Auto magazin

Fiat Panda Cross

Fiat Panda Cross
15.07.2014.

Neprevaziđena “panda” je jedini mali auto koji izaziva divljenje i poštovanje svih ljubitelja automobila. Čak i najzagriženije pristalice sportskih i super-automobila, “pandi” skidaju kapu.

07

Verzija sa pogonom na sva četiri točka je to poštovanje još više produbila a mnogi proizvođači pravih terenaca imaju ozbiljnu tremu kada neko napravi uporedni test na temu “David protiv Golijata”.

55

Novu “pandu” sa 4×4 pogonom smo odavno imali prilike da vidimo a sada na tržište stiže još “bezobraznija” varijanta pod nazivom “kros” (Panda Cross). U odnosu na “standardnu” 4×4 “pandu”, “kros” se razlikuje po tome što ima još veće savladive uglove prepreka – 24 stepena je ulazni i 34 stepena izlazni.

23

Zahvaljujući kompaktnim spoljašnjim dimenzijama i dužini od svega 3,7 metara, “panda” je pravi zvrk u pogledu okretnosti. Nema mnogo terenaca koji mogu da mu pariraju – “lada niva” i “suzuki džimni”. “Kros” ima elektronsku blokadu diferencijala, kao i specijalan preklopnik u kabini sa tri položaja – “auto”, “ofroud” i “hil disent”, odnosno funkciju za spuštanje niz strme nizbrdice.

60

Motori su praktično nepromenjeni. U ponudi su “1,3 multidžet” dizelaš sa 80 “konja”, kao i “tvin er” dvocilindrični turbo-benzinac zapremine 900 kubika sa 90 konjskih snaga. Uskoro se očekuje i šestostepeni menjač sa skraćenim prenosnim odnosima prve brzine, slično kao na “dačiji daster 4×4”. Njena uloga bi bila da zameni reduktor.

45

Standardno će se isporučivati M+S pneumatici dimenzija 185/65 R 15, a odstojanje od tla će biti 161 mm za benzinca, odnosno 158 mm za dizelaša. Kao dodatna oprema će moći da se naruči i sistem za automatsko kočenje pri nailasku na prepreku do 30 km/h.

13

“Fijat panda kros” je zvanično imala premijeru na martovskom Salonu automobila u Ženevi a početak prodaje je zakazan za početak septembra.

46

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Preuzmite Auto magazin za android