Auto magazin

Mercedes A200 CDI AMG Sport

Mercedes A200 CDI AMG Sport
20.02.2014.
Pirueta

Mercedes je nedavno predstavio potpuno izmenjen auto za svoj uvodni model, "A-klasu". Umesto prilično dosadnog MPV-a, pred nama je čistokrvni hečbek pun karaktera i odličinih voznih osobina

Vežite se polećemo! Spremite se za puno uzbuđenja u vožnji, jer testiramo “mercedes A-klase”. Ne, zaista, zaboravite na onaj bledi, bezlični MPV koji je Mercedes zadnjih petnaestak godina pravio naslovljen pre svega domaćicama koje razvoze decu u školu. Pred nama je pravi, čistokrvni hečbek niže srednje klase, auto koji smo priželjkivali od trenutka kada je Mercedes rešio da prestane da ekskluzivno pravi automobile sa pogonom na zadnjim točkoima. I ne, ne sekirajte se. Mercedes nije zaboravio na porodice i praktičnost. U prodaji imaju svoju novu “B-klasu”, odlično multifunkcionalno vozilo sa prostranom kabinom. Međutim, mi smo sada ovde da vidimo šta je Mercedes pripremio za nas koji ne razmišljamo samo mozgom, već i srcem, za ljubitelje uzbudljive vožnje, ali i za one koji jednostavno ne žele svu onu često nepotrebnu sveupotrebljivu priču, već žele “pravi” auto.

IMG_5484

Zanimljiva perspektiva

Veliki zaokret je napravljen i novi model je sada pred nama, duži, primetno niži i širi. Elegantnih proporcija, agresivnih detalja, futurističkog dizajna. Od velike nemačke “trojke”, ovaj automobil deluje najsvežije i najopuštenije, kao da je u startu namenjen mlađoj publici, ili bar ljudima kojima je opuštenost i sport u krvi, bez obzira na godine. Ovaj auto je pravi “pit-bul” u fraku i ništa nije moglo da ga spreči da dominira svojom pojavom na ulici, bez obzira u kom delu grada se njime pojavili i koji se ostali automobili oko njega nalazili.

“Mercedes” koji vam prikazujemo se izgledom, pre svega detalja na prednjoj maski i braniku, dosta razlikuje od “normalne” braće. To je zasluga “AMG Sport” paketa koji se doplaćuje nešto preko dve i po hiljade evra i koji vredi svaki cent. Izgled je samo deo njegove vrednosti, a o glavnim atributima pričaćemo nešto kasnije. Vratimo se sada na auto. Ako vas je karoserija iznenadila svojom pojavom, kabina će vas ostaviti bez daha. Da, znamo, pročitali ste ovu rečenicu već u nekim novinama. Međutim, ovaj put, stvari su zaista takve!

Kabina je izrazito futuristička i sportski agresivna. Iako osnovni izgled deluje pomalo konzervativno, a koji “nemac” nije, stvar je u detaljima. Oni su tu da vas uzbude. I svaki put kada uđete u auto naićićete na neki detalj koji će vam privući pažnju. Opet, auto nije pretrpan nepotrebnim elementima koji su tu samo da bi nakitili kabinu, kao kod nekih jeftinijih marki koji se trude da skrenu pažnju na sebe. Šta prvo upada u oči? Recimo, sportska sedišta sa naslonom za glavu integrisanim u naslon u retro fazonu. Ili možda hromirani okrugli otvori za ventilaciju, takođe u starinskom stilu, koje smo, doduše, već videli na nekim starijim modelima Mercedesa. Da ne pomislite da Mercedes želi da profitira od svepopularnog podsećanja na prohujale decenije, tu je ekran centralnog računara i navigacije koji izgleda kao nasađen tablet računar. E, to je nešto što pripada aktuelnim trendovima, kao i mekani materijal na središtu komandne table koji imitira karbon-fiber. No, nećemo da licitiramo, razgledajte auto, zaintrigiraće vas. Svratite do lokalnog salona, sedite u njega, opipajte. Uživo je potpuno drugačiji nego na papiru, ili ekranu. Tek kada udahnete mirise kože koji se šire kada otvorite vrata, kada shvatite koliko je kvaka kvalitetna, koliko su materijali mekani i prijatni, koliko je svaki panel dobro uklopljen, osetićete da je ovo pravi “mercedes” ma koliko mladalački i opušteno izgledao. Upravo ove senzacije odvajaju automobile premijum segmenta od onih koji se vode pod “učestvovali su”…

Kvalitetno i mladalački Kvalitetno i mladalački

A kada budete seli za njegov upravljač shvatićete da možete (sedište se inače podešava po visini u velikom razmaku) da sedite vrlo nisko, zavaljeno i sportski, upravo onako opušteno i prijatno kako niste ni znali da možete u nekom od onih automobila čiji stil nosi troslovni prefiks. Da, iz ovakve vrste automobila se nešto teže izlazi, ali se zato u njima mnogo bolje vozi i uživa; nama je to više nego opravdan kompromis.

Kabinom ovog test automobila dominira crna boja, ali kod dobrih firmi sve možete personalizovati, pa kabina može biti i cela u krem boji, kao što smo imali prilike da vidimo na promociji. Upravo je ta mogućnost personalizacije harizma premijum brendova, ali ovde se već ponavljamo iz broja u broj Auto magazina. Na slikama možete da primetite kako su stakla “A-klase” izrazito mala. Taj osećaj se prenosi i u kabinu, gde imate osećaj da ste odvojeni od spoljnog sveta. Ušuškanost donosi posebnu dimenziju komforu i prestižu, a vozaču nešto više muke prilikom provlačenja, ili parkiranja, pošto se ivice karoserije mogu samo naslutiti. Na svu sreću testirani auto je imao senzore napred i pozadi sa sistemom za automatsko paralelno parkiranje, koji je zaista sposoban da auto parkira na iznenađujuće uska mesta i za razliku od sličnih, služi svrsi. Tu je i (doplaćena) kamera za pogled u nazad prilikom vožnje u rikverc koja može dodatno da pomogne neiskusnim vozačima.

Ekran podseća na tablet računare Ekran podseća na tablet računare

Napred se sedi vrlo udobno, sa puno mesta i bez detalja koji bi ometali komfor. Pozadi je nešto drugačija priča, pošto je prostor za glavu i noge dovoljan osobama visine do oko 185 cm. Prtljažnik ima zapreminu 341 litar, što je ispod proseka niže srednje klase. Utovaru i istovaru prtljaga ne pomaže ni visoka i prilično uska donja ivica prtljažnika. Međutim, pre nego što se okrenete MPV/SUV automobilima, pružite šansu ovom klasičnom hečbeku. I on može lako i lepo da opsluži manju porodicu.

Pozadi nema previše prostora Pozadi nema previše prostora

U redu, ako krenete na letovanje, zimovanje, ili duži put, možda će vam zatrebati krovni prtljažnik, ali kao što smo već naglasili, kod ovog “mercedesa” najbolje stvari se događaju kada “paktreger” ostavite u podrum, a decu kod bake i sa društvom ili voljenom osobom pođete besciljno po krivudavim putevima. E, tu je glavna osobina “AMG Sport” paketa koji smo pomenuli ranije. On donosi ukrućeno ogibljenje i osamnaestoinčne naplatke sa niskoprofilnim “ranflet” gumama.

Za razliku od klasičnih verzija, ova “A-klasa” je postala prava neman na drumu. Upravljač je veoma oštar sa dobrim osećajem za limite. Ulazak u krivinu je jedan od najagilnijih i najboljih u klasi. Auto vam pruža izuzetno mnogo pouzdanja i sposoban je da istrpi ogromnu bočnu silu u krivinama, tu je opet među najboljima u klasi. Ako baš preterate, prilično naglo, ali i blago će otklizati prednjim delom. Tu će vas spasiti odmereno dodavanje volana i odlična elektronika, ali će auto ostati nem na trkačke trikove i neće hteti da “izbaci” zadnji deo i namesti se u krivinu kao najbolji hečbek sportki modeli u klasi. Međutim, moramo da podsetimo da ovo ni izdaleka nije najsportskija verzija u Mercedesovoj gami, tako da je dosta vozačkog talenta ipak ostalo za naprednije verzije. To nije umanjilo naše oduševljenje u vožnji i činjenicu da je ovo jedan od najupravljivijih hečbeka u klasi.

AMG ogibljenje je vrlo tvrdo AMG ogibljenje je vrlo tvrdo

Na žalost ovakvi atributi dolaze sa svojom cenom, a to je u ovom slučaju osetljivost na kratke udarne rupe. U ovom “AMG-ovanom” modelu se izraženo osećaju i mogu da dosta naruše komfor u vožnji. Za utehu, točkovi nikada ne ostaju bez kontakta sa podlogom, a duge neravnine i pregibe auto upija bez ikakvih problema.

Mercedesova škola dizajna Mercedesova škola dizajna

Za pogon “A200 CDI” koristi se turbodizel zapremine 1,8 litara. Mercedes odavno ne obeležava motore samo na osnovu zapremine, već i snage u okviru game. Četvorocilindraš razvija 136 “konja” pri samo 3600 o/min i maksimalni obrtni monet od 300 Nm pri 1600 o/min. Izuzetno je elastičan i uglađen, ali ako zahtevate maksimum od njega, ipak pokazuje da nema ta dva litra koja oznaka nagoveštava. Mercedesu prestiža radi treba i veći dizelaš. Maksimalna brzina je deklarisana na 210 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do “stotke” potrebno mu je 9,3 sekunde. Ako nečim auto pleni, to je potrošnja goriva. Pri 130 km/h troši oko pet litara, dok je prosek u gradu oko šest litara. Prosek testa iznosio je 6.4 litara dizela na 100 km pređenog puta.

Sedišta sa integrisanim naslonom za glavu Sedišta sa integrisanim naslonom za glavu

Osnovna verzija “mercedesa A200 CDI”, koja je vrlo dobro opremljena, košta više nego povoljnih 21.100 evra. Međutim, ako se odlučite za bezbrojne opcije sa spiska dodatne opreme, kao što se fabrika odlučila na ovom test vozilu, cena se vrlo lako udvostruči. Konkretno, cena automobila koji vam prikazujemo iznosi 44.368 evra.

Ivan Katunac
Objavljeno u Auto magazinu broj 54, decembra 2012.

Kamera tempomata na vetrobranu Kamera tempomata na vetrobranu

Tempomat koji misli

Adaprtivni kruz kontrol uređaj u ovom “mercedesu” ima specijalni senzor koji kontroliše situaciju ispred auta. Možete mu zadati brzinu kojom želite da putujete, ali i odstojanje (u tri podeoka) od automobila ispred vas. Auto će automatski zakočiti kada naiđe na sporije vozilo i ubrzati kada se situacija raščisti.

Stakleni krov za dobru atmosferu Stakleni krov za dobru atmosferu

Prozor u zvezde

Uz doplatu sličnu kao kod ne premijum brendova, vaš “mercedes A-klase” može biti opremljen staklenim krovom koji se otvara. Mi smo do sada svaku priliku koristili da istaknemo kako on doprinosi posebnoj atmosferi u autu i toplo ga preporučujemo

Uspomena sa promocije prve A-klase Uspomena sa promocije prve A-klase

Auto magazin 09, oktobar 2008.

Kada je davne 1998. godine naš kolega Dejan Danilović otišao na promociju prve generacije “mercedesa A klase”, za uspomenu je dobio metar na kome je pisalo “3,6 m”. Naime, toliko je bila dugačka prva “A klasa”. Koliko su se do sada stvari promenile, procenite sami.  U međuvremenu, deset godina kasnije, u testu druge generacije “A klase” pisali smo:
“Po svom unutrašnjem prostoru, kako na prednjim tako i na zadnjim sedištima, bez problema može da konkuriše automobilima iz višeg, “C” segmenta. Isto se odnosi i na izuzetno prostran prtljažnik zapremine 435 litara, koji je “preskočio” čak dve klase. Dakle, “mercedes A klase” može komforno prevesti i odrasle osobe sa dovoljno mesta za kolena i ramena na zadnjem sedištu, pod uslovom da im prija uspravan položaj tela.”

A-klasa druge generacije A-klasa druge generacije

Mercedes A 200 CDI Blue EFFICIENCY

Motor: zapremina 1796 ccm, snaga 100 kW (136 KS) pri 3600-4400 o/min, maks. obrtni moment 300 Nm pri 1600-3000 o/min, menjač automatizovani manuelni sa 7 stepeni (7G-DCT)

Dimenzije: 4292/1780/1434 mm, međuos. rastojanje 2699 mm, prtljažnik 341/1157 l, rezervoar 50 l, masa 1475 kg, pneumatici 235/40 R 18, koeficijent aerodinamike 0.28 Cd

Performanse: maks. brzina 210 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,2 s, potrošnja 4,1-3,8/4,4-4,1/5,0-4,8 l/100 km, emisija CO2 116-109 g/km.

Oprema
Standard:
Kožna sedišta, “eko” start-stop sistem, rashladni kompresor sa magnetnom spojnicom, adaptivno-trepćuća kočna svetla, ran-flet gume, AMG patosnice, 12V utičnica u prtljažniku, DVD plejer, automatsko zatamnjivanje unutrašnjeg i levog retrovizora, multifunkcionalni sportski volan, vazdušni jastuk za kolena vozača, senzor za kišu, tasteri menjača na volanu, senzor pritiska u pneumaticima, sportsko oslanjanje, el. preklapanje retrovizora, nebo u crnoj boji, osvetljenje ogledala u suncobranima, adaptivno dugo svetlo, AMG stajling, AMG felne 18 inča.

Opcija: Lumbalna podrška u četiri pravca, crveni sigurnosni pojasevi, parking senzori sa sistemom za automatsko parkiranje, “distronik” adaptivni tempomat sa radarom, el. podesivo sedište vozača sa memorijom, “pri-sejf”sistem za prevenciju sudara, pepeljara, panoramski pokretni krov, 7G-DCT robotizovani menjač, navigacija sa DVD šaržerom, “termotronik” automatski klima uređaj, inteligentni sistem osvetljenja, zatamnjena termoizolujuća stakla, grejanje prednjih sedišta, “AMG sport” paket, rikverc kamera.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]