Auto magazin

Glasajte za Colide Sprint da uđe u Lego proizvodnju

Glasajte za Colide Sprint da uđe u Lego proizvodnju
17.06.2020.

Lego kreacije automobila i drugih vozila su među omiljenim igračkama širom sveta. Zapravo, njihov status je mnogo više od igračke. One su izazov za dečiju maštu, pa i odraslih. Mnogi od dizajnera automobila svoje početke vezuju upravo za Lego kreacije.

Auto magazin Srbija Colide Sprint Lego

Među njima su se našli i ljubitelji koji su odrasli uz Lego, a kasnije kao profesionalci iz oblasti dizajna odlučili da izazov potraže upravo u osmišljavanju novih Lego kreacija. Na taj način su nastavili da neguju ne samo dete u sebi, već i da inspirišu neke nove klince, a možda i buduće dizajnere i konstruktore ali i sve druge da izraze svoju kreativnost i maštu.

Auto magazin Srbija Colide Sprint Lego

Jedan od njih je 41-godišnji Vibor Cavor. Rođen u Zagrebu, srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Školi primenjene umetnosti i dizajna, a Lego kreacije počeo je da slaže od malena. “Lego manija” na kratko ga je pustila tek u srednjoj školi. Godine 2008. učlanjuje se u jedini hrvatski Lego klub “Kockice” sa sedištem u Zagrebu, s kojim je učestvovao i na nekoliko izložbi u Hrvatskoj i zemljama Evrope.

Auto magazin Srbija Colide Sprint Lego

Između ostalih i u Danskoj – domovini Lego kocaka. Voli automobile, pogotovo oldtimere, a skuplja i makete i umanjene modele istih. Omiljeno prevozno sredstvo za vožnju predstavlja mu bicikl. Kao idealno zanimanje naveo bi dizajn automobila, onih od Lego kocaka. Među njima je i automobil Colide Sprint.

Auto magazin Srbija Colide Sprint Lego

Kao što mu ime govori, to je koncept futurističkog automobila. Zanimljiv je po tome što je za njegovu izradu autor Vibor Cavor proučavao kako pravi dizajneri rade automobile i ta iskustva iskoristio za gradnju Lego kockicama.

Bilo mu je potrebno oko četiri meseca da projekt bude potpuno završen. Kako je automobil neobičnog izgleda, bilo je i izazovnih delova tokom gradnje. Na primer, kabina i prednji deo su položeni pod uglom od 15° kako bi se dobilo na vizuelnoj dinamici.

Auto magazin Srbija Colide Sprint Lego

Vrata su klizna i otvaraju se unazad, što je prava stvar za ovakav tip automobila, nešto što je potpuno novo, a ne smetaju putnicima kad se otvore.

Vibor je obratio pažnju i na ekološke probleme. Danas je kod električnih automobila najveći problem kratak domet s jednim punjenjem, kao i dugo čekanje da se baterija ponovno napuni. Viborovo rešenje je postavljanje dve energetske ćelije u automobil koje bi se mogle lako izvaditi.

Auto magazin Srbija Colide Sprint Lego

Kada bi se domet istih smanjio, vozač bi stao na “pumpu”, platio i zamenio ispražnjene ćelije iz svog automobila napunjenima sa stanice, odnosno punjača. Slično kao što se zamenjuju plinske boce u domaćinstvu.

Ovaj zanimljivi projekat (čak mu je i ime posebno, ima samo jedno slovo l u imenu “Colide”) postavljen je na stranicu Lego Ideas. Ako skupi 10000 glasova, Lego će razmotriti mogućnost da ga pretvori u set koji će moći da se kupi u prodavnicama. Da bi došlo do toga, potrebni su i vaši glasovi 🙂 Trenutno projekat ima 2624 glasova.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ako u idućih 164 dana dođe do pola od ukupno potrebnih glasova (5000), skupljanje glasova će se produžiti za još 182 dana. Glasanje je besplatno, potrebna je samo kratka registracija.

[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/J_1nWtUn9Vs”][/vc_column][/vc_row]

Auto magazin Srbija Colide Sprint LegoAuto magazin Srbija Colide Sprint LegoAuto magazin Srbija Colide Sprint Lego

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Lifestyle Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]