Auto magazin

FIAT 500L Trekking 1,6 mjet

FIAT 500L Trekking 1,6 mjet
22.07.2014.
Urbani safari

Fijat je predstavio novog člana porodice „500l” pod nazivom „treking”. Ovaj automobil donosi novi imidž zahvaljujući promenama na karoseriji. Povećan klirens i elektronska blokada diferencijala vozaču pružaju mogućnost da bezbedno siđe sa asfalta

Fijat je uspeo da na prečac osvoji brojna svetska tržišta svojim MPV modelom “500l”. Recept za uspeh je relativno jednostavan. Naime, “500l” je lajfstajl model koji je direktno suprotstavljen dokazanim modelima u klasi, poput “minija kantrimen”, ali po primetno nižoj ceni. Nova verzija “petstotke” pod nazivom “treking” je način da Fijat učvrsti lajfstajl imidž svoje game modela.

On je zamišljen kao krosover model, multifunkcionalno vozilo koje blago koketira sa terencima. Karoserija se od standardne verzije razlikuje po robustnijim branicima napred i pozadi, kao i platičnim lajsnama koje pokrivaju rubove blatobrana i pragove i imitiraju zaštitu koja se koristi kod pravih terenaca. Takođe, rastojanje od tla, klirens, povećan je za 13 milimetara, ali se to golim okom teško može primetiti, čak i kada “treking” parkirate pored klasičnog modela. Ipak, već ovih nekoliko detalja dovoljno je da se umonogome promeni izgled i imidž automobila, pa su nas sve vreme testa prolaznici gledali kao da prvi put u životu vide “500l”. Za imidž vozača verzija “treking” svakako nema premca.

Povećan je klirens, a izmenjeni branici i naplaci

Povećan je klirens, a izmenjeni branici i naplaci

Pored očiglednih kozmetičkih izmena, “treking” od standardne verzije odvaja oprema, kao i dodatak elektronske blokade diferencijala, “trekšn +”, kao i M+S pneumatici na specijalnim naplacima od 17 inča. Fijat je zamislio da “treking” ima samo jedan paket opreme, a ponudio je brojne elemente koji se mogu dokupiti. Sam spisak opreme spada negde između verzija “nacionale” i bogato opremljen “laundž” kod standarnog modela. Tako “treking ima sva četiri prozora sa elektropokretačima, audio sistem sa kolor ekranom osetljivim na dodir i blutut konekcijom sa telefonom, kožom obložen točak upravljača i ručica menjača, patosnice, zatamnjena zadnja stakla, aluminijumske naplatke od 17 inča, retrovizore u boji karoserije. Od opreme koju deli sa verzijom “nacionale” tu su ESP, ASR, hil holder, manuelni klima uređaj, tempomat, kargo boks, zadnja klupa podesiva po dužini, sedam vazdušnih jastuka i centralna brava sa daljinskom komandom. Oprema “laundž” kod standardne verzije (od koje je “treking” skuplji za 300 evra) u svojoj opremi nudi recimo automatski dvozonski klima uređaj, stakleni panoramski krov, stočiće na naslonu prednjih sedišta kao i senzore za farove i brisače. Kod “trekinga” ove stavke treba doplatiti. Paket koji sačinjava automatski klima uređaj i senzori, kakav je imao i test auto, košta 650 evra, a fiksni panoramski krov 700 evra. Ako želite da sebi ulepšate boravak u svom autu i u mogućnosti ste da auto nakrcate opremom, preporučujemo vam recimo stakleni krov sa elektropokretanjem koji košta 1000 evra, parking senzore od 250 evra, navigaciju za koju treba izdvojiti 900 evra, kvalitetniji audio uređaj po ceni od 700 evra. Takođe, možete dokupiti i drugačije naplatke i to u dimenzijama od 16, ili 17 inča.

Visoko postavljena sedišta ne umanjuju komfor

Visoko postavljena sedišta ne umanjuju komfor

Kada govorimo o “fijatu 500l” uvek treba da imamo na umu da je on nastao na povećanoj Fijatovoj mehaničkoj platformi B segmenta. Upravo zbog te činjenice moramo da pohvalimo konstruktore koji su uspeli da naprave “čudo” ne samo po količini prostora u kabini i pretljažniku, već i zbog opteg utiska koji “500l” ostavlja. Naime, njegov kvalitet, upotrebljeni materijali, dizajn, ponašanje u vožnji i atmosfera koju pruža putnicima odaju utisak mnogo većeg i ozbiljnijeg automobila. Ogromne staklene površine čine kabinu svetlom, a uspravno vetrobransko i bočna stakla staklo koja su dosta odmaknuta od putnika povećava utisak ionako prostrane kabine. Međuosovinsko rastojanje je slično kao kod “fijat brave”, a zaista obilje prostora za putnike obezbeđeno je visoko postavljenim sedištima. Ako je za utehu onima koji ne vole ovakav način sedenja, vozačevo sedište može prilično da se spusti, a vozač može da pronađe zavaljen položaj za upravljačem. Doduše, tada se dosta gubi na predlednosti karoserije. Napred ima mesta kao u limuzini D segmenta, pa se vozač i suvozač nikada neće sudarati laktovima, ili ramenima kao u nekom klasičnom automobilu B segmenta. Zadnja klupa je zaista dovoljno široka da ugosti tri odrasla putnika. Prostora za noge i glavu ima više nego dovoljno za dužu komotnu vožnju. Kritike upućujemo na konstrukciju prednjih sedišta. Površina na kojoj sedite je previše kratka i uska i usput ne pruža nikakvu potporu u krivinama. Ipak, naslon je dobro anatomski skrojem pa olakšava sedenje zahvaljujući potpori u lumbalnom delu leđa. Takođe, ako se na suvozačevom mestu nađe visoka osoba, levim kolenom će udarati o ivicu ekscentrično postavljene široke centralne konzole. Zadnja klupa je dosta bolja za sedenje. Zahvaljujući mogućnosti promene ugla naslona, poutnici pozadi mogu vrlo udobno da se smeste. Doduše viši putnici mogu da imaju problema sa kasetom na naslonu prednjih sedišta u koje udaraju kolenima, naročito prilikom ulaska i izlaska iz automobila.

Kada se obori klupa, dobija se ravan pod

Kada se obori klupa, dobija se ravan pod

Prtljažnik u osnovnoj postavci zadnje klupe ima zapreminu od 400 litara, što je iznad proseka klasičnih hečbeka C segmenta. Prostor ima pravilan oblik i lako je iskoristiti svaki deo. Ako vam zatreba više prostora, na scenu stupa “pametna” zadnja klupa.

Kabina “500L” je urađena detaljno i pažljivo, a najupadljiviji su točak upravljača koji je gotovo pravougaon i centralna konzola. Brojni pažljivo uklopljeni detalji govore nam da fabrika ima visoka očekivanja na svetskim tržištima. Ipak, neki detalji, poput ručica iza upravljača koje su iste kao kod “punta” i dosta tvrde plastike upozoravaju nas da se ipak nalazimo u automobiliu B segmenta. Sve u svemu, moramo da konstatujemo da je automobil urađen vrlo kvalitetno i pedantno i da ostavlja odličan utisak.

Kvalitet izrade je odličan - možemo da budemo ponosni

Kvalitet izrade je odličan – možemo da budemo ponosni

Fijat ima relativno skromna izbor motora koji ugrađuje u “500l”. Obzirom da auto ima masu od 1,3 tone i da ima prilično veliku čeonu površinu, benzinac od 1,4 litra i dizelaš od 1,3 litra mogu da budu nedovoljni, naročito kao auto natovarite do kraja, ili ako imate iole sportskiji stil vožnje. Zato smo sa nestrpljenjem iščekivali test verzije sa turbo dizel motorom od 1,6 litara koji je od nedavno dostupan i na našem tržištu. Snaga od 105 “konja” možda ne deluje previše, ali odgromni obrtni moment od 320 Nm koji ga potkrepljuje je vrlo ubedljiv. Kao što se i može pretpostaviti, rasterećeni motor razvija maksimanu snagu pri samo 3.750 obrtaja, a maksimalni obrtni moment na raspolaganju je pri samo 1.750 o/min. Već ovi podaci nagoveštavaju da je elastičan, a mi dodajemo da je vrlo uglađen i da ravnomerno vuče u celom opsegu, već od oko 1400 o/min.

Dizelaš od 1,6 litara je osetno jači od manjeg, ali i troši više

Dizelaš od 1,6 litara je osetno jači od manjeg, ali i troši više

Uz “1,6 mjet” dolazi šestostepeni ručni menjač. Za zadovoljstvom konstatujemo da je ručica menjača znatno preciznija i prijatnija za upotrebu od one u koja dolazi uz 1,4 benzinac. Automobil je prilično hitar i sasvim dovoljan za bezbednu vožnju. Iz mirovanja do “stotke” stiže za 12,2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 182 km/h. Prosečna potrošnja na kraju testa iznosila je 7,0 litara na 100 km. Pri konstantnih 120 km/h “fijat” troši 6,8 litara, na otvorenom putu, magistrali potrošnja se kreće od 4 do 6 litara, dok u gradu potrošnja varira između 7,5 i 8,5 litara u zavisnosti od uslova saobraćaja i stila vožnje.

Ogibljenje dopuša naginjanje u krivini

Ogibljenje dopuša naginjanje u krivini

Zahvaljujući nešto povišenoj karoseriji ogibljenje je nešto mekše. Sa jedne strane, to je dobro, jer je komfor u vožnji još bolji nego kod klasične verzije. Sa druge strane, karoserija u krivinama ne sešto malo više naginje. Ipak, to nije umanjilo preciznost upravljača, pa ni vrlo visoku silu prijanjanja. Ovaj “500l” je vrlo prijatan za vožnju i vozaču pruža dozu sigurnosti kada se upusti u bržu vožnju.

“Treking” je vrlo poželjna varijanta “500l” koja pored puno prostora i upotrebljivosti svojem vlasniku donosi i pregršt imidža i nešto malo terenskih sposobnosti. Automobil koji smo vam prikazali košta 18.500 evra sa svom dodatnom opremom i uračunatom subvencijom od 3 hiljade evra. Inače “treking” sa benznskim motorom od 1,4 litra može da se nabavi već za 13.900 evra.

Ivan Katunac

Elektronska blokada diferencijala

Elektronska blokada diferencijala

Može i van asfalta

Na početku smo pomenuli da je “treking” zamišlje tako da sa njim možete da se upustite u terensku vožnju Zbog toga kao serijska oprema stižu M+S pneumatici, klirens je povećan za 13 milimetara, a tu je i elektronska blokada diferencijala. Ovo će vam svakako pomoći da lakše stignete do vikendice, mesta za pecanje, ili roštilj, ali svakako nije poziv na iole ozbiljniju of roud vožnju. Nešto povećano rastojanje od zemlje dobro će vam doći prilikom penjanja na ivičnjake u gradu, s tim što morate da povedete računa o felnama na kojima su prilično niskoprofilne gume. Elektronska blokada radi na raj način da sistem detektuje proklizavanje i koči točak koji se obrće u prazno kako bi se snaga prebacila na drugi, koji ima više trakcije. Inače, u svakodevnoj vožnji asfaltom ovaj sistem nije aktivan i ne utiče na ponašanje automobila. Naprotiv, čak i kada ste na terenu, ako vam zatreba morate ga aktivirate pomoću tastera iza ručice menjača.

Blok sedista 3

Lako se prilagođava

Veliku upotrebljivost automobilu daje zadnja klupa. Ona je podeljena u odnosu 60:40 i svaki deo zasebno može da se pomera po dužini. Ako oba dela pomerite maksimalno u napred dobićete još stotinak litara prostora, a pri tome će ostati prostora za kolena putnika prosečne visine. Pored toga, možete prekolopiti naslon klupe, pri čemu dobijate potpuno ravan pod prtljažnika. Konačno, celu preklopljeno klupu možete uspraviti uz naslon prednjih sedišta i tako dobiti prostor za visoke i kabaste predmete.

Blok sedista 4

Kada je zadnja klupa na mestu, prtljažnik ima veliku zapreminu zbog svoje visine. Da bi vam olakšala da iskoristite svaki kutak prostora, fabirka je napravila pregradu koja može da se postavi na samo dno, ali i na sredinu prostora, čime je prtljažnik podeljen po visini. U prtljažniku se nalaze i praktične otvorene pregrade, alo i mrežica za sitnice.

Bikolore se doplaćuje

Bikolore se doplaćuje

Lepota je u boji

Atraktivna bi-kolore šema kakvu je imao automobil koji vam prikazujemo dobija se uz doplatu od 700 evra i svakako vam je preporučujemo. Inače, fabrika nudi kombinaciju belog ili crnog krova uz pastelne, ili metalik boje. Kabina je takođe u bikolore crno-beloj šemi, s time što se ovakva kombinacija ne doplaćuje dodatno. Atraktivni beli kožni ulošci na ivicama sedišta i oblogama vrata zaista pomažu da se razbije monotonija u kabini i postigne doza glamura.

IMG_3514

Fiat 500L Trekking 1,6 mjtd

Motor: 4 cilindra, zapremina 1598 ccm, snaga 77 kW (105 KS) pri 3750 o/min, maks. obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: 4150/1785/1655 mm, međuos. rastojanje 2610 mm, prtljažnik 400 l, rezervoar 45 l, pneumatici 225/45 R 17, masa 1260 kg

Performanse: maks. brzina 182 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s, potrošnja 5,4/3,9/4,5 l/100 km, emisija CO2 117 g/km

Uz trekung dolaze specifični naplaci i M+S pneumatici

Uz treking dolaze specifični naplaci i M+S pneumatici

Oprema

Standard: ESP, ASR, MSR, pomoć pri kretanju uzbrdo, prednji i bočni vazdušni jastuci, bočne vazdušne zavese, manuelni klima uređaj, el. pokretači svih prozora i retrovizora, audio uređaj, tempomat, alu felne od 17 inča, M+S gume, trekšn+, kožni volan i ručica menjača, patosnice, svetla za maglu
Opcije: automatski klima uređaj, senzori farova i brisača, bi-kolore

ovu volimo

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]