Auto magazin

Kako motorno ulje utiče na performanse DPF filtera i zašto je važno odabrati ispravno motorno ulje za dizel motore s DPF-om?

Kako motorno ulje utiče na performanse DPF filtera i zašto je važno odabrati ispravno motorno ulje za dizel motore s DPF-om?
07.07.2021.

DPF filter – šta je to i čemu služi?

Davne 1969. Daimler-Benz je razvio prvi “filter za čađ” baziran na vlaknastim materijalima i testiran u izduvnim ssistemima privrednih vozila, zajedno sa nemačkom firmom MANN & HUMMELIN. Svrha u početnoj fazi razvoja ovog filtera bila je zadržavanje većih čestica čađi u izduvnom sistemu, s obzirom da je dokazano da takve čestice prouzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme.

Po statistikama, naime, čak 91% svetske populacije živi na mestima gde koncentracija zagađujućih materija u vazduhu premašuje granične vrednosti. Zbog toga su se tokom godina razvijale nove tehnologije i uređaji sa ciljem da zadovolje sve strože zahteve zaštite prirode. Današnja vozila čak 95% manje zagađuju vazduh u poređenju sa vozilima iz 1970. godine.

Presek DPF filtera

 

Jedna od tehnologija smanjenja zagađenja okoline jesu DPF filteri (Diesel Particulate Filter) koji su se razvijali kroz vreme – počevši od filtera na bazi vlakana pa sve do vrlo složenih keramičkih sistema protoka izduvnih gasova, s jednim ciljem – izdvojiti sve krute čestice koje zagađuju okolinu i koje su opasne su za naše zdravlje. Takvi filteri dobro rade svoj posao … sve dok se ne napune!

Zašto je bitno  koristiti adekvatno i visokokvalitetno motorno ulje?

Proizvođači automobila s DPF filterom uvode proces regeneracije filtera koji čisti i prazni filter pun čvrstih čestica. Upravo u tom procesu adekvatno i kvalitetno motorno ulje igra vrlo značajnu ulogu. Postupak procesa regeneracije započinje podizanjem temperature do one granice na kojoj sagorevaju koncentrisane čestice čađi. Jedan od načina da se to postigne jeste ubrizgavanje veće količine dizel goriva i njegovo odvođenje sa izduvnim gasovima u DPF.

Šematski prikaz rada DPF filtera

Ovaj proces uzrokuje dva problema: motorno ulje ulazi u DPF zajedno s gorivom i dizel gorivo ulazi u uljni karter. Mešanje dizel goriva s motornim uljem smanjuje viskoznost ulja zbog čega takvo ulje ne može zaštititi komponente motora i pravilno ih podmazivati. To će takođe uzrokovati značajan pad pritiska ulja s neželjenim učincima na performanse motora. Dakle, te male količine goriva koje odlaze u karter uzrokuju razređivanje i razgradnju ulja čime ulje gubi svojstva podmazivanja, slabije uklanja toplotu i ne štiti delove motora od korozije! Zbog toga sva motorna ulja kompatibilna s DPF filterom moraju imati dodatnu sposobnost da zadrže sva svoja svojstva uz efekt razređivanja ulja gorivom.

Uz to, motorno ulje s visokim postotkom sulfata, fosfora i sumpora (SAPS) ne samo da će uticati na rad DPF filtera, već će i začepiti filter čestica i smanjiti njegov kapacitet. Iz tog razloga sva motorna ulja moraju biti kompatibilna s DPF filterom što znači da moraju imati nizak nivo sulfata, fosfora i sumpora.

MOTUL 8100 motorna ulja su visokokvalitetna, a pojedina su formulisana tako da budu u potpunosti kompatibilna s DPF filterima.

Ukoliko želite da zaštitite motor svog automobila i produžiti vek trajanja DPF filtera, koristite visokokvalitetno motorno ulje koje je kompatibilno s DPF filterom!


 

Potražite sledeće MOTUL proizvode:

 • Motul 8100 X-clean EFE 5W30
 • Motul 8100 X-clean+ 5W30
 • Motul 8100 X-clean 5W40
 • Motul 8100 Eco-clean+ 5W30
 • Aditiv DPF clean

 

Motul 8100 X-clean EFE 5W30

Napredno 100% sintetičko motorno ulje koje osigurava visoku zaštitu svih delova motora i ekonomičnost potrošnje goriva. Odobreno od strane BMW Grupe, General Motorsa, Opela, Mercedesa i Volkswagena za “Extra Fuel Economy”, tj svojstva izuzetne uštede goriva. Posebno formulisano za automobile najnovije generacije s benzinskim i dizel motorima, s prirodnim usisavanjem ili turbo-kompresorom, direktnim ili indirektnim ubrizgavanjem.

Standardi: ACEA C2/C3, API SN

Odobrenja proizvođača: BMW LL-04, Opel GM dexos2™, MB 229.52, VW 505 01, Fiat 9.55535-S1/S3

 

 

 

 


 

Motul 8100 X-clean+ 5W30

Potpuno 100% sintetičko motorno ulje posebno razvijeno za novu generaciju VAG (Volkswagen, Audi, Škoda i Seat) automobila, kao i za Mercedes-Benz i BMW motore, benzinske ili dizel, norme EURO 4 i EURO 5 s fleksibilnim intervalima zamene ulja. Kompatibilan s DPF filterima krutih čestica.

Standardi: ACEA C3

Odobrenja proizvođača: BMW LL-04, MB 229.51, Porsche C30, VW 504 00 – 507 00.

 

 

 

 


 

Motul 8100 X-clean 5W40

Potpuno 100% sintetičko motorno ulje za automobile najnovije generacije. Odgovara za turbo dizel motore s direktnim ubrizgavanjem (common-rail ili “pumpa-dizna” sistem) ili benzinske motore norme EURO 4 ili EURO 5 koji zahtevaju ACEA C3.

 

Standardi: ACEA C3, API SN/CF

Odobrenja proizvođača: VW 502 00 / 505 00 / 505 01, BMW LL-04, Porsche A40, Ford WSS M2C 917A, MB 229.51, Opel GM dexos2™, Renault RN 0700, RN 0710, Fiat 9.55535-S2.

 

 

 

 


 

Motul 8100 Eco-clean+ 5W30

Potpuno 100% sintetičko motorno ulje visokih performansi, posebno dizajnirano za motore automobila koji zahtevaju nisko trenje, niski HTHS i nizak nivo sulfata, fosfora i sumpora (low SAPS). Pogodno za benzinske i dizel motore najnovije generacije, norme EURO 4, EURO 5 i EURO 6. Kompatibilno s katalitičkim katalizatoromi DPF filterima čestica čađi.

Standardi: ACEA C1, JASO DL-1

Odobrenja proizvođača: Ford WSS M2C 92C 934B, Jaguar ST JLR.03.5005

 

 

 


Aditiv MOTUL DPF CLEAN

Izuzetno moćan aditiv za sve vrste dizel motora sa DPF filterom

 • Aditiv visokih performansi za smanjivanje količine čađi
 • Smanjuje emisiju izduvnih gasova
 • Poboljšava performanse motora, kompatibilan sa svim dizel motorima
 • Za optimalno funkcionisanje svih komponenti sistema i efikasne performanse motora
 • Pomaže regeneraciju filtera čestica čađi
 • Poboljšava hladni start
 • Sadrži aditiv koji kada se doda u gorivo formira katalizator (FBC) koji kao takav efikasno funkcioniše u komori za sagorevanje
 • Regeneriše brzo i kompletno, kompletne naslage čađi sagorevaju za 2-3 minuta (poredeći sa obloženim filterskim sistemom sa vremenom sagorevanja od 20 do 30 minuta, (veoma često i nepotpunom regeneracijom)
 • Pozitivan efekat na potrošnju goriva (moguća ušteda oko 2-3 %) zbog smanjenog pritiska u sistemu
 • Radi sa svim vrstama dizel goriva uključujući i one sa viskom sadržajem sumpora
 • Dokazano i testirano na preko 100.000 vozila
 • Praktično iskustvo velikih razmera uključujući i OEM (Volkswagen) već više od 15 godina

 

MOTUL je prvi proizvođač maziva na svetu koji je još davne 1953. izumeo prvo multigradno motorno ulje, 1966. godine prvo polusintetičko motorno ulje, a 1971. prvi na svetu započeo je proizvodnju 100% sintetičkog motornog ulja!

Ukoliko niste sigurni koje je MOTUL motorno ulje najbolje za vaš auto, preporuku možete pronaći na MOTUL online savetniku za maziva – na linku Motul Lubricant Advisor

 

Za dodatna pitanja, savete, pomoć, informacije ili saradnju obratite nam se s poverenjem!

   

facebook.com/motulsrbija

 

Uvoznici za Srbiju:

MASS Company d. o. o.

Jovanke Radaković 84b
11160 Beograd, Srbija

T +381 11 7857 000
F +381 11 7857 009
E-mail: office@mass.rs

WINT d. o. o.

Omladinskih brigada 102
11070 Novi Beograd, Srbija

T +381 11 228 43 63
E-mail: info@wint.rs

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Jel prodajete drzace za akumulator [...]

Bolji je Opel Grandland x 2.0 d. [...]

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Preuzmite Auto magazin za android