Auto magazin

Renault 1,6l Energy dCi 160 Twin Turbo

Renault 1,6l Energy dCi 160 Twin Turbo
20.02.2014.
Reno predstavio najjači malolitražni turbo-dizel

Ovo je prvi motor u klasi koji ima dva turbo punjača. Sa specifičnom snagom od 100 ks/l, ovaj dizelaš uveliko zalazi u teritoriju sportskih benzinaca. Pored impresivnih 160 konjskih snaga, tu je i vrlo veliki maksimalni obrtni moment od 380 Nm.

Reno je predstavio najjači malolitražni turbo-dizel motor na tržištu. Takođe, ovo je prvi motor u klasi koji ima dva turbo punjača. Sa specifičnom snagom od 100 KS/l, ovaj dizelaš uveliko zalazi u teritoriju sportskih benzinaca. Pored impresivnih 160 konjskih snaga, tu je i vrlo veliki maksimalni obrtni moment od 380 Nm. Ovo su performanse koje su realno na nivou boljih trenutno aktuelnih turbo-dizel motora od dva litra. Ipak, Reno navodi da je pored odlične vozljivosti, glavna prednost novog motora ekonomičnost i nizak nivo štetnih gasova u izduvu. Fabrički podaci pokazuju manju potrošnju i emisiju CO2 za četvrtinu u odnosu na veće motore slične snage.

Renault_55059_global_en

Kao što možete videti sa fabričkog dijagrama razvoja snage i obrtnog momenta, motor bi trebalo da je izuzetno elastičan i lak za vožnju. Oko 90 posto maksimalnog obrtnog momenta isporučuje se već pri 1500 o/min, što znači da vozač neće imati previše posla sa ručicom menjača. Takođe, veliki obrtni moment pruža onaj karakteristični udarac u leđa prilikom ubrzavanja, koji većina vozača smatra za glavni adut prilikom kupovine motora sa turbo-punjačem.

Da bi postigli ovako veliku snagu i istovremeno maksimalno ugladili ponašanje motora u svakodnevnoj vožnji, konstruktori su ugradili dva turbo punjača koji su povezani skevencijalno. Prvi turbo punjač ima vrlo malu inerciju turbine i posao mu je da motor napaja vazduhom na niskim i srednjim obrtajima. Kasnije na scenu stupa drugi, veći turbo punjač koji obezbeđuje dovoljan dotok vazduha na višim obrtajima i pri režimu maksimalne snage. Idealizovan dotok vazduha nadpunjenja omogućio je da motor zadovolji stroge ekološke standarde euro 6b.

Termički i mehanički vrlo opterećen motor morao je da pretrpi određene izmene u odnosu na standardnu, slabiju verziju, kako bi se sačuvala trajnost i pouzdanost. Tako je izmenjen tok rashladnog fluida kako bi se postiglo efikasnije i celovitije hlađenje bloka i glave motora. Ugrađene su specijalne karike klipova koje imaju poprečni presek u obliku slova “U”. One se bolje prilagođavaju variranju temperature u pojedinim situacijama tokom vožnje i sve vreme zadržavaju maksimalno dihtovanje. kako bi se smanjio unutrašnji otpor, razvodni mehanizam je presvučen specijalnim ugljeničnim materijalom “DLC”.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad