Auto magazin

Mazda pomaže u idealnoj poziciji sedenja za volanom

Mazda pomaže u idealnoj poziciji sedenja za volanom
06.09.2023.

Pravilan položaj sedenja je bitan za vozača iz više razloga. Bezbednost mora da bude na prvom mestu. Svaki instruktor u akademiji bezbedne vožnje reći će vam da je pravilan ugao nogu u odnosu na papučice ili pravilan položaj tela i volana nešto što se ne sme potceniti. Ali šta uraditi ako instruktor vožnje nije u blizini kada prvi put sedate u svoj novi automobil?

Mazda je došla do odgovora na ovo pitanje i on se krije pod nazivom Mazdin jedinstveni sistem personalizacije. Nobuaki Tabata, rukovodilac programa u Odeljenju za razvoj integrisanog sistema i njegov tim bavili su se činjenicom da zaista većina vozača ne zna kako za sebe da pronađe najbolju poziciju za vožnju. Koristeći prepoznavanje lica i vrhunsku tehnologiju, proces daje individualizovane preporuke za maksimiziranje i udobnosti i bezbednosti.

Optimalno pozicioniranje vozača je uvek bila ključna komponenta u razvoju svakog Mazdinog vozila. Međutim, Mazdini istraživači su nedavno otkrili da manje od 50% vozača zauzima ispravnu poziciju u smislu udobnosti, bezbednosti i kontrole vozila. Rešenje je sistem personalizacije za vozača.

Mazda

Sistem koristi kameru okrenutu prema vozaču kako bi omogućio tehnologiju procene telesne konstitucije. Nakon što vozač ručno unese svoju visinu pomoću upravljačke kontrole (ovo treba uraditi samo pri prvom postavljanju), sistem zatim izračunava i nudi najbolji položaj za tu osobu na osnovu položaja njenih očiju. Naravno, vozač može da poništi i modifikuje taj položaj ako to želi.

Kada vozač ugasi motor i otpusti kopču sigurnosnog pojasa, sedište i upravljač se automatski odmaknu kako bi vozač lakše izašao iz automobila.

„Ovu funkciju smo razvili koristeći ogromnu količinu podataka,” objašnjava Tabata. “Nakon što prepoznavanje lica identifikuje vozača, sistem na osnovu procene telesne građe može da predloži kako treba prilagoditi položaj sedenja. To je kao podučavanje vozača na osnovu iskustva proizvođača.”

Mazda

A određivanje savršene pozicije za vožnju je samo početak. “Grubo govoreći, pripremeljeno je  više od 100 stavki za personalizaciju za ovaj automobil pomoću sistema za prepoznavanje lica”, nastavlja Tabata.

“Drugi primeri uključuju individualna prilagođavanja zvuka muzike, glasnoću bezbednosnih upozorenja i ambijentalno osvetljenje, koje se može podesiti i prilagoditi za određene vozače.”

Pomoću ove genijalne tehnologije prepoznavanja lica, Mazda nastoji da smanji stres vozača pre nego što putovanje uopšte započne. Pritom je vožnja Mazde opremljene sistemom personalizacije za vozača ne samo sigurnija nego i udobnija i zabavnija za sve, a vozač i putnici podjednako uživaju u većoj opuštenosti.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]