Auto magazin

Harley Davidson Dyna Low Rider

Harley Davidson Dyna Low Rider
19.01.2015.
Povratak u sedamdesete

Motocikli Dajna familije Harli Dejvidsona inspirisani su stilom '70-ih godina prošlog veka. Najnoviji model u ovoj porodici je nedavno predstavljeni "lou rajder", koji nas je kao vremeplov vratio u deceniju u kojoj smo rođeni

Od kako postoji generalni zastupnik Harli Dejvidsona u Srbiji, želja nam je da testiramo neki motor koji je član Dajna (Dyna) porodice. Na godišnjim Demo turama, par godina u nazad, imali smo prilike da provozamo nekoliko modela, ali nikako da nam jedan stigne na gosotvanje u redakciju. Ove godine nam se ta želja ostvarila. “Jahali” smo “dajnu lou rajder”.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Primamljivi retro dizajn

 

Dajna porodica nastala je u poslednjoj deceniji 20. veka, a motocikli su inspirisani modelima iz sedamdesetih. Nedavno predstavljeni “lou rajder” tipičan je predstavnik ove grupe.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Pogledajte pažljivije i videćete obrtomer

 

Dodir bogate istorije Harli fabrike vidljiv je na prvi pogled. Od prednjeg bratobrana, fara, viljuške, preko rezervoara, sedišta i hromiranog izduva, sve nas vraća četiri decenije u nazad. Petoktake aluminijumske felne, crni ram, niz hromiranih detalja, baš svaki deo motora odiše bogatom tradicijom Harlija.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Pogled koji nas vraća četiri decenije unazad

 

Kombinacija natandžaste, tačnije ćilibar viski narandžaste i crne, samo je dodatno upotpunila savršen izgled ovog motora. Jasno vam je, jako nam se dopada njegov izgled. Pri tome, završna obrada i materijali su na najvišem nivou. “lou rajder” se možda nisko vozi ali to činite sa stlom koji je na najvišoj mogućoj lestvici.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Topični “old skul”

 

I najzad smo se našli u sedištu. U odnosu na predhodnu verziju, ergonomija je znatno napredovala. Sedište je baš nisko, ali uz mogućnost njegovog podešavanja odnosno pomeranja u nazad gde svaki santimetar mnogo znači, koliko god vozač visok bio noge mu neće biti zgrčene. Sedište ima i sjajnu potporu za ledja a sa visinom od samo 660 mm “lou rajder” je vrlo pogodan i za dame.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Udobno i lepo

 

Suvozačevo sedište je nešto neudobnije, te kao i uvek predlažemo, da ako planirate da se vozite u društvu odaberete neko od sedišta sa naslonom kojih u ponudi ima vrlo mnogo te će zadovoljiti svačiji ukus i potrebe. Ako se najviše vozite sami, a tek po nekad prevezete još nekog, onda će zadnje sedište uspešno odraditi svoj zadatak.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Motor ima zapreminu od 103 kubna inča odnosno 1690 ccm

 

Ubacismo ključ, pritisnu smo prekidač za startovanje motora i najzad osetismo miris benzina. Motor je zabrundao, a ceo “lou rajder” je zavibrirao. Osetne vibracije su nešto što bi moglo da zasmeta vozačima, pogotovo onima koji preferiraju japanske prouzvođače, ali zaljubljenicima u Harli je to deo svakodnevice.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Živahan i lak za upravljanje

 

Vožnja je prava uživancija. Položaj je relaksirajući a motocikl pod vama vrlo poslušan. Brzo odgovara na ručicu gasa i komande tela. Obara se lako, jedino što postoji bojazan da ako preterate sa nagibom u krivini pogotovo u desnu stranu, zakačite prigušivač auspuha. Jednako se dobro snalazi i u gradu i na utvorenom putu, a njegova masa od preko 300 kg, vozaču ne zadaje nikakve probleme. Kočniče odlično obavljaju svoju ulogu, jedino što je pozicija zadnje kočnica melo nelogično osmišljena. Doduše, mi je nismo ni koristili.

Na kraju, ukupan utisak koji je “lou rajder” ostavio na nas je više nego dobar. Sjajno se vozi i veoma lepo izgleda. Sa ovim motorom jednostavno ne možete biti ne primećeni. Velike ambicije fabrike sa ovim motorom, potpuno su nam jasne.
Nela T.

Harley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Tehnički podaci
Motor: četvorocilindrični, četvorotaktni, vazdušno hlađeni V2
Zapremina: 1.690 ccm
Snaga: 56kW (75 KS) pri 5010 o/min
Menjač: šestostepeni manuelni
Dužina: 2345 mm
Međuosovinsko rastojanje: 1630 mm
Visina sedišta: 660 mm
Masa: 302 kg
Pneumatici: Michelin 100/90B19 57H napred, 160/70B17 73V
Kočnice: dvostruki disk četvoroklipnim čeljustima napred, disk sa dvoklipnim čeljustima nazadHarley Davidson Dyna Low Rider Auto magazin

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]