Auto magazin

Fiat Panda Cross

Fiat Panda Cross
15.07.2014.
Ko sme da joj stane na crtu?

Fijat je objavio zvaničan početak prodaje "pande kros" za početak septembra. Unapređena ofroud verzija malog "fijata" ima još bolje terenske karakteristike u odnosu na standardnu 4x4 verziju

Neprevaziđena “panda” je jedini mali auto koji izaziva divljenje i poštovanje svih ljubitelja automobila. Čak i najzagriženije pristalice sportskih i super-automobila, “pandi” skidaju kapu.

07

Verzija sa pogonom na sva četiri točka je to poštovanje još više produbila a mnogi proizvođači pravih terenaca imaju ozbiljnu tremu kada neko napravi uporedni test na temu “David protiv Golijata”.

55

Novu “pandu” sa 4×4 pogonom smo odavno imali prilike da vidimo a sada na tržište stiže još “bezobraznija” varijanta pod nazivom “kros” (Panda Cross). U odnosu na “standardnu” 4×4 “pandu”, “kros” se razlikuje po tome što ima još veće savladive uglove prepreka – 24 stepena je ulazni i 34 stepena izlazni.

23

Zahvaljujući kompaktnim spoljašnjim dimenzijama i dužini od svega 3,7 metara, “panda” je pravi zvrk u pogledu okretnosti. Nema mnogo terenaca koji mogu da mu pariraju – “lada niva” i “suzuki džimni”. “Kros” ima elektronsku blokadu diferencijala, kao i specijalan preklopnik u kabini sa tri položaja – “auto”, “ofroud” i “hil disent”, odnosno funkciju za spuštanje niz strme nizbrdice.

60

Motori su praktično nepromenjeni. U ponudi su “1,3 multidžet” dizelaš sa 80 “konja”, kao i “tvin er” dvocilindrični turbo-benzinac zapremine 900 kubika sa 90 konjskih snaga. Uskoro se očekuje i šestostepeni menjač sa skraćenim prenosnim odnosima prve brzine, slično kao na “dačiji daster 4×4”. Njena uloga bi bila da zameni reduktor.

45

Standardno će se isporučivati M+S pneumatici dimenzija 185/65 R 15, a odstojanje od tla će biti 161 mm za benzinca, odnosno 158 mm za dizelaša. Kao dodatna oprema će moći da se naruči i sistem za automatsko kočenje pri nailasku na prepreku do 30 km/h.

13

“Fijat panda kros” je zvanično imala premijeru na martovskom Salonu automobila u Ženevi a početak prodaje je zakazan za početak septembra.

46

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]