Ko je napravio prvi klima uređaj za automobil?

U 21. veku gotovo neizbežni klima uređaj, za mnoge je evropske i azijske proizvođače još pre desetak godina bio priličan bauk. Ipak, to ne znači da je AC novitet u automobilima.

Prvi put je predstavljen daleke 1940. godine u “pakardu”. Do kraja šezdesetih u SAD postao je toliko popularan da je zabeleženo da je 1969. godine čak polovina novih automobila imala ugrađenu “klimu”. Postojalo je čak i rešenje naknadne ugradnje rashladnog sistema ispod komandne table.

Ovakva manija je čak navela tadašnje medije da kabriolete proglase “mrtvim” pošto je rashlađeni vazduh daleko prijatniji od prirodnog. To mišljenje je potrajalo dok se vozači kabrioleta nisu navikli na sve blagodeti vožnje sa spuštenim krovom i uključenom klima uređajem.


 

Kmagazinauto.com_prvi-pobednik-f1O JE BIO PRVI ŠAMPION FORMULE 1?

Prvi šampionat formule 1, po aktuelnim pravilima, osvojio je Đuzepe Farina 1950. godine u Alfa Romeu, ispred svog klupskog druga Huana Manuela Fađa.

 

 

 

 

 


 

magazinauto.com_najvise-kilometara

KOJI JE AUTOMOBIL PREVALIO NAJVIŠE KILOMETARA?

Auto koji je zvanično prešao najviše kilometara jeste “volvo P1800S”, vlasnika sa Long Ajlenda, koji je za sobom ostavio 4,86 miliona kilometara. Prethodni rekorder bio je “mercedes 240D” sa pređenih 4,6 miliona kilometara.

 

 

 

 

 


 

magazinauto.com_pranje-vozila

DA LI ČESTO PERETE SVOJ AUTOMOBIL?

Čak 53 procenta vlasnika automobila pere svoje ljubimce jednom mesečno, dok 16 procenata nikada ne peru svoje automobile.

 

 

 

 

 


 

2 KOMENTARA

  1. Kabriolet je jedno, a auto sa klimom nesto drugo. kabriolet treba da ima onaj ko u takvim kolima ume da uziva, a klima nam je neizbezna u danasnje vreme.

  2. Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki su i taksisti koji ne uključuju klimu. IMa mišljenje da se mnogo troši goriva kada se uključi rashađivanje, ali nije to tolika potrošnja. Posebno ako se ima u vidu mučenje u pregrejanom vozilu

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring