Auto magazin

Ekskluziva na snegu: BMW M4 Snow Drift

Ekskluziva na snegu: BMW M4 Snow Drift
10.04.2018.
Kao na filmu

BMW je omogućio novinarima da se osećaju kao da su na filmskom setu serijala o Džejms Bondu. Driftovanje fantastičnim M4 po snegu i vožnja helikopterom, samo su neke od akcionih scena u kojima smo učestvovali Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać, Pitztal, Austrija

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

M znak na BMW automobilima je nešto prema čemu ni jedan ljubitelj automobila nije ravnodušan.

Postao je sinonim za automobile vrhunskih performansi, a novinarski događaji na kojima se voze modeli sa ovim znakom privilegija su za malobrojne.

Nije lako ni organizatorima. Istorija brenda duga više od jednog veka obavezuje da sve bude na najvišem nivou.

I zaista, možemo da potvrdimo da BMW u odnosu na sve druge proizvođače ukazuje najveću čast pripadnicima sedme sile.

Ovaj put, tema događaja za novinare je bila čisto zabavne prirode, ali i prilika da se demonstrira moć na najbolji način.

Driftovanje po snegu BMW-om M4 samo po sebi je više nego uzbudljivo. Pozvani smo u austrijsku alpsku dolinu Pitztal u Tirolu, čiji su ekskluzivni ski centri poslužili kao scenografija za događaj kome smo prisustvovali.

BMW nam je organizovao ništa manje atraktivan prevoz do lokacije. BMW X3 je jedan od najnovijih SUV modela u gami, a samim tim je i idealan prevoz do Tirola.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Već na aerodromu u Minhenu dočekala nas je grupa automobila. Na raspolaganju su nam xDrive verzije sa dvolitarskim i trolitarskim dizelašima i pogonom na sva četiri točka.

Pored njih, tu su i benzinci i to sa oznakom X3 M40i. Izbor automobila zaista nije bio težak. Kako odoleti motoru zapremine 3,0 litre sa 360 „konja“?

Pozdravio nas je fantastičan zvuk rednog „šestaka“, spreman za izazove na relativno kratkoj vožnji od Minhena do odredišta u Tirolu.

Očekuje nas deonica autobana bez ograničenja brzine, sve do Garmišpartenkirhena, kada počinje magistralni put.

wp-1523360433733-1182557511.jpg

Lagani izlazak iz aerodromskog kompleksa samo je zagrevanje za mašinu koja porodični X3 katapultira do 100 km/h za svega 4,8 sekundi.

U početku, ograničenje je 120 km/h a zatim sledi omiljeni znak – prestanak svih ograničenja. Šta drugo uraditi, osim dati levi žmigavac, prestrojiti se i pritisnuti papučicu gasa do kraja.

Nema prave radosti dok ne zažubori šest cilindara. Umerena grmljavina iz duplih auspuha prava je muzika za uši.

wp-1523360434395-22564481.jpg

Nimalo skromnih dimenzija, BMW X3 M40i je kao prava zver dominirao preticajnom trakom autobana.

Ovo je situacija kada velika snaga motora dolazi do izražaja – u međuubrzanjima. Posle povremenih kočenja zbog sporijih vozila, povratak na krstarećih 200 km/h prava je adrenalinska bomba.

Preko te brzine vožnja postaje pomalo naporna, pre svega zbog činjenice da se servo praktično isključuje, pa je sva težina volana na vozaču.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

I to ne bez razloga, stabilnost je ovde najvažnija, a sportski direktan volan ne prašta greške. Kazaljka brzinomera sa lakoćom stiže do maksimalnih 250 km/h, a tek nešto sporije prati je i kazaljka količine goriva u rezervoaru, koja nemilice pada.

Posle Garmiša, nema mesta opuštanju. Oštre krivine magistralnog planinskog puta sa ograničenjem od 100 km/h sjajna su prilika da se dokaže i sportsko ogibljenje, koje visoki X3 M40i pretvara u pravi sportski auto.

wp-1523360430973-724544003.jpg

Sa minhenskih minus sedam stepeni celzijusovih, temperatura sa visinom lagano pada na petnaestak ispod nule.

Ulazak u idilična alpska mesta sa velikim brojem skijaša i debljinom snežnog pokrivača na krovovima od preko jednog metra, nagovestio je približavanje našem odredištu.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Osvanuo je sunčan dan, sa tek po kojim oblakom. Gledajući kroz prozor, čovek se lako prevari.

Tek izlazak iz hotela i prvi udisaj ledenog vazduha naterao nas je da pogledamo u termometar; živa se spustila na -26 stepeni!

Ponovo sedamo u „X3“ kako bismo se odvezli do poligona gde su nas čekali M4. Ovaj put biramo X3 xDrive 30d sa 265 KS.

Nismo ni sumnjali, šestocilindrična dizelka „pali“ iz prve, bez razmišljanja. Nikada nismo preveliku pažnju poklanjali grejačima sedišta i volana, sve do sad.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Od ovog jutra, dobili smo novi omiljeni komad opreme na automobilu. Jedini, uslovno rečeno, problem, pojavio se u vidu indikatora senzora pritiska u pneumaticima, koji se aktivirao na svim automobilima zbog izuzetno niske temperature.

Istovremeno, postajemo svesni važnosti odgovarajućeg kvaliteta i viskoziteta motornog ulja, kao i antifriza.

Posle par minuta vožnje, stižemo na specijalno pripremljen poligon na kome nas čekaju spremni M4.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Pre vožnje automobila koji se nikako ne preporučuje manje iskusnim vozačima dobijamo važna uputstva od strane instruktora.

Ukratko nas upoznaju sa automobilom, idealnom pozicijom vozača ali i osnovama drift vožnje.

Na grafičkim prikazima tehnike vožnje sve izgleda jednostavno i lako, ali znamo da je drugačije u praksi.

IMG_7368

Dok zagrevamo mašine, instruktori postavljaju čunjeve i dele nas u dve grupe sa različitim drift vežbama.

Inače, sve M4 mašine su iste, razlikuju se samo boje automobila. Reč je o standardnim, fabričkim primercima sa 431 konjskom snagom, koja je dostupna u rasponu od 5500 do visokih 7300 obrtaja.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Za ovu priliku odabrani su automatizovani menjači sa sedam brzina. Podešavamo fantastična sportska sedišta, prateći uputstva koja su nam dali instruktori.

Kolena su u blago savijenom položaju a između glave i krova bi trebalo da bude visina pesnice, u cilju maksimalnog pregleda situacije oko vozila.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Prva vežba podrazumeva vožnju na kratkom pravcu, zatim polukružno okretanje velikog prečnika. Povratak je simetričan i tako u krug.

Na prvi pogled, potpuno bezazlena situacija. Suština je da se dostigne određeno ubrzanje, zatim upravljačem auto na trenutak navede na suprotnu stranu od pravca polukruga, kako bi se zadnji deo izbacio i kako bi se postiglo bočno ubrzanje.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Zatim sledi stabilizovanje automobila kontriranjem volana uz istovremeno dodavanje gasa tokom obilaska polukruga.

 

Prvi krug prolazimo sa uključenim DSC sistemom, koji je programiran tako da dozvoljava tek blago zanošenje automobila po snegu.

IMG_7394

Ni traga opasnim situacijama. U drugi krug krećemo sa delimično isključenim DSC-om. Auto već dozvoljava zanošenje zadnjeg dela ali u određenim granicama.

Sledeći krug vežbanja u potpunosti isključujemo DSC držanjem tastera u trajanju od tri sekunde. M4 je sada slobodan da bez ustezanja prenese svu snagu na pogonske točkove po maksimalno klizavoj podlozi.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Biramo „sport“ mod umesto ekstremnog „sport plus“ režima jer nam nije potrebna brutalna isporuka snage na malom gasu.

Ionako trenutno dostiže maksimalne obrtaje, samo nam još fali da to bude u prvih centimetar hoda papučice gasa.

BMW M4 055

Menjač je u manuelnom modu i to u prvom stepenu prenosa. Posle nekoliko momenata sa izvrtanjem u polukrugu, polako krotimo rakete u vidu pogonskih točkova, podešavajući optimalnu brzinu, obrtaje motora i kontriranje volanom.

Fantastično roktanje auspuha uz zvuk motora na sedam i kusur hiljada obrtaja je neprocenjivo.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Zaboravili smo na teški minus napolju i iz faze smrzavanja prešli u stanje pregrevanja organizma.

Sledi novi nivo težine vežbe i preraspodela čunjeva. Umesto pravca koji vodi do polukruga, sedam-osam čunjeva se postavljaju tako da vozimo slalom.

IMG_7493

Ideja je da driftujemo sve vreme u slalomu, malom brzinom i da prednji točkovi uvek budu u kontri. Oduševljenju i zabavi za veliku decu nije bilo kraja!

Srodili smo se sa jednim od najbržih automobila današnjice, koji nas je poslušno vodio između čunjeva. Bočno, razume se.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Poslednja vežba je donela ono što nam se možda i najviše dopalo. Simulacija vožnje u kružnom toku je nešto što je predstavljalo najveći izazov.

Sve što smo do sada naučili primenili smo u ovoj situaciji, koja je najzanimljivija zbog toga što je cilj napraviti što više krugova bez izletanja i izvrtanja.

BMW M4 047

I dalje M4 vozimo u manuelnom modu menjača, ali ovaj put drugim stepenom prenosa. Optimalan odnos brzine, gasa i kontriranja ni najmanje nije lako pronaći ali posle nekoliko sati na snegu lagano postaje rutina.

 

Taman kada smo počeli da preterujemo i postajemo neposlušni u kreativnosti za volanom M4 po snegu, ekipa BMW-a nam je pripremila veliko iznenađenje.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Filmska dramatika postaje stvarnost i to pred našim očima. Helikopter brendiran logoom bavarske marke i BMW xDrive oznakama, sleteo je na poligon.

Dobili smo ekskluzivnu priliku da se provozamo iznad glečera i doline Pitztal po savršeno vedrom i sunčanom danu. Prilika koja se dobija jednom u životu i naravno, ne propušta!

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

 

Za povratak u Minhen odabrali smo BMW X3 xDrive 30d. Teško je odreći se šest cilindara kada se jednom naviknete. Iako ima skoro sto „konja“ manje u odnosu na M40i, veći obrtni moment čini svoje.

Dizelaš je prijatniji i mirniji za vožnju, ali i manje sportski. Ubrzanja do „stotke“ su mu za sekundu sporija, dok specifična priroda motora i prenosnih odnosa menjača ispoljavaju potpuno drugačiji karakter.

IMG_7628

Na autobanu je takođe jednostavniji za vožnju zbog jače servo asistencije. Subjektivan osećaj je da je jednako brz kao i najjači benzinac, ali samo ako ne isterujete maksimum i ne dođete na brzu deonicu sa puno krivina.

Tada shvatate da su to potpuno drugačiji automobili koji izgledaju vrlo slično. Najslabiju verziju xDrive20d smo ostavili za duži test u domaćim uslovima, o čemu ćete moći da čitate u jednom od sledećih brojeva Auto magazina.

IMG_7633

Tri crte ispred menjača

BMW M4 je bukvalno raketa koja je prilagođena tako da može da se vozi u svakodnevnim uslovima.

Bez obzira na brojne bezbednosne sisteme, ovaj auto nije namenjen čak ni prosečnim vozačima, s obzirom na karakter i ogromnu snagu motora.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Podešavanja i razni modovi vožnje su manje-više uobičajeni a za oko nam je zapao detalj u vidu tastera sa tri crte ispred ručice menjača.

Njime podešavate koliko će menjač kasno ili rano da menja brzine, odnosno na kojim obrtajima.

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

 

BMW M4 Coupe

Zapremina 2979 ccm
Snaga 317 kW (431 KS) pri 5500-7300 o/min
Maks. o. moment 550 Nm pri 1850-5500 o/min
Menjač automatizovan, 7 stepeni
Dimenzije 4671/1870/1383 mm
Međuos. rastojanje 2812 mm
Rezervoar 60 l
Prtljažnik 445 l
Masa 1537 kg
Pneumatici 255/40 ZR18 napred, 275/40 ZR18 nazad
Maks. brzina 250 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 4,1 s
Potrošnja 11,1/6,7/8,3 l/100 km

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

BMW X3

Model M40i xDrive 20d xDrive 30d
Zapremina (ccm) 2998 1995 2993
Snaga (kW/KS) 265/360 140/190 195/265
Maks. o. moment (Nm) 500 400 620
Menjač automatski, 8 stepeni
Dimenzije (mm) 4716/1897/1676 4708/1891/1676 4708/1891/1676
Međuos. rastojanje (mm) 2864
Prtljažnik (l) 550/1600
Rezervoar (l) 65 60 68
Masa (kg) 1810 1750 1820
Maks. brzina (km/h) 250 213 240
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 4,8 8,0 5,8
Potrošnja (l/100 km) 11,1/7,0/8,4 5,2/4,1/5,4 6,6/5,7/6,0

auto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i testauto magazin srbija test bmw m4 snow drift bmw x3 m40i test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]