Infiniti FX30d S

Infiniti je nastao kao luksuzna marka namenjena pre svega tržištu Severne Amerike. Međutim, od nedavno je počelo širenje u Evropu, pa naši kupci mogu da ga kupe i u Srbiji. Na testu se našao najprestižniji model, "FX"

Test “infinitija FX30d S” objavili smo u Auto magazinu broj 35, februara 2011. godine

Infiniti je tek nedavno počeo da osvaja tržište Evrope, tako da je još uvek vrlo redak prizor na Starom kontinentu. Vozeći se bogatijim gradovima Zapada, lakše ćete naići na neki retki oldtajmer, nego na Infiniti. Na tržištu premijum automobila, kakav je ovaj veliki SUV, dobar deo ekskluzivnosti je upravo činjenica da je retkost.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Dobar deo ekskluzivnosti Infinitija je upravo činjenica da je retkost

 

Jednostavno, ne želite da parkirate svog skupog metalnog ljubimca ispred omiljenog kafića i u krugu od petnaestak metara vidite bar još tri slična primerka. Biti jedinstven i mističan je dobar deo onoga što od prestižnog i skupog automobila treba očekivati.

Nema sumnje da ćete u Srbiji biti više nego zapaženi i jedinstveni. Da, ima nekoliko “infinitija FX” i prethodnog modela, ali su oni uglavnom uvezeni iz Amerike, a po nama, model prilagođen našem kontinentu izgleda bogatije i prijatnije.

Za proboj na tržište Srbije, uvoznik Infinitija, beogradski Grand Motors se odlučio za najprestižniji model “FX”. “Ekipa” na koju se luksuzni krosover namerio nije ni malo naivna. Tu su “BMW X5/6”, “mercedes ML”, “audi Q7”, pa čak i “porše kajen”. Očigledno je da ciljna grupa za ovaj auto postoji, a smatramo da je “FX” tako konstruisan da će lako naći svoje mesto.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbijaauto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Za veliki infiniti se ne može reći da je previše lep, ali je svakako jedinstven

 

Kao prvo, tu je dizajn. Infiniti i Nisan, kao majka kompanija predstavili su koncept kupe-SUV-a daleko pre BMW-a. Za veliki “infiniti” se ne može reći da je previše lep, ali je svakako jedinstven, elegantan i prestižan. Osnovna kupeovska linija je obogaćena brojnim detaljima, tako da ga je jednostavno nemoguće ne zapaziti.

Fotogafije mu ne čine dobro, pošto tek kada stanete pored auta možete da shvatite koliko je masivan.

Ogromna maska hladnjaka deluje kao da je u stanju da usisa neki omanji auto, a krila i hauba su izraženo profilisani.

Pogledajte samo točkove na “infinitiju”. Naplaci imaju prečnik od 21 inč, a na autu deluju savršeno skladno i nenapadno, kao “četrnaestice” na “puntu klasik”.

Samo ta činjenica govori koliko je ceo auto glomazan. O ukusima ne treba raspravljati, ali primećujemo da je dizajn urađen sa puno mere i ukusa i čak i hromirani delovi, poput škrga isisnika na prednjim krilima ne deluju suviše, ili kič.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Ogromna maska hladnjaka deluje kao da je u stanju da usisa neki omanji auto

 

Ovakav balans napadnog, ali elegantnog može da napravi samo fabrika sa bogatim nasledstvom i kulturom. Sa dužinom od oko 4,9 metara, “FX” je sličan limuzinama E segmenta, s time što je još širi. Kada krenete ovim SUV-om u grad naoružajte se strpljenjem, pošto parkiranje ovog kolosa nije ni malo naivno.

Sledeća stvar koja ide u prilog “FX-u” je kabina. Prvi detalj koji vam upadne u oči kada otvorite vrata je koža na sedištima. Miris i tekstura već nagoveštavaju da se radi o nečem posebnom, a onda vam dodir, mekan kao bebina, znate već šta, potvrdi da se radi o materijalu najvišeg kvaliteta.

Opštem utisku doprinosi dijagonalni štep koji donosi sportski, “old skul” osećaj. I pre nego što počnete da negodujete da je koža leti topla, a zimi hladna, Infiniti se složio sa vama i u prednja sedišta je ugradio sistem za grejanje i hlađenje vazduhom koji prolazi kroz pore na koži. U efikasnost sistema smo se uverili, a koliko će biti zdrav za vaša krsta, ostaje da se vidi.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Miris i tekstura kože nagoveštavaju da se radi o nečem posebnom

 

Naravno i ostali materijali i komande su vrhunski. Kod ovakvih automobila, više ne možete da gledate samo da li je plastika mekana i dobro uklopljena, već morate da obratite pažnju na svaku sitnicu, detalje, dizajn, boje i osvetljenje.

Kod Infinitija je ovo na nivou, ili bolje, od najboljih ponuda u klasi, a to opet zavisi od ličnih afiniteta.

Evo primera: iza upravljača se nalaze tasteri za manuelnu, sekvencijalnu promenu brzina. Ove “šamaraljke” su napravljene od brušenog aluminijuma, ali to nije bilo dovoljno za Infiniti, pa su ih dizajneri presvukli kožom po obodu gde ih dodiruju prsti vozača.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Kod Infinitija je kabina na nivou, ili bolja, od najboljih ponuda u klasi

 

I u kabini se Infiniti poslužio sličnim, napadnim dizajnom, s time što je ipak umereniji i sa menje detalja. To je dobro, pošto bi se vozač i putnici inače izgubili u detaljima. Komandna tabla je podeljena u dva lučna dela ,a vozač i suvozač su odvojeni velikom centralnom konzolom.

“FX” je veliki auto i u njega se treba popeti. Kada se smestite, videćete da su sedišta prilično blizu poda, tako da sedite zavaljeno i opušteno kao u limuzini. Slična je i zadnja klupa koja je podeljena na dva jednaka dela i ima mogućnost podešavanja nagiba naslona.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Zadnja klupa je podeljena na dva jednaka dela i ima mogućnost podešavanja nagiba naslona

 

Prostor za kolena je pristojan, na klupu udobno mogu da se smeste dva odrasla putnika, ali se stiče utisak da je kabina manja nego što spoljne dimenzije auta nagoveštavaju. Slično je i sa prtljažnikom koji u osnovnoj konfiguraciji ima 410 litara, a može da se proširi do 1305 litara. Ipak, s obzirom na namenu auta, ovo je sasvim dovoljno.

“Infiniti FX” je jedan od onih automobila koji vam pružaju utisak potpune izolovanosti od sveta, kao da se vozite na letećem ćilimu. Zvučna i mehanička izolacija su vrhunske, tako da retko koji zvuk, ili vibracija dopiru do putnika.

I ogibljenje je podešeno prilično mekano, tako da nije dovoljno reći da dobro upija rupe i neravnine. Možda je bolji opis da se ogibljenje nosi sa neravnom svakodnevicom na potpuno drugi način u odnosu na ono što smo navikli. Tu i tamo po neki trzaj i blago plivanje, u maniru najboljih limuzina.

Upravo zbog toga ćete imati potrebe da se naviknete na vožnju automobila. Pokreti i njihanje karoserije će vam sugerisati da auto možda nije najstabilniji, tako da ćete morati da verujete modernoj mehanici i moćnim točkovima.

Kada se malo opustite, shvatićete da ovaj “FX” može puno toga i da je vrlo bezbedan i pouzdan.

Ipak, nas nije inspirisao na previše brzu i razuzdanu vožnju, što generalno svaka limuzina čini. Najbolje smo se osećali kada smo sporo krstarili slušajući muziku preko vrlo kvalitetnog Bouz audio sistema sa deset zvučnika.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
U svakodnevnoj vožnji rad sedmostepenog automatika se ne primećuje

 

Za osvajanje Evrope, Infiniti je po prvi put u svojoj istoriji ugradio dizel motor u svoj auto. Izabrali su motor koji je nastao u studijima Reno-Nisana. U pitanju je V6 turbo dizel, koji se ugrađuje u “reno lagunu 3” i “nisan patfajnder”.

Ono što je jedinstveno za Infiniti je novi sedmostepeni automatski menjač koji snagu dovodi do sistema za prenos snage na sva četiri točka. Menjač radi upravo onako kao što smo i očekivali. U svakodnevnoj vožnji ga bukvalno nismo primećivali.

Ako ubrzavate sa pola gasa, što je više nego dovoljno za gradsku vožnju, brzine se menjaju na oko dve hiljade obrtaja i to tako brzo i neprimetno, kao da se ništa nije dogodilo. Ako zahtevate maksimalno ubrzavanje, promene brzina će se blago osećati, ali je ubrzanje tako mirno i kontinualno, da smo izvadili iz ormana uređaj za merenje performansi, pošto nismo mogli da poverujemo fabričkim podacima o ubrzanju.

Auto tako neprimetno “proždire” kilometre da je prosto idealan za duge puteve.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Prtljažnik ima visoku ivicu

 

Motor je vrlo uglađen i snažan i odlično se uklapa u ceo koncept prestižnog SUV-a. On razvija maksimalnu snagu od 238 KS pri opuštenih 3750 o/min i maksimalni obrtni moment od 550 Nm pri 1750 o/min. Dve tone težak auto ima maksimalnu brzinu od 212 km/h, a iz mirovanja do 100 km/h treba mu 8,3 sekunde. Pored dobrih performansi, ovaj motor krasi i ekonomičnost.

Test smo završili prosekom od 12,3 litara. Po gradu troši oko četrnaest litara, a na otvorenom troši od 7,5 litara, pa sve do dvanaest litara, u zavisnosti od stila vožnje. Još jedan podatak pokazuje koliko su dobro upareni motor i menjač, a to je da auto ne troši mnogo više kada ga vozite oštro i brzo. Nikada nije povećavao potrošnju iznad 15,5 litara.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Trolitarski V6 turbo-dizel troši između šest i šesnaest litara goriva

 

Veliko crveno slovo “S” pored oznake modela na vratima prtljažnika označava nivo opreme. U ovom slučaju to je “S premijum”. Spisak opreme je zaista predugačak da bi navodili svaku stavku, pa ćemo se koncentrisati na neobičnije uređaje.

Recimo, tu je adaptivni kruz krontrol sistem, navigacija koja i dalje nema adekvatnu mapu Srbije, ali ima glavne saobraćajnice i ćirilična slova. Tu su i automatski dvozonski klima uređaj, stakleni krovni otvor, audio sistem sa deset zvučnika i hard diskom od 30 gigabajta, vrata prtljažnika sa automatskom bravom, bi ksenon farovi koji se pomeraju ka temenu krivine, senzori za kišu i farove, kao i beskontaktni ključ.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija
Infiniti vas čini drugačijim i visokom društvu širom Evrope

 

Dolazak Infinitija na tržište Srbije je značajan događaj i sasvim je sigurno da za ovu premijum marku ima dovoljno mesta. Odvažan potez Grand Motorsa, koji srdačno pozdravljamo.
Ivan Katunac

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija

Adaptivni tempomat
Adaptivni tempomat će vam uveliko olakšati vožnju na daljim relacijama. Sve što treba da uradite je da podesite brzinu kojom želite da vozite i opustite se. Ako naiđete na sporiju kolonu, auto će usporiti i pratiti auto ispred, i to na rastojanju koje mu vi zadate. Auto po potrebi čak i snažno koči, tako da vas saobraćaj neće iznenaditi. Kada se situacija ispred vas rasčisti, auto će ponovo ubrzati do zadate brzine.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija

Četvore oči
Već smo napomenuli kako je prilično teško parkirati “infiniti” u gradu, ali ipak u rukavu imate trik koji će vam jako olakšati situaciju. Auto je opremljen kamerama sa svih strana, koje vam na velikom displeju ne prikazuju samo situaciju spreda i pozadi, već i kompletnu sliku automobila iz ptičije perspektive. Uz senzore napred i pozadi, jednostavno nećete imati izgovor ako ga ogrebete prilikom manevrisanja.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija

Gama na okupu
Test “infinitija FX” koji ste pročitali, objavljen je u Auto magazinu pre više od četiri godine, kada je Grand Motors tek počeo da uvozi ovu marku automobila. Infiniti je u međuvremenu dobro prihvaćen u Evropi i Srbiji, pa je proširena gama i ponuda. Prošle nedelje smo imali priliku da se upoznamo sa kompletnom ponudom Infinitija i saznamo kakvi su im dugoročni planovi u Srbiji. O svemu tome, imaćete priliku da se upoznate u narednom, osamdesetom broju Auto magazina koji će na kioske stići sledeće nedelje.

auto magazin magazinauto.com infiniti fx 30d s test srbija

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring