Auto magazin

Honda CR-V 2,0 i-VTEC Lifestyle 4WD

Honda CR-V 2,0 i-VTEC Lifestyle 4WD
15.02.2014.
Privatni svemir

Četvrta generacija „honde CR-V“ nesumnjivo je prepoznatljivi naslednik prethodnih modela. Motori su stari ali je 4x4 sistem nov, kao i prostranija kabina sa kvalitetnijim materijalima. Uz sve to, cena je ostala gotovo nepromenjena

U vreme kada skoro svaki proizvođač automobila u svojoj ponudi ima lakog terenca, odnosno SUV vozilo, retka su i iznenađenja u pogledu dizajna i konstrukcije. Ipak, Honda je uspela da ostane dosledna prepoznatljivom dizajnu „CR-V“-a ali i da napravi auto koji se razlikuje od svih ostalih. Jedna od najvažnijih stavki je i to što je cena ostala praktično ista u odnosu na prethodnu, treću generaciju, tako da se najnoviji „CR-V“ može nabaviti već za 22.500 evra sa PDV-om. U pitanju je model sa pogonom samo na prednjim točkovima i dvolitarskim benzincem koji je dobio pet konjskih snaga. Tradicionalno, Honda nudi veoma bogat osnovni paket opreme koji, između ostalog, podrazumeva ESP, asistenciju pri kretanju na uzbrdici, senzore za pritisak u gumama, šest vazdušnih jastuka, start-stop sistem, veliki multifunkcionalni displej, alu-felne, automatsku „klimu“ sa dve zone, tempomat, sva četiri elektro-podizača prozora, i ozvučenje sa USB i AUX priključcima i komandama na upravljaču. Drugim rečima, ozbiljno će zainteresovati čak i kupce koji su planirali da kupe SUV model iz klase ispod, kao što je recimo „nisan kaškai“, koji je sa ekvivalentnim motorom jeftiniji svega hiljadu evra.

Auto koji je redakcija „Auto magazina“ testirala je demo primerak koji služi i za pokazivanje kupcima. Upravo zbog toga, opremljen je trećim po redu, „lajfstajl“ paketom opreme, kome nedostaje samo panoramski stakleni krov, elektro-pokretači kožnih sedišta i prtljažnih vrata pa da se može nazvati najbogatijim.

Nije baš za blato... Nije baš za blato...

Ni ovaj put nije izostalo zagledanje „honde“ na parkingu. Generalno se ne dešava baš često da nam ljudi prilaze i da se raspituju o novim modelima koje testiramo, ali „CR-V“ je definitivno privukao pažnju velikog broja ljudi. Kažu da ih najviše privlači dizajn, visoka tehnologija i prostrana kabina sa kvalitetnim materijalima. Kupce je danas jako teško prevariti a ova „honda“ se svojom opštom solidnošću izdvaja od konkurencije.

Treći po redu paket opreme Treći po redu paket opreme

Kabina je zaista prostranija nego do sada; to je posebno očigledno na zadnjim sedištima gde putnici imaju mnogo prostora za kolena, a s obzirom na širinu, ni tri odrasle osobe neće biti stisnute. Ipak, nestala je jedna osobina po kojoj je prethodni „CR-V“ bio prepoznatljv – u pitanju je centralna konzola koja je bila prekinuta u predelu kolena tako da ste vrlo lako mogli da pređete na sedište pored, bez preskakanja. Ni sa ovim novim a ujedno klasičnim rešenjem nije smanjen komfor visokih vozača – kolenom ne dodiruju centralnu konzolu na koju su, za svaku slučaj, postavljeni i tapacirani jastučići sa svake strane.

Tapacirani jastučići za kolena Tapacirani jastučići za kolena

Komandna tabla je dobila detalje koji se mogu naći na novoj generaciji “sivika”, kao što su prekidači i tasteri. Opšti utisak je da je završna obrada na vrlo visokom nivou, praktično kao u premijum segmentu. Dizajneri su se trudili da nema kič detalja i sjajnih površina, tako da dominira mat crna plastika visokog kvaliteta, od čega je veći deo mekan na dodir. Slična je situacija u tapacirunzima vrata. Kada se uzme u obzir i odličan kvalitet završne obrade u smislu da ništa ne zapinje i da je svaki prekidač prijatan i precizan za korišćenje, stiče se utisak da “CR-V” pripada premijum segmentu.

Moramo da pohvalimo veliki broj pregrada za odlaganje sitnica, kao i praktičnu ostavu ispod naslona za ruke u kojoj se nalaze USB i AUX konektori sa utičnicom 12V.

Prtljažnik zapremine 589 litara je veliki, pravilnog je oblika i vrlo je praktičan. Tu su kukice za kačenje kesa i nezaobilazna utičnica za struju. Hondini inženjeri su majstori za projektovanje konstrukcije zadnjih sedišta pa su ubacili mehanizam koji jednim potezom ručice u gepeku obara naslon zadnje klupe, istovremeno savijajući i naslon za glavu tako da se dobije apsolutna ravna površina tovarnog prostora. Najbogatiji paket opreme ima i motorizovana prtljažna vrata koja se otvaraju i zatvaraju jednim pritiskom na dugme.

Prtljažnik ima ravne stranice Prtljažnik ima ravne stranice

“Honda CR-V” se trenutno prodaje u verzijama sa 2,0 litarskim benzincem i 2,2 dizelom. S obzirom na cenu registracije, kupcima u našoj zemlji je zanimljiviji benzinac, pogotovo što može da se kupi sa kvalitetnim gasnim uređajem marke BRC čija se cena vrlo brzo isplati uz zadržavanje garancije. Upravo zato smo se odlučili da prvo testiramo benzinsku verziju za koju su nam mnogi rekli da je troma. Da li je baš tako? Proverili smo već na prvom uključivanju na auto-put. Ispostavilo se da auto savim pristojno ubrzava s obzirom na masu od preko tone i po i snagu koja je povećana za pet “konja” u odnosu na prethodnu generaciju. Veoma je elastičan i pri niskim obrtajima i sasvim je prijatan za svakodnevnu uobičajenu vožnju. Ukoliko želite nagla ubrzanja, moraćete da ga naterate na 4000 obrtaja kada počinje snažno da vuče; pri 5000 obrtaja se dodatno otkačinje i otkriva svoj sportski karakter uz rezak zvuk. Maksimalnih 155 “konja” se postiže pri visokih 6500 o/min i rado se vrti u tom visokom području. Sada će mnogi reći da je sve to lepo, ali i da se drastično odražava na potrošnju. Ispostavilo se da česta vožnja sa tako naglim ubrzanjima podiže prosek za svega litar, što svakako nije velika žrtva u poređenju sa užitkom.

Benzinac se lako vrti Benzinac se lako vrti

Na kraju testa, “CR-V” smo vratili sa prosekom od 9,3 l/100 km, iako smo se najvećim delom vozili po centru Beograda. Čak i kada smo ga resetovali da izmerimo prosek po ekstremnog gradskoj vožnji, prosek nije prelazio 10,0 l/100 km. Drugim rečima, apsolutno nije bilo velikog odstupanja od fabrički deklarisanog podatka. Ko želi, može i da uštedi; Zeleno dugmence sa leve strane volana je taster za aktiviranje ekonomičnog moda koji smo, da budemo iskreni, vrlo malo koristili. U stvari, probali smo ga u trajanju od svega nekoliko minuta vožnje po gradu i uverili se da se ne razlikuje od “eko” moda u “siviku”. Na taj način se praktično menja mapa ubrizgavanja kada motor postaje tromiji i nešto štedljiviji ali je prilično dosadno voziti auto sa “prigušivačem”, makar on i štedeo. Da se razumemo, nije to veliki gubitak snage, ali je dovoljan da nestane ona oštrina i elastičnost. Kada se sve varijante uzmu u obzir, ispada da se isplati voziti ga oštrije. Verzija sa 4×2 pogonom ima još bolja ubrzanja za oko pola sekunde i nešto manju potrošnju. Interesantan je i podatak da “CR-V 2,0 4×4” pri 130 km/h (na oko 3250 o/min) troši između 8 i 8,5 l/100 km, što je dobar rezultat za tako veliki i težak auto.

Potrošnja u gradu ne prelazi 10 litara Potrošnja u gradu ne prelazi 10 litara

Ponašanje u vožnji je takođe unapređeno – auto se zaista vozi kao limuzina, bez ikakvih podrhtavanja. Čak je i upravljanje vrlo direktno za jednog terenca a jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju su ograničenja visokoprofilnih pneumatika koji imaju niže limite proklizavanja u krivinama. Za svaku pohvalu je i odlično odrađena zvučna izolacija, tako da je u autu vrlo tiho i pri velikim putnim brzinama.

Inače, 4×2 varijante su dostupne samo u prva dva paketa opreme, a kupcima su na raspolaganju i verzije sa automatskim menjačem koje se mogu kombinovati samo sa 4×4 pogonom, bez obzira na motor. Ljubitelji dizelaša mogu da uživaju u “CR-V”-u sa dizelašem zapremine 2,2 litre od 150 “konja”, koji ćemo detaljnije predstaviti u nekom od narednih brojeva “Auto magazina”.

Aleksandar Bursać

Objavljeno u Auto magazinu broj 56, februara 2013.

Novi 4x4 pogon za teške terene Novi 4x4 pogon za teške terene

Novi 4×4 pogon

Pogon na sva četiri točka se razlikuje u odnosu na onaj kod prethodne generacije. Ranije su se ugrađivale dve hidraulične pumpe koje su aktivirale odgovarajuće spojnice u centralnom diferencijalu, a sada taj posao obavlja jedan elektro-motor i jedna pumpa. Rezultat je daleko brži odziv na trenutne potrebe za prenosom obrtnog momenta na odgovarajući točak, naravno, u kombinaciji sa ESP sistemom. Time je ostvarena i ušteda u masi, ali je najvažnije to što je u velikoj meri poboljšana trakcija i brzina reagovanja sistema u zavisnosti od uslova na putu. “CR-V” iz mesta uvek kreće sa sva četiri točka i odmah zatim prebacuje pogon na prednje ukoliko su za to stvoreni uslovi.

Obaranje jednim potezom Obaranje jednim potezom

Praktična zadnja sedišta

Hondini inženjeri su neprikosnoveni u projektovanju zadnjih sedišta. U “džezu” i “siviku” su toliko praktična da se donji deo podiže u vis i sklapa uz naslon, tako da se u auto može ubaciti i manji frižider po visini.

Kod “CR-V”-a nije primenjen ovaj sistem, ali je zato postavljen mehanizam koji se povlačenjem ručice smeštene u gepeku jednim potezom obara naslon zadnjih sedišta, sa istovremenim savijanjem naslona za glavu. Time se dobija potpuno ravan tovarni prostor koji omogućava prevoz i vrlo kabastih predmeta.

Udobno ogibljenje Udobno ogibljenje

Honda CR-V 2,0 i-VTEC Lifestyle 4WD

Motor: zapremina 1997 ccm, snaga 114 kW (155 KS) pri 6500 o/min, maks. obrtni moment 192 Nm pri 4300 o/min, menjač 6 stepeni, manuelni, centralni diferencijal sa elektro-motorom i jednom hidrauličnom pumpom

Dimenzije: 4570/2096/1685 mm, međuos. rastojanje 2630 mm, odstojanje od tla 165 mm, prtljažnik 589 l, masa 1517 kg, rezervoar 58 l, pneumatici 225/60 R 18

Performanse: maks. brzina 190 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,2 s, potrošnja 6,3/7,4/9,3 l/100 km, emisija CO2 173 g/km

IMG_9632

Oprema

Standard: ABS, EBD, BA, VSA (ESP), TSA (kontrola stabilnosti prikolice), ELR (prednji pojasevi sa dvostepenim zatezačima), senzori u pneumaticima, HAS (asistencija prilikom kretanja uzbrdo), prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, ECON mod za ekonomičnu vožnju, start-stop sistem, dnevna LED svetla, el. preklopivi retrovizori sa auto. spuštanjem u rikvercu, automatski klima uređaj sa dve zone, tempomat, el. automatski podizači sva četiri prozora, prednji i zadnji parking senzori, kamera za parkiranje, blutut konekcija, alarm, senzori za kišu i farove, auto. zatamnjivanje unutrašnjeg retrovizora, kožni volan i ručica menjača, sedišta sa kombinacijom kože i alkantare, bi-ksenonski farovi sa podešavanjem snopa u krivini, automatska duga svetla, premijum ozvučenje sa sabvuferom i USB i AUX priključcima, dodatno zatamnjena zadnja stakla, sedišta sa grejačima i el. podešavanjem lumbalne podrške, alu-felne prečnika 18 inča.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]