Auto magazin

Kia sa narodom radi na budućnosti električnih vozila

Kia sa narodom radi na budućnosti električnih vozila
19.02.2019.

Kia Motors Europe počinje s ‘Električnom misijom’ na najnaprednijim tržištima za električne automobile – na severu Evrope, a njen partner pri tom projektu je preduzeće World Shopper, koje se bavi istraživanjem automobilske delatnosti.

‘Električna misija’ s Kia e-Nirom će posetiti mesta i ljude, koje spaja struja

Ekipa World Shoppera, koju čine istraživači iz automobilske industrije, 13. februara je ispred Kijinog evropskog sedišta u Frankfurtu krenula na put s potpuno električnim krosoverom e-Niro.

Projektna ekipa će u narednih deset dana posetiti mesta na severu Evrope, što će im pomoći kod kreiranja budućnosti električne mobilnosti. Na toj misiji s e-Nirom će kroz Nemačku, Holandiju, Dansku, Švedsku i Norvešku preći više od 4.000 kilometara.

Razgovori s vlastima, poslovnim ljudima i korisnicima električnih i plug-in hibrida

Analitičari World Shoppera će se susresti s glavnim akterima elektrifikacije u svakoj od tih zemalja i pomoću intervjua s regionalnim vlastima, savetnicima i poslovnim ljudima iz prve ruke dobiti uvid u trendove električne mobilnosti u Evropi.

Istraživači će se susresti i s korisnicima, koji će podeliti svoja iskustva o punjenju vozila i raspoloživoj infrastrukturi, a i pregledati šta mogu da urade kako bi električna i hibridna vozila postala ‘nova uobičajena’ vozila.

Kia i World Shopper će na Salonu u Ženevi objaviti izveštaj o uvidu u budućnost električne mobilnosti

Kvalitativni rezultati projekta Električna misija biće predstavljeni na Kijinim društvenim kanalima i objavljeni u novom izveštaju, kojeg će predstaviti na martovskom Salonu automobila u Ženevi. Izveštaj će čitaocima omogućiti pristup podacima na zabavan način, a Kiji omogućiti da svojim kupcima širom Evrope i dalje pruža najprimerenija električna vozila i s tim povezane usluge.

 

e-Niro u prodaji u Evropi; nulte emisije i čak 455 km dometa s jednim punjenjem

Kijin prvi potpuno električni krosover e-Niro nudi domet do 455 kilometara s jednim punjenjem (odn. do 615 kilometara u gradu). Novi Kia e-Niro, koji se već prodaje u nekim evropskim zemljama, nudi veći domet od mnogih benzinskih vozila i većine električnih vozila (čak  i više od mnogo skupljih električnih vozila), uz nulte emisije izduvnih gasova.

Njegova jedinstvena kombinacija stila i praktičnosti dolazi zajedno s Kijinom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja obuhvata i baterije i elektromotor.

Kia e-Niro je na raspolaganju s litijum-jonskom polimernom baterijom kapaciteta od 64 kWh ili s baterijom kapaciteta 39,2 kWh, koja nudi domet do 289 km. Za punjenje baterije snažnije varijante e-Nira (64 kWh) na brzim punionicama snage 100 kW sa 20% na 80% baterije potrebne su samo 42 minute.

Novi e-Niro praviće društvo postojećim varijantama klasičnog hibridnog i plug-in hibridnog Nira, koji su od lansiranja 2016. godine širom sveta prodati u više od 250.000 primeraka – od toga u Evropi više od 90.000.

S obzirom da su u mnogim zemljama EU i EFTA kupcima električnih i plug-in vozila na raspolaganju brojne povlastice (oslobođeni dodatnih dažbina, besplatan parking na posebnim parkinzima, dozvola za vožnju na saobraćajnim trakama namenjenim javnom prevozu i sl.) i subvencije (npr. u Sloveniji subvencija za el. vozila iznosi 7.500 evra, a za plug-in hibride 4.500 evra, u Hrvatskoj za el. vozila čak 80.000 kuna/ 10.803 evra odnosno 40.000 kuna / 5.402 evra za plug-in vozila), koje bitno utiču na omasovljavanje ovakvih vozila, nadamo se da će i kod nas kupcima novih vozila biti na raspolaganju neke od gore navedenih povoljnosti.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dobro, ali mnogo malo [...]

Isti problem i ja kod citroen xsara pikasso 1.8 menjao sam kompresor sve pokušavao i [...]

Ovo nije prva objava, gde se pominju lego kockice i to u najboljem svetlu :). [...]

Sigurno je lepša od konkurenata. [...]

Izvanredno izgledaju. Stilski, ali nenapadno. Za pozeleti! [...]

Svaka cast, cega su se setili! Sjajna ideja i koncept! [...]

Preuzmite Auto magazin za android