MAN TGE u ažuriranoj varijanti spreman za radne zadatke

MAN TGE dobija sveobuhvatno ažuriranje funkcija i enterijera za modelsku godinu 2025. Nije iznenađenje, jer su VW komercijalna vozila u približno isto vreme modifikovala skoro identični Crafter.

TGE dobija potpuno novu arhitekturu mreže na vozilu. Sa novom generacijom upravljačkih jedinica, ispunjeni su veći zahtevi za sajber bezbednost, a aktivna i pasivna bezbednost za vozače i druge učesnike u saobraćaju značajno je povećana uz pomoć novih sistema asistencije vozaču.

MAN TGE

MAN TGE je sada bolje zaštićen od digitalnih manipulacija i neovlašćenih promena softvera vozila, i takođe je spreman za buduće digitalne online usluge. Još jedna prednost je sposobnost za Over-the-Air ažuriranja, što čini posete servisu za softverska ažuriranja nepotrebnim, a stabilnost softvera se time kontinuirano poboljšava.

Kombinacija novih upravljačkih jedinica, kao i novih radarskih senzora i kamera omogućila je značajan napredak sistema bezbednosti i asistencije vozaču. Potpuno novi su, na primer, sistemi asistencije za mrtav ugao i upozorenje pri pokretanju. Ovi sistemi su sada standardni za sve MAN TGE preko 3,5 t sa N2 homologacijom i opcioni za vozila sa N1 homologacijom.

MAN TGE

Nova su i opcionalno dostupna asistencijska sistema, Cruise Assist i Cruise Assist Plus, kao i asistent za skretanje. Pored toga, gotovo svi sistemi su revidirani i funkcionalno prošireni. Značajna je i proširena lista standardno ugrađenih sistema asistencije. U svakom MAN TGE Next Level biće standardno ugrađeni sistemi za prepoznavanje umora, informacije o saobraćajnim znakovima, inteligentni pomoćnik za brzinu, pomoćnik za hitno kočenje, pomoć pri parkiranju, aktivni pomoćnik za zadržavanje u traci, tempomat i indikator pritiska u gumama.

Novi u standardnoj opremi za MAN TGE sa N1 homologacijom su vazdušni jastuk za suvozača i snimanje nesreća. Ovo drugo beleži i skladišti ključne parametre i informacije povezane sa sudarom neposredno pre, tokom i odmah nakon sudara. Na ovaj način, važni podaci su dostupni za istraživanje nesreća i analize performansi sigurnosnih uređaja. Za vozila sa N2 homologacijom vazdušni jastuk za suvozača i dalje je opcionalno dostupan.

MAN TGE

Pored toga, TGE Next Level dobija mnogo novih udobnosti: novu kontrolnu tablu sa digitalnim instrumentima i veliki touch ekran za upravljanje funkcijama vozila i infotainment sistemom. Obimno revidirana elektrika i elektronika vozila u kombinaciji sa novim vozačevim radnim mestom i novim i unapređenim sistemima asistencije podižu TGE, prema MAN-u, na novi nivo, zbog čega je dobio nadimak “Next Level”. Proizvodnja prvih modelskih varijanti počinje u junu 2024, a druge slede tokom godine.

Zbog nedostatka velikih promena (takođe kod VW Crafter) u izgledu, MAN Truck & Bus je kreirao suptilan vizuelni akcenat sa TGE Next Level Edition, koji je već dostupan za naručivanje. Edicija se sastoji od boje lansiranja Pale Copper Metallic, poklopaca retrovizora u Piano Black, srebrne lajsne na branik, pločice “Next” na prednjoj masci i 17-inčnih aluminijumskih felni u srebrnoj ili opcionalno u crnoj boji.

MAN TGE

U pogledu pogona, postoji mala promena u portfoliju. Ostaje 2,0-litarski turbodizel motor, kao i izbor između manuelnog menjača i 8-stepenog automatskog menjača. Zbog slabe potražnje kupaca, osnovni motor od 75 kW (102 KS) više nije u ponudi. Stoga su standardno dostupne tri opcije snage: 103 kW (140 KS), 120 kW (163 KS) i 130 kW (177 KS).

Potpuno nova je kontrolna tabla u MAN TGE, koja sada ima centralno postavljen slobodno stojeći touch ekran. Novo je razvijen i ergonomski volan, preko kojeg se mogu direktno birati novi sistemi asistencije. Novi kombinovani instrument je standardno potpuno digitalizovan i nudi vozaču brojne mogućnosti za individualno prilagođavanje prikaza i informacija.

MAN TGE

Najupadljiviji element nove kabine je novi infotainment sistem MAN Media Van. Tri varijante su dostupne: standardno ugrađeni MAN Media Van sa 10,4-inčnim ekranom, MAN Media Van Navigation istog formata (plus opcionalne funkcije) i MAN Media Van Navigation Business sa 12,9-inčnim ekranom. Za bolju komunikaciju sa zadnjim redom sedišta u dvostrukoj kabini mogu se izabrati mikrofon napred i zvučnici pozadi. Ova opcionalna funkcija se zove In-Car Communication.

Potpuno novi sistemi asistencije vozaču za mrtav ugao i upozorenje pri pokretanju biće standardno ugrađeni u TGE sa N2 homologacijom, a opcionalno ponuđeni za TGE sa N1 homologacijom. Sistem za mrtav ugao nadzire područje mrtvog ugla pored vozila (u zavisnosti od levog ili desnog saobraćaja) i smanjuje rizik od sudara sa biciklistima prilikom skretanja. Ovaj sistem se može opcionalno proširiti na nadzor sa obe strane. Sistem za upozorenje pri pokretanju nadzire područje ispred vozila pomoću multifunkcionalne kamere i radara, i pomaže u izbegavanju sudara sa pešacima ili biciklistima prilikom pokretanja. Kod oba sistema, vozač je optički i zvučno upozoren.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring