EKSKLUZIVNO: Auto magazin u Detroitu!

Danima uoči otvaranja najznajačnijeg američkog auto sajma u Detroitu, naš specijalni izveštač nalazi se na licu mesta u glavnom gradu auto-industrije. Sajam je upravo otvoren a Zoran je već zavirio iza kulisa i redovno će vas izveštavati sa najvažnijih događaja ove prestižne automobilske manifestacije Detroit, Mičigen, SAD Specijalno za Auto magazin, Zoran Kljajić

auto magazin srbija detroit 2016Kao što smo vam i obećali, nakon najave da će naš izveštač prisustvovati sajmu u Detroitu, stižu i prvi utisci. Ipak, iznad svega, najdominantnija je atmosfera koja vlada u samom gradu…

Vreme je da se za trenutak zaborave vesti i teme koje mesecima potresaju američku javnost. “Putujući cirkus” porodice Tramp i Hilary Clinton u borbi za nominaciju u partijskim taborima za izbor novog američkog predsednika, kao i kontraverzni predlog zakona o nosenju oružja suprostavljen jakom republikanskom lobiju koji ovih dana blokira kongres.

Vreme je da se privremeno zaboravi i debela kriza nekadašnje industrijski najrazvijenije američke države Mičigen (Michigan) zajedno sa Detroitom, svojevremeno četvrtim gradom po veličini u SAD, koji je danas bleda slika slavne prošlosti i živi primer propasti liberalnog kapitalizma.

auto magazin srbija detroit 2016

Detroit, grad koji polako nestaje

Za one neupućene Detroit, “centar američke automobilske industrije”, je grad koji je ostao bez gotovo trećine svojih sugrađana. Krajem šezdesetih godina prošlog veka u Detroitu je živelo preko dva miliona stanovnika. Danas njih oko 700.000 bori se sa ubedljivo najvećom stopom nezaposlenosti u SAD.

U vreme poslednje recesije, koja je bila uvod u totalni bankrot grada 2013, (najvećeg u modernoj istoriji SAD), stopa nezaposlenosti je iznosila neverovatnih 29 odsto. O stopi kriminala i broju ubistava nepristojno je i govoriti.

auto magazin srbija detroit 2016

Ovo je grad od koga su mnogi digli ruke. Grad koji grčevito pokušava da povrati nekadašnji značaj i smisao, koji možda predstavlja najdrastičniji primer propasti američke korporativne industrije i verovatno jedino mesto u Americi gde putnik namernik moze ugledati cele gradske četvrti u ruševinama kao da su ratom razorene.

Bez rasvete, spaljene i napuštene, ulice zjape prazno i sablasno. U takvim, gotovo iracionalnim uslovima raste potpuno nova generacija “crne Amerike”, opterecena sveprisutnom rasnom netrpeljivošću, bez nade u bolju budućnost.

auto magazin srbija detroit 2016

Toj generaciji, usled nedostatka kvalitetnog obrazovnog sistema, zdravstvene zaštite i zaposlenja, ne preostaje ništa drugo do puko preživljavanje oličeno u kriminalnim delatnostima.

Tu stranu Amerike vecina stranih novinara neće imati priliku da vidi, a pogotovo neće imati priliku da se prošetaju jednom od takvih “ratom razorenih gradskih cetvrti”. Bila bi to misija ravna samoubistvu, jer tamo ni policija ne zalazi bez preke potrebe.

No ipak, potisnimo sve to u stranu za trenutak, jer međunarodni auto salon-NAIAS 2016 u Detroitu je spreman da pokaže svetu u kom pravcu ide moderna svetska automobilska industrija u ovom trenutku i koje tehnologije i trendovi će kreirati ukus i navike kupaca na severno-američkom tržištu automobila…

Nastavak uskoro sledi, zato ostanite uz vaš Auto magazin.

auto magazin srbija detroit 2016

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring