Renault 1,6l Energy dCi 160 Twin Turbo

Ovo je prvi motor u klasi koji ima dva turbo punjača. Sa specifičnom snagom od 100 ks/l, ovaj dizelaš uveliko zalazi u teritoriju sportskih benzinaca. Pored impresivnih 160 konjskih snaga, tu je i vrlo veliki maksimalni obrtni moment od 380 Nm.

Reno je predstavio najjači malolitražni turbo-dizel motor na tržištu. Takođe, ovo je prvi motor u klasi koji ima dva turbo punjača. Sa specifičnom snagom od 100 KS/l, ovaj dizelaš uveliko zalazi u teritoriju sportskih benzinaca. Pored impresivnih 160 konjskih snaga, tu je i vrlo veliki maksimalni obrtni moment od 380 Nm. Ovo su performanse koje su realno na nivou boljih trenutno aktuelnih turbo-dizel motora od dva litra. Ipak, Reno navodi da je pored odlične vozljivosti, glavna prednost novog motora ekonomičnost i nizak nivo štetnih gasova u izduvu. Fabrički podaci pokazuju manju potrošnju i emisiju CO2 za četvrtinu u odnosu na veće motore slične snage.

Renault_55059_global_en

Kao što možete videti sa fabričkog dijagrama razvoja snage i obrtnog momenta, motor bi trebalo da je izuzetno elastičan i lak za vožnju. Oko 90 posto maksimalnog obrtnog momenta isporučuje se već pri 1500 o/min, što znači da vozač neće imati previše posla sa ručicom menjača. Takođe, veliki obrtni moment pruža onaj karakteristični udarac u leđa prilikom ubrzavanja, koji većina vozača smatra za glavni adut prilikom kupovine motora sa turbo-punjačem.

Da bi postigli ovako veliku snagu i istovremeno maksimalno ugladili ponašanje motora u svakodnevnoj vožnji, konstruktori su ugradili dva turbo punjača koji su povezani skevencijalno. Prvi turbo punjač ima vrlo malu inerciju turbine i posao mu je da motor napaja vazduhom na niskim i srednjim obrtajima. Kasnije na scenu stupa drugi, veći turbo punjač koji obezbeđuje dovoljan dotok vazduha na višim obrtajima i pri režimu maksimalne snage. Idealizovan dotok vazduha nadpunjenja omogućio je da motor zadovolji stroge ekološke standarde euro 6b.

Termički i mehanički vrlo opterećen motor morao je da pretrpi određene izmene u odnosu na standardnu, slabiju verziju, kako bi se sačuvala trajnost i pouzdanost. Tako je izmenjen tok rashladnog fluida kako bi se postiglo efikasnije i celovitije hlađenje bloka i glave motora. Ugrađene su specijalne karike klipova koje imaju poprečni presek u obliku slova “U”. One se bolje prilagođavaju variranju temperature u pojedinim situacijama tokom vožnje i sve vreme zadržavaju maksimalno dihtovanje. kako bi se smanjio unutrašnji otpor, razvodni mehanizam je presvučen specijalnim ugljeničnim materijalom “DLC”.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring