Auto magazin

Peugeot 108

Peugeot 108
15.02.2014.
Stiže i najmanji "lav"

Pežo nije ostao dužan Renou - prikazao je serijsku verziju svog najmanjeg modela - "108" koji će imati prednji pogon a kao i do sada, razvijen je u saradnji sa Sitroenom i Tojotom, od kojih takođe možemo očekivati bratske modele

Pravo iznenađenje nakon “reno tvinga” stiže u vidu “pežoa 108”. Zašto su Francuzi odabrali baš prethodna dva dana da javnosti predstave svoje najmanje automobile, nije poznato. U svakom slučaju, svetska premijera je zakazana za početak marta i Salon automobila u Ženevi.

Po ugledu na 208 i 308 Po ugledu na 208 i 308

Kao i u slučaju prethodnika, “pežoa 107”, novi “108” je razvijen u zajedničkoj saradnji Pežoa, Sitroena i Tojote, tako da novi “C1” i “ajgo” takođe možemo očekivati u Ženevi.

Auto je dug svega 3,47 metara i kraći je od, recimo, “folksvagena ap!”. Takođe, može da se pohvali malom masom od svega 840 kilograma, što znači da će performanse i ekonomičnost biti na pristojnom nivou.

Predviđena su dva trocilindrična motora zapremine 1,0 i 1,2 litra sa 68, odnosno 82 KS Predviđena su dva trocilindrična motora zapremine 1,0 i 1,2 litra sa 68, odnosno 82 KS

Kada smo već kod performansi, pokretaće ga 1,0 VTi trocilindrični benzinac sa 68 “konja” koji pokreće prednje točkove preko petostepenog menjača. Za razliku od dosadašnje ponude motora kod “stosedmice”, u “108” će se ugrađivati i 1,2 trocilindrični benzinac sa 82 KS. Moći će da se naruči i sa petostepenim poluatomatskim menjačem, dok dizel verzija za sada nije planirana.

Imaće verzije sa troja i petora vrata Imaće verzije sa troja i petora vrata

Što se tiče dizajna, primetno je da su uzor bili “pežo 208” i novi “308”. Ima mnogo više haj-tek detalja nego do sada, uključujući i sedmoinčni displej za multimediju i putne informacije uključujući i navigaciju. Čak je predviđeno da najbolje opremljene verzije imaju i beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

Zapremina prtljažnika je u proseku klase – 196 litara sa kitom za reparaciju pneuatika, odnosno 180 litara sa rezervnim točkom.

Novina je uvođenje varijante sa mekim krovom pokretanim elektro-motorom Novina je uvođenje varijante sa mekim krovom pokretanim elektro-motorom

Interesanto je da će u ponudi, osim verzije sa troja i petora vrata, biti i kabriolet, odnosno verzija sa mekim krovom širine 80 i dužine 76 cm. Naravno, personalizacija se podrazumeva, tako da će kupci moći da prilagode boju i detalje automobila po svojoj želji.

Puneumatici će biti dimenzija 165/65 R 14 i 165/60 R 15; prednje točkove će kočiti ventilirajući diskovi a zadnje doboši.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Julijana Golub
    Julijana Golub June 22, 12:38

    Imam peugeot 107 htjela bih ga zamjenit na 108 ali tek kad budu imali dizrl ako ne onda ostaje po starom jer on je dizel sa malom potrošnjom i u svemu sam zadovoljna s njim samo ima jadnu manu pre lagan je za svoju jačinu motora

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad