Auto magazin

Kia sa narodom radi na budućnosti električnih vozila

Kia sa narodom radi na budućnosti električnih vozila
19.02.2019.

Kia Motors Europe počinje s ‘Električnom misijom’ na najnaprednijim tržištima za električne automobile – na severu Evrope, a njen partner pri tom projektu je preduzeće World Shopper, koje se bavi istraživanjem automobilske delatnosti.

‘Električna misija’ s Kia e-Nirom će posetiti mesta i ljude, koje spaja struja

Ekipa World Shoppera, koju čine istraživači iz automobilske industrije, 13. februara je ispred Kijinog evropskog sedišta u Frankfurtu krenula na put s potpuno električnim krosoverom e-Niro.

Projektna ekipa će u narednih deset dana posetiti mesta na severu Evrope, što će im pomoći kod kreiranja budućnosti električne mobilnosti. Na toj misiji s e-Nirom će kroz Nemačku, Holandiju, Dansku, Švedsku i Norvešku preći više od 4.000 kilometara.

Razgovori s vlastima, poslovnim ljudima i korisnicima električnih i plug-in hibrida

Analitičari World Shoppera će se susresti s glavnim akterima elektrifikacije u svakoj od tih zemalja i pomoću intervjua s regionalnim vlastima, savetnicima i poslovnim ljudima iz prve ruke dobiti uvid u trendove električne mobilnosti u Evropi.

Istraživači će se susresti i s korisnicima, koji će podeliti svoja iskustva o punjenju vozila i raspoloživoj infrastrukturi, a i pregledati šta mogu da urade kako bi električna i hibridna vozila postala ‘nova uobičajena’ vozila.

Kia i World Shopper će na Salonu u Ženevi objaviti izveštaj o uvidu u budućnost električne mobilnosti

Kvalitativni rezultati projekta Električna misija biće predstavljeni na Kijinim društvenim kanalima i objavljeni u novom izveštaju, kojeg će predstaviti na martovskom Salonu automobila u Ženevi. Izveštaj će čitaocima omogućiti pristup podacima na zabavan način, a Kiji omogućiti da svojim kupcima širom Evrope i dalje pruža najprimerenija električna vozila i s tim povezane usluge.

 

e-Niro u prodaji u Evropi; nulte emisije i čak 455 km dometa s jednim punjenjem

Kijin prvi potpuno električni krosover e-Niro nudi domet do 455 kilometara s jednim punjenjem (odn. do 615 kilometara u gradu). Novi Kia e-Niro, koji se već prodaje u nekim evropskim zemljama, nudi veći domet od mnogih benzinskih vozila i većine električnih vozila (čak  i više od mnogo skupljih električnih vozila), uz nulte emisije izduvnih gasova.

Njegova jedinstvena kombinacija stila i praktičnosti dolazi zajedno s Kijinom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja obuhvata i baterije i elektromotor.

Kia e-Niro je na raspolaganju s litijum-jonskom polimernom baterijom kapaciteta od 64 kWh ili s baterijom kapaciteta 39,2 kWh, koja nudi domet do 289 km. Za punjenje baterije snažnije varijante e-Nira (64 kWh) na brzim punionicama snage 100 kW sa 20% na 80% baterije potrebne su samo 42 minute.

Novi e-Niro praviće društvo postojećim varijantama klasičnog hibridnog i plug-in hibridnog Nira, koji su od lansiranja 2016. godine širom sveta prodati u više od 250.000 primeraka – od toga u Evropi više od 90.000.

S obzirom da su u mnogim zemljama EU i EFTA kupcima električnih i plug-in vozila na raspolaganju brojne povlastice (oslobođeni dodatnih dažbina, besplatan parking na posebnim parkinzima, dozvola za vožnju na saobraćajnim trakama namenjenim javnom prevozu i sl.) i subvencije (npr. u Sloveniji subvencija za el. vozila iznosi 7.500 evra, a za plug-in hibride 4.500 evra, u Hrvatskoj za el. vozila čak 80.000 kuna/ 10.803 evra odnosno 40.000 kuna / 5.402 evra za plug-in vozila), koje bitno utiču na omasovljavanje ovakvih vozila, nadamo se da će i kod nas kupcima novih vozila biti na raspolaganju neke od gore navedenih povoljnosti.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Besplatni servis Auto magazina

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Nesto se meni ovde ne dopada, ali nisam siguran sta. Mozda mi eksterijer ne ide [...]

Najprodavaniji auto na svetu bez dizel agregata. Izgleda dizeli lagano odlaze u istoriju. [...]

Odavno nisam video unutrasnjost koja me je toliko odusevila, kao oldtajmer. [...]

Citroen C5 2.gen će privući vozače svojim dizajnom, modernom tehnologijom, uglavnom bogatom opremom, udobnošću vožnje [...]

Poptuno nepotrebna stvar. Ne znam zašto trošiti resurse na ovao. Inače na ulazak 5G tehnologije [...]

Pozz,, Iamam problem sa mercedesom A clase 2005g. Auto ima ugradjen alarmi do sjuce je sve bilo [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »