Ko pređe više od 10.000 km – veća taksa

Ministarstvo zaštite životne okoline Hrvatske namerava da vladi predloži povećanje ekološke naknade za vozila koja godišnje pređu više od 10.000 kilometara

Kako piše zagrebački “Jutarnji list” a prenosi “B92”, naknada bi za njih bila veća od 15 do 40 kuna (250 do 650 dinara) godišnje u zavisnosti od pređene kilometraže i količine emisija ugljen dioksida.

Usvoji li vlada taj predlog, ekološka naknada za vozila koja godišnje pređu više od 10.000 kilometara povećala bi se u proseku za 15 kuna, za one koji pređu od 20.000 do 30.000 kilometara za 30 kuna godišnje, a one iznad 30.000 kilometara naknada bi poskupela za 40 kuna godišnje.

Stručnjak za saobraćaj Željko Marušić ocenio je da je povećanje cene ekološke naknade pogrešno jer je reč o demagoškoj meri “koja vodi u slepu ulicu, premda je namera bila put prema pravednosti”.

To je kao kad bi vam zdravstveno osiguranje bilo skuplje ako se više lečite, rekao je Marušić.

Predložena mera i nije toliko ni loša, ali sam protiv jer je to pogrešan pristup budući da se na gorivo plaćaju nesrazmerno velika davanja, jer kada vozite puno kilometara onda itekako kroz gorivo platite i sve ostalo. To je jednostavno loš put, smatra Marušić.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring