 108KS, “eHDI” dizelašem sa 99 KS i “BlueHDI” dizelašem sa 99 KS
Nepogrešivo francuski dizajn i imidž Nepogrešivo francuski dizajn i imidž

  

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

1 komentar

  1. rakic jovica
    rakic jovica July 02, 21:39

    super auto po mom ukusu i kvalitetu,a cjena je pristupacna.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]