Auto magazin

Jubileji: 130 godina Mercedes Benza

Jubileji: 130 godina Mercedes Benza
03.06.2016.
Srećan 130.

Da li postoji neko ko nije čuo za Mercedes-Benz? Teško! Marka automobila koja predstavlja simbol neprestanih tehničkih inovacija i prestiža, nastala je kao logičan nastavak pronalazačke i preduzetničke delatnosti pionira automobilske industrije

Godine 1871. Karl Benc i njegov partner August Riter osnovali su mehaničarsku radionicu. Partner se pokazao kao nepouzdan i već posle prve godine postojanja Benc je otkupio Riterov udeo u preduzeću, osnovao firmu „Benz&Cie“ i posvetio se realizaciji svojih zamisli.

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

Karl Benc na svom prvom automobilu

Na bazi Otto četvorotaktnog motora, prvobitno patentiranog 1886. godine, deset godina kasnije patentirao je bokser motor. Već 1885. proizveo je i svoj prvi „motorvagen“ na tri točka, opremljem motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, te na taj način zaslužio titulu pronalazača modernog automobila.

Osim ovoga, treba reći da je Benc patentirao i regulator brzine, paljenje pomoću varnice strujom iz akumulatora, svećicu, kvačilo, menjač, hladnjak vode i druge delove današnjeg automobila. Godine 1887. Benc je proizveo i treću verziju svog vozila i izložio je na salonu „Pariz Ekspo“, a sledeće godine dobio je i svog prvog kupca.

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

Fabrički parking 1953. godine

Pred sam kraj 19. veka, fabrika je zapošljavala 430 radnika, a sa 572 proizvedena vozila, bila je najveća fabrika automobila na svetu. Godine 1909. vozilo „blicen benc“ je sa motorom zapremine 21,5 litara i 200 KS sa 202,68 km/h postavilo brzinski rekord (kasnije poboljšan na 228 km/h), koji narednih 10 godina nije oborilo ni jedno vozilo na putu, šinama ili nebu.

Paralelno sa razvojem ove kompanije, druga dvojica Nemaca ostaće takođe upamćeni kao pioniri automobilske industrije. Gotlib Dajmler i Vilhelm Majbah osnovali su „Dajmler Motoren Geselšaft“ (DMG), a 1889. proizveli su i svoj prvi zajednički automobil.

Auto magazin 130 godina mercedesa Sportski automobili_resize

Na postulatima čuvenog kupea 300 SL nastali su neki od fenomenalnih prototipova i sportskih automobila

Preduzetnik Emil Jelinek, kupio je 1896. godine prvi automobil „DMG feniks“. Početkom 1900. poručio je još dva trkačka vozila „DMG feniks“ i prijavio ih za takmičenje pod nazivom „Mercedes“, kako se inače zvala njegova ćerka.

Jelinek je sa svojim novim velikim porudžbinama znatno pomogao razvoj kompanije „DMG“ i postao njen član upravnog odbora. Nakon toga, kompanija se okreće razvoju sportskih automobila i 1901. beleži veliki uspeh na trci u Nici, nakon čega je vođa sektora za odnose sa javnošću francuskog automobilskog kluba, Pol Mejan, izgovorio proročanske reči: „Ušli smo u eru Mercedesa“!

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

I posle trideset godina od prestanka proizvodnje još uvek je sinonim za Mercedes – W123

Za vreme Prvog svetskog rata, preduzeća „Benz&Cie“ i „DMG“ su zbog vojnih porudžbina znatno uvećala proizvodnju, a zatim su je smanjili kada je u godinama posle rata poražena Nemačka ušla u duboku ekonomsku krizu.

Godine 1924. ova dva preduzeća su potpisala pogodbu o zajedničkim interesima, koja je važila do 2000. godine i objedinili su sve glavne funkcije oba preduzeća. Tako su se 28. januara 1926. kompanije konačno udružile u novu firmu „Daimler-Benz AG“, a sve svoje automobile su od tog datuma označavali kao Mercedes-Benz.

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

Jedan od najelegantnijih modela u portfoliju – W126 kupe

Oni su kao znak i dalje upotrebljavali srebrnu trokraku zvezdu koju je koristio Dajmler, ne bi li pokazao mogućnost korišćenja njihovih motora na zemlji, u vodi i u vazduhu. Firma je razvijala i unapređivala nove sklopove i tehnologije kako bi omogućili što udobniju, sigurniju i masovniju eksploataciju svojih vozila.

Mogu se pohvaliti i primenom prvih kompresora u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, neposredno po završetku Prvog svetskog rata. Ne treba zaboraviti još jedan izum koji je otvorio novu stranicu u istoriji konstruisanja motora – 1937. godine predstavljeno je sistem za direktno ubrizgavanje goriva.

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

Legendarni O302 je pionir modernih autobusa

Razvijen je za avionske motore, a već tokom 1954. godine direktno ubrizgavanje je ponuđeno u legendarnom kupeu „300 SL“. To je bilo prvo vozilo u istoriji opremljeno četvorotaktnim motorom koji se napajao pomoću direktnog ubrizgavanja goriva u cilindre. Performanse? Šestocilindrični motor snage 215 KS čuvenom „SL-u“ je omogućavao dostizanje maksimalne brzine od čak 260 km/h!

Dajmer-Benz je pionir i u proizvodnji dizel motora. Prvi serijski putnički automobil na svetu opremljen dizel motorom, „260D“, predstavljan je1936. godine. Najveći adut bila mu je potrošnja goriva.

Auto magazin 130 godina mercedesa O303_resize

Dugo vremena je bio najprodavaniji autobus na svetu – O303

Krajem 1951. u Mercedes-Benz-ovim pogonima nastala je i prva samonoseća karoserija za model “180D”, koja je značila i novi koncept u pogledu bezbednosti. Najluksuzniji model, “S klasa” predstavljena je1965. godine dok je legendardni terenac “G klase” prikazan 1979. i do danas se proizvodi.

Danas je Dajmler jedan od najvećih proizvođača putničkih i komercijalnih vozila u svetu. Njihova vozila prepoznatljiva su po svom stilu, luksuzu, kvalitetu i bezbednosti. U vremenu kada je mnogo toga promenljivo za samo jedan treptaj oka, jedna rečenica Gotliba Dajmlera će zauvek ostati smernica ovog brenda: „The best or nothing“. Srećan rođendan!
M. Derbogosijan

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

Postavka trkačkih modela u muzeju Mercedesa

Impresivna trkačka istorija
Tokom 30. godina prošlog veka, „srebrne strele“ su sa Alfredom Nojbauerom ušle u legendu. Bili su prisutni i na samom početku Formule 1. Posle velike nesreće 1955. godine na trci u Le Manu, na neko vreme je obustavljeno aktivno učešće u formuli 1. Iako se od 1980. ponovo vraćaju kao dobavljač motora, tek od 1988. se aktivno vraćaju na staze, kao Meklaren Mercedes, sa kojim beleže značajne rezultate. Mercedes je danas aktivan u tri svetska šampionata: formuli 1, formuli 3 i DTM-u.

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

Limuzina mercedes 600 landole – još uvek izaziva strahopoštovanje

Bezbednost: Sistemi sa tri slova
Bezbednost je uvek bila jedan od glavnih motiva Mercedesovim inžinjerima. Tako su 1965. u Mercedesu počeli sa ugradnjom sigurnosnih pojaseva pričvršćenih u tri tačke, 1978. su patentirali sistem protiv blokiranja kočnica (ABS), 1980. su u ponudu uveli vazdušne jastuke, a 1986. sistem za sprečavanje proklizavanja točkova (TCS). Od 1987. do 1992. Mercedes je u saradnji sa kompanijom Boš radio na razvoju elektronske kontrole stabilnosti vozila (ESP), kao i sistema pojačavanja sile kočenja – „brejk asist“ (BAS).

Auto magazin srbija 130 godina mercedes benza jubilej 130 years of mercedes

Najdugovečniji model je “mercedes G-klase”

 

 

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Igor Mercedes
    Igor Mercedes June 21, 01:25

    Šta reći za najbolje automobile iz Mercedesa koji još uvek plene poglede građana Srbije. Sa malim zakašnjenjem srećan rođendan 🙂

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]