Ford B-Max 1,4 Trend

Ford nije ostao dužan Fijatu i Opelu – „B-maks“ sa drugim po redu paketom opreme i dalje može da se kupi za 10.990 evra. Uz veoma specifičan koncept izostanka „B“ stuba sa kliznim zadnjim vratima i solidnom opremom, postao je vrlo zanimljiv za kupce

Uvođenjem subvencije od tri hiljade evra za „fijat 500L“ drugi proizvođači su se našli u nebranom grožđu pa su bili prinuđeni da potraže dodatnu podršku principala kako bi svoje MPV modele u „B“ segmentu učinili konkurentnim. Ford je uspeo da obezbedi zaista primamljivu ponudu za „B-maks“ koji sa drugim po redu paketom opreme „trend“ i 1,4 benzincem od 90 „konja“ košta 10.990 evra sa PDV-om.

B-maks puno nudi za uloženi novac
B-maks puno nudi za uloženi novac

Interesantno je da u ovom segmentu vlada najveća raznolikost u pogledu koncepta karoserije, odnosno konfiguracije vrata. Za nju su zaslužni „opel meriva“ sa kontra otvaranjem zadnjih vrata i možda najviše „ford B-maks“. Ne samo što nema centralni, odnosno „B“ stub, već su mu zadnja vrata klizna. Ovakac koncept je zaista unikatan i omogućava dosta toga što drugi ne mogu.

Bogata oprema i povoljna cena
Bogata oprema i povoljna cena

Inače, odsustvo „B“ stuba u velikoj meri olakšava ulazak i izlazak čak i na prednjim sedištima, pogotovo kada imate vrlo malo prostora za otvaranje vrata. lakše je provući se između vrata i sedišta ako nema stuba. Napred je komfor vrlo sličan onom u „fijesti“, na čijoj mehaničkoj platformi je konstruisan „B-maks“. Doduše, sedi se nešto više, pogotovo na suvozačevom sedištu koje ne može da se podešava po visini. Položaj vozača je uspravljeniji iako volan lepo može da se izvuče. To se dešava zato što su nožne komande relativno blizu, a sedište omogućava da kvačilo pritiskate sa potpuno ispruženom nogom, bez savijanja u kolenu.

Dizajn kabine sličan kao u fijesti
Dizajn kabine sličan kao u fijesti

Dizajn komandne table je gotovo identičan kao u „fijesti“. Materijali su vrlo dobrog kvaliteta a gornji deo je izliven od mekane plastike. Završna obrada u donjim delovima kabine nije baš u vrhu klase, s obzirom da se tu i tamo čuje poneko krckanje na dodir. Ipak, za svaku pohvalu je to što je volan obložen kožom, a sva četiri podizača prozora imaju automatku. Ovako nešto nije moguće videti čak i u skupljim paketima opreme proizvođača zvučnih imena. Automatika na prozorima daje još jednu lepu mogućnost – otvaranje i zatvaranje svih prozora pritiskom na dugme daljinske komande za zaključavanje.

U analizi opreme moramo da pohvalimo i sedam vazdušnih jastuka, koji podrazumevaju i jastuk za kolena vozača. ESP je takođe na spisku standardne opreme, kao i sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima. „Trend“ paket ne sadrži tempomat i blutut konekciju, ali zato je ozvučenje sa šest zvučnika natprosečno kvalitetno, sa dobrom akustikom i niskim tonovima koji lako zatresu nogavice. USB i AUX priključci su standard, kao i komande na volanu.

USB i AUX priključci su standard
USB i AUX priključci su standard

Na red dolazi motor – stavku zbog koje su mnogi sumnjičavi. Primamljiva cena za sve ono što „ford B-maks“ nudi mnogima donosi sumnju da bazni motor nije dorastao zahtevima prosečnog modernog vozača. Pripada „staroj gardi“ atmosferskih motora i prilično je živahan ako se vozi samo vozač. Već sa drugim putnikom postaje tromiji a generalno se ne može pohvaliti da je elastičan pri niskim obrtajima. Naprotiv, da bi ste postigli snažnije ubrzanje potrebno je da ga „zavrtite“. Što se tiče međuubrzanja, morate da budete spremni da vratite stepen niže nego što ste inače navikli i to na bar 3500 o/min kako bi snažno povukao.

Bazni motor taman dovoljan za porodični auto
Bazni motor taman dovoljan za porodični auto

Ko ipak želi bolje performanse, Ford nudi stari dobri atmosferski 1,6 benzinac sa 105 KS, ali i poslednju reč tehnike u vidu novog trocilindričnog „ekobust“ turbo-benzinca i to u verzijama od 100 i 125 KS. Naravno, tu su i poznati dizelaši od 1,5 i 1,6 litara, s tim da je 1,5 izveden od dosadašnjeg 1,4 TDCi motora. Na akciji je samo model koji smo vam predstavili, tako da sve druge kombinacije znače i veću cenu. U svakom slučaju, za iznos od 10.990 evra izbor automobila sa ovakvim komforom i imidžom nije preveliki, pogotovo kada se u obzir uzmu potpuno novi modeli, kakav je i „B-maks“.

Aleksandar Bursać

IMG_6222

Niko kao „B-maks“

Osnovna ideja MPV modela u „B“ segmentu je da pruže prostranost kabine iz klase iznad, ali uz zadržavanje kompaktnih spoljašnjih dimenzija. Kao što smo već rekli, neki proizvođači su otišli korak dalje u pogledu praktičnosti a među njima je i Ford. Klizna zadnja vrata u „B-maksu“ u velikoj meri olakšavaju pristup zadnjim sedištima na uskim parking mestima, ne samo za ulazak odraslih osoba već pomažu prilikom postavljanja dečijeg sedišta. Na ovaj način imate maksimalnu širinu na uskim parkinzima gde kroz klasična vrata ni najvitkije osobe ne bi mogle da se provuku tako lako. MPV koncept omogućava izrazito povećan prostor za glavu putnika na zadnjim sedištima, tako da i vrlo visoke osobe nemaju problem sa komforom. Kolena takođe imaju natprosečan komfor za ovu klasu. Ipak, klizna zadnja vrata imaju i neka ograničenja. Njihov mehanizam je glavni krivac što pozadi udobno mogu da sede samo dve odrasle osobe u pogledu širine i mesta za ramena.

IMG_6215

Za razliku od nekih konkurenata, „B-maks“ nema pomeranje zadnjih sedišta po dužini, tako da je zapremina prtljažnika nepromenljiva. Deklarisanih 304 litra na papiru ne deluje baš sjajno, ali je u stvarnosti gepek vrlo prostran i upotrebljiv zbog svog pravilnog oblika. Ima duplo dno a daska koja deli prtljažnik lako može da se izvadi. Tu su i po dve kukice sa svake strane na koje možete da zakačite kese iz šopinga, čime eliminišete kotrljanje namirnica po gepeku.

MotorDuratecDirect-1

Proverena konstrukcija

Iako nove tehnologije i „daunsajzing“ preuzimaju primat, stari dobri atmosferski benzinci se i dalje ne daju, pogotovo kada su u pitanju niža nabavna cena i niži troškovi održavanja.

Zanimljivo je da žustar način vožnje sa naglim ubrzanjima ne podiže potrošnju, naprotiv. Auto smo preuzeli sa prosekom od 8,4 l/100 km a toliko smo i sami dostigli u gradskoj vožnji po centru Beograda. Međutim, kada smo primenili strategiju naglih ubrzanja, potrošnja je pala za dva decilitra. Suština je da se željena konstantna brzina dostiže ranije i sa većom lakoćom nego kada ste nežni sa papučicom gasa, pa je samim tim i potrošnja manja.

IMG_5893

Kada se uzme u obzir cena ovog automobila i snaga drugih modela koji su konkurentni po ceni i veličini, „ford“ ne zaostaje, naprotiv. U proseku je klase ali to ne znači da nije dovoljan za svakodnevno korišćenje i povremene odlaske van grada. Pri 80 km/h troši oko 4,5 a pri 130 km/h oko 7,3 l/100 km i to pri 3500 o/min u petom stepenu prenosa. To su sasvim razumni podaci za potrebe prosečne porodice. Održavanje nije skupo s obzirom da motor nema komplikovane i osetljive komponente a nema brige ni zbog eventualno lošijeg kvaliteta goriva.

IMG_5628

Srednja klasa komfora

Da „ford B-maks“ ne pripada klasi jeftinih automobila iako im cenovno konkuriše, govore i mnogi utisci iz vožnje. Zvučna izolacija kabine je vrlo dobra, čak toliko da u velikoj meri prigušuje i sopstvenu sirenu.

Ogibljenje je mekano podešeno, tako da svakodnevna vožnja po asfaltu punim sitnih neravnina ne predstavlja nikakav problem za ovaj auto. Iznenađujuće je stabilan u brzim prolascima kroz krivine i neće vas tako lako dovesti u neprijatnu situaciju, pogotovo ne zbog povećane visine u odnosu na klasične automobile.

IMG_6251

Ozvučenje za pohvalu

Zaista nismo očekivali specijalan kvalitet ozvučenja s obzirom da ga neki konkurenti uopšte nemaju u ovoj cenovnoj kategoriji. Ford je izdejstvovao dobar paket opreme koji podrazumeva šest zvučnika sa dobro projektovanom akustikom u pogledu frekventnog raspona. Iznenadilo nas je koliko su niski tonovi zaista niski, kao i to što je audio sistem softverski podešen tako da ne može da dođe do izobličenja zvuka usled nedostatka snage.

IMG_6249

I dizajn i kvalitet

Komande manuelne „klime“ u automobila uglavnom ne izgledaju lepo, čak su u većini slučajeva ružne sa potpunim odsustvom ideje i originalnosti. Međutim, Fordovi dizajneri su uspeli da generišu dozu plemenitog dizajna na detaljima kao što su komande ventilacionog sistema i klima uređaja. Izgledaju vrlo lepo a mogu da se pohvale i praktičnošću. Čak je i kvalitet tastera i okruglih aluminijumskih dugmića na vrlo visokom nivou.

IMG_6242

Nije se štedelo

Iako je u pitanju praktično bazni paket opreme za naše tržište, „B-maks trend“ je opremljen kožnim upravljačem sa komandama ozvučenja i elektro-podizačima sa automatikom za sva četiri prozora! To praktično znači da dužim držanjem tastera za otključavanje i zaključavanje na preklopivom ključu možete da otvarate i zatvarate istovremeno sve prozore, što je funkcija koju nemaju čak ni najbolje opremljeni modeli nekih marki

IMG_5589

Ford B-Max 1,4 Trend

Motor: 4 cilindra, zapremina 1388 ccm, snaga 66 kW (90 KS) pri 5750 o/min, maks. obrtni moment 125 Nm pri 4000 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: 4077/1751/1604 mm, međuos. rastojanje 2489 mm, prtljažnik 304/1372 l, rezervoar 48 l, masa 1275 kg, pneumatici 195/60 R 15

Performanse: maks. brzina 171 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,8 s, potrošnja 4,9/6,0/7,9 l/100 km, emisija CO2 139 g/km

IMG_6252

Oprema

Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. jastuk za kolena vozača, kontrola pritiska u pneumaticima, manuelni klima uređaj, el. podešavanje retrovizora sa grejačima, kožni volan, ICE Pack 2 paket (radio CD/MP3 sa 6 zvučnika, komande radija na volanu), automatski podizači sva četiri prozora sa pokretanjem preko daljinskog

IMG_5823

 

 

 

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring